ORDRE TES/271/2012, de 4 de setembre, per la qual s'actualitza la regulació dels fitxers de dades de caràcter personal que gestiona l'Institut Català del Sòl.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Territori i Sostenibilitat
Rango de LeyOrdre

L’Institut Català del Sòl, creat per la Llei 4/1980, de 16 de desembre, del Parlament de Catalunya, constitueix un ens de dret públic, dels previstos a l’article 1.b.1 del text refós de la Llei de l’Estatut de l’Empresa Pública Catalana, aprovat pel Decret legislatiu 2/2002, de 24 de desembre.

Segons el Decret legislatiu 1/2010, de 3 d’agost, pel qual s’aprova el Text refós de la Llei d’Urbanisme, l’Institut Català del Sòl és una entitat urbanística especial de la Generalitat, que pot assumir competències urbanístiques en matèria de planejament i de gestió urbanístics en els supòsits en què operen com a administració actuant i pot ser receptora de la cessió a títol gratuït o de l’alienació directa de terrenys del patrimoni públic de sòl i d’habitatge. L’article 3.1 de la Llei 4/1980, de 16 de desembre, l’Institut Català del Sòl també detalla les funcions que té en matèria de promoció del sòl i remodelacions urbanes, rehabilitació i promoció d’habitatges, entre altres.

L’article 1.1 de la Llei 13/1996, de 29 de juliol, del Registre i el dipòsit de fiances dels contractes de lloguer de finques urbanes i de modificació de la Llei 24/1991, de l’habitatge, va crear el Registre i el dipòsit de fiances dels contractes de lloguer de finques urbanes, sota la dependència de l’Institut Català del Sòl.

L’Institut Català del Sòl requereix per a l’exercici de les funcions ressenyades i a fi de donar compliment a les seves obligacions legals, tractar dades de caràcter personal de les persones que s’hi relacionen i del seu propi personal adscrit.

La darrera actualització dels fitxers amb dades personals es va produir mitjançant la publicació del Decret 326/1994, de 16 de novembre, pel qual es regulen els fitxers automatitzats que contenen dades de caràcter personal gestionats pel Departament de Política Territorial i Obres Públiques, i organismes adscrits. Aquest decret és anterior a l’entrada en vigor de la Llei orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal.

De conformitat amb l’article 20 de La Llei orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, la creació de fitxers de les administracions públiques només pot fer-se mitjançant disposició general publicada al Diari Oficial corresponent. Aquesta previsió ha estat confirmada per l’article 53 del Reial decret 1720/2007, de 21 de desembre, pel qual s’aprova el Reglament de desenvolupament de la Llei orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal.

Pel que fa a la regulació dels fitxers mitjançant una ordre departamental, la disposició final tercera de la Llei 32/2010, de l’1 d’octubre, de l’Autoritat Catalana de Protecció de Dades, habilita els consellers i les conselleres de la Generalitat, dins l’àmbit de les competències respectives, per a la creació, la modificació i la supressió, mitjançant ordre, dels fitxers de llurs departaments o dels ens públics vinculats o que en depenguin.

L’article 156 de l’Estatut d’autonomia de Catalunya, aprovat mitjançant Llei Orgànica 6/2006, de 19 de juliol, disposa que correspon a la Generalitat la competència executiva en matèria de protecció de dades de caràcter personal amb respecte a les garanties dels drets fonamentals. Aquesta competència executiva s’exerceix respecte la competència exclusiva que el mateix Estatut atribueix a la Generalitat en matèria d’habitatge, d’acord amb l’article 137, i en matèria d’ordenació del territori, d’acord amb l’article 149.

L’article 3 de la Llei 32/2010, de l’1 d’octubre, de l’Autoritat Catalana de Protecció de Dades, disposa que l’àmbit d’actuació d’aquesta Autoritat comprèn els fitxers i els tractaments de dades de caràcter personal que duen a terme, entre d’altres, les entitats de dret públic vinculades a l’Administració de la Generalitat.

Per tant, cal crear i adequar els fitxers que contenen dades de caràcter personal tractades per l’Institut Català del Sòl de conformitat amb el marc jurídic regulador de la protecció de dades personals de manera que es garanteixi la màxima transparència en el tractament de les dades de caràcter personal i es permeti a les persones titulars de dades personals l’exercici dels seus drets legítims.

En conseqüència, de conformitat amb el que disposa l’article 20 de la Llei orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, atesa la disposició final tercera de la Llei 32/2010, de l’1 d’octubre, de l’Autoritat Catalana de Protecció de Dades, i d’acord amb el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora,

Ordeno:

Article 1

Objecte

1.1 Es creen els fitxers amb dades de caràcter personal següents, que es detallen a l’annex 1 d’aquesta Ordre:

Comunicació i relacions externes.

Contractació.

Recursos humans.

Gestió i seguiment de fiances dels contractes de lloguer i avalloguer.

Patrimoni.

Videovigilància.

Control de visites.

1.2 Se suprimeixen els fitxers automatitzats que contenen dades de caràcter personal creats pel Decret 326/1994, de 16 de novembre, pel qual es fan públics els fitxers automatitzats que contenen dades de caràcter personal gestionats pel Departament de Política Territorial i Obres Públiques i organismes adscrits, que es detallen a l’annex 2 d’aquesta Ordre.

Article 2

Contingut dels fitxers que es creen

Els fitxers que es creen relacionats a l’article primer, apartat primer, inclouen la seva denominació, la finalitat i els usos previstos; les persones i els col·lectius afectats o obligats a subministrar les dades de caràcter personal; el procediment de recollida d’aquestes dades i la seva procedència; l’estructura bàsica del fitxer; la descripció del tipus de dades de caràcter personal que conté; sistema de tractament; les cessions de dades previstes i, si s’escau, les transferències de dades que es prevegin a països tercers; l’òrgan responsable del fitxer; el servei o unitat administrativa davant la qual es pot exercir els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició; així com les mesures de seguretat amb indicació del nivell de seguretat exigible.

Article 3

Dret d’informació

Les persones afectades o obligades a subministrar les dades personals han de ser informades, prèviament al moment de la recollida de les dades, en els termes que estableix l’article 5 de la Llei orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal.

Article 4

Tractament de les dades

El tractament de dades s’ha d’adequar al que preveu la Llei 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, la Llei 32/2010, de l’1 d’octubre, de l’Autoritat Catalana de Protecció de Dades, i el Reial decret 1720/2007, de 21 de desembre, pel qual s’aprova el Reglament que la desenvolupa, tant pel que fa a la qualitat de les dades que es recullen com pel que fa a les mesures tècniques i organitzatives a adoptar per les persones titulars dels òrgans responsables dels fitxers.

Article 5

Perspectiva de gènere

Els fitxers regulats per aquesta Ordre si escau han de disposar de les dades desagregades per sexes, per facilitar els estudis estadístics i els informes de gènere, d’acord amb la normativa vigent sobre la matèria i respectant, en tot cas, la Llei orgànica de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, així com la Llei orgànica 3/2007, de 22 de març, per a la igualtat efectiva entre homes i dones.

Disposició derogatòria

Es deroga el Decret 326/1994, de 16 de novembre, pel qual es regulen els fitxers automatitzats que contenen dades de caràcter personal gestionats pel Departament de Política Territorial i Obres Públiques, i organismes adscrits, en tot allò que faci referència als fitxers de titularitat de l’Institut Català del Sòl.

Disposició final

Aquesta ordre entrarà en vigor l’endemà de la seva publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

Barcelona, 4 de setembