ORDRE IRP/516/2010, de 8 de novembre, sobre el procediment d'acreditació del personal tècnic competent per a l'elaboració de plans d'autoprotecció en l'àmbit de la protecció civil.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament D'Interior, Relacions Institucionals i Participacio
Rango de LeyOrdre

ORDRE

IRP/516/2010, de 8 de novembre, sobre el procediment d'acreditació del personal tècnic competent per a l'elaboració de plans d'autoprotecció en l'àmbit de la protecció civil.

L'obligació dels poders públics de garantir el dret a la vida i a la integritat física, com el més important de tots els drets fonamentals, inclòs a l'article 15 de la Constitució espanyola, s'ha de plantejar no solament de manera que la ciutadania assoleixi la protecció a través de les administracions públiques, sinó que s'ha de procurar també l'adopció de mesures destinades a la prevenció i control de riscos en el seu origen, així com a l'actuació inicial en les situacions d'emergència que poguessin presentar-se.

La Llei 4/1997, de 20 de maig, de protecció civil de Catalunya, preveu els aspectes relatius a l'autoprotecció, i determina en el seu article 7.2 que “El Govern ha de determinar per reglament el Catàleg d'activitats i els tipus de centres a què es refereix l'apartat 1, i també les mesures mínimes a adoptar en cada cas, d'acord amb les directrius bàsiques d'autoprotecció establertes per la legislació vigent. En el procediment d'elaboració d'aquest Catàleg s'han d'escoltar les persones, les entitats i els centres afectats, directament o per mitjà de llurs organitzacions associatives.”

L'Estatut d'autonomia de Catalunya de l'any 2006, concretament l'article 132, atribueix a la Generalitat de Catalunya competència exclusiva en la matèria de protecció civil, que inclou en tot cas la regulació, la planificació i l'execució de mesures relatives a les emergències i la seguretat civil, que inclouen el servei de prevenció i extinció d'incendis, sens perjudici de les facultats dels governs locals en aquesta matèria, respectant el que estableixi l'Estat en l'exercici de les seves competències en matèria de seguretat pública.

El Decret 82/2010, de 29 de juny, pel qual s'aprova el catàleg d'activitats i centres obligats a adoptar mesures d'autoprotecció i es fixa el contingut d'aquestes mesures, desenvolupa els preceptes relatius a l'autoprotecció recollits a la Llei 4/1997, de 20 de maig, de protecció civil de Catalunya, i té per objecte regular les actuacions destinades a assegurar l'aplicació de mesures d'autoprotecció en les empreses i, en general, les entitats i els organismes que fan activitats que poden generar situacions de greu risc col·lectiu, de catàstrofe o de calamitat pública, i també els centres i les instal·lacions i les seves dependències, públics i privats, que poden resultar afectats de manera especialment greu.

El referit Decret, en el seu article 4, preveu que una de les obligacions generals de les persones titulars de les activitats i centres inclosos dins l'àmbit de la seva aplicació és la d'elaborar el pla d'autoprotecció corresponent a l'activitat, d'acord amb el contingut que s'estableix a l'annex 2. El pla d'autoprotecció, segons l'apartat 1.b) de l'article 5 del mateix Decret, ha de ser elaborat i signat per personal tècnic competent per dictaminar sobre aquells aspectes relacionats amb l'autoprotecció davant els riscos a què estigui subjecta l'activitat.

L'article 17 del Decret 82/2010, de 29 de juny, estableix diferents alternatives per acreditar el personal tècnic competent per elaborar plans d'autoprotecció i, específicament, l'apartat 7 preveu que el procediment administratiu per a l'acreditació de personal tècnic competent es desplegarà mitjançant una ordre de la persona titular del departament competent en matèria de protecció civil.

Es fa necessari, doncs, establir els requisits i el procediment d'acreditació del personal tècnic competent per elaborar els plans d'autoprotecció en aplicació del que disposa el Decret 82/2010, de 29 de juny, abans citat.

En conseqüència, vist l'informe de la Comissió de Protecció Civil de Catalunya, de conformitat amb el que disposen l'article 17.7 i la disposició final primera del Decret 82/2010, de 29 de juny, i en ús de les facultats que em són atribuïdes,

Ordeno:

Article 1

Àmbit d'aplicació

Aquesta Ordre regula el procediment d'acreditació del personal tècnic competent per a l'elaboració dels plans d'autoprotecció als que fa referència el Decret 82/2010, de 29 de juny, pel qual s'aprova el catàleg d'activitats i centres obligats a adoptar mesures d'autoprotecció i es fixa el contingut d'aquestes mesures.

La Comissió de Protecció Civil de Catalunya i les comissions de protecció civil locals han de verificar que els plans d'autoprotecció han estat elaborats per personal tècnic degudament acreditat de conformitat amb aquesta Ordre, als efectes de l'homologació del pla, d'acord amb el que estableixen els articles 15 i 16 del Decret 82/2010, de 29 de juny.

Article 2

Personal tècnic que pot obtenir l'acreditació per elaborar plans d'autoprotecció

2.1 Poden obtenir l'acreditació per elaborar plans d'autoprotecció de les activitats i centres d'interès per a la protecció civil local:

  1. Personal amb titulació universitària que pugui justificar una experiència suficient en l'elaboració de plans d'autoprotecció d'activitats i centres d'interès per a la protecció civil local. S'entén com experiència suficient l'elaboració, amb anterioritat a l'entrada en vigor del Decret 82/2010, de 29 de juny, d'un mínim de tres plans d'autoprotecció d'activitats i centres d'interès per a la protecció civil local.

    Aquesta experiència s'ha de justificar mitjançant certificats emesos pels corresponents ajuntaments o, si escau, col·legis professionals, en els quals es faci constar que l'interessat o interessada ha elaborat, per compte propi o aliè, plans de protecció civil d'àmbit local o plans d'autoprotecció d'activitats i centres d'interès per a la protecció civil local.

  2. Personal amb titulació universitària que superi un curs de formació bàsica per elaborar plans d'autoprotecció de les activitats i centres d'interès per a la protecció civil local, o alternativament, realitzi i superi un examen en el qual es demostrin els seus coneixements en aquesta matèria.

    Tant el curs de formació bàsica com l'examen alternatiu seran impartits per l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya i/o per institucions i entitats reconegudes per aquell, seguint les directrius de la direcció general competent en matèria de protecció civil.

    Amb la realització del curs de formació bàsica s'han d'assolir competències, com a mínim, en els àmbits que es detallen a l'annex 1 d'aquesta Ordre.

  3. Personal que hagi prestat serveis com a tècnic o tècnica a la direcció general competent en matèria de protecció civil durant un període mínim de tres anys i que, transcorregut aquest termini, deixi de prestar-ne. S'ha de justificar mitjançant certificat emès per la direcció general competent en matèria de protecció civil.

  4. Els tècnics o tècniques de protecció civil dels municipis, dels consells comarcals o d'altres ens supramunicipals recollits al Text refós de la Llei municipal i de règim local de Catalunya, que justifiquin les seves funcions mitjançant un contracte o nomenament de durada total o acumulada no inferior a tres anys, i en el qual consti expressament o mitjançant certificat expedit per l'ajuntament, el consell comarcal o l'ens supramunicipal on hagi prestat els seus serveis, que el tècnic o tècnica ha desenvolupat tasques de protecció civil amb caràcter exclusiu com a mínim durant tres anys.

    2.2 Poden obtenir l'acreditació per elaborar plans d'autoprotecció de les activitats i centres d'interès per a la protecció civil de Catalunya d'acord amb l'annex 1, epígrafs A i B, del Decret 82/2010, de 29 de juny:

  5. Personal amb titulació universitària que pugui justificar una experiència suficient en l'elaboració de plans d'autoprotecció d'activitats i centres d'interès per a la protecció civil de Catalunya. S'entén com experiència suficient l'elaboració, amb anterioritat a l'entrada en vigor del Decret 82/2010, de 29 de juny, d'un mínim de tres...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR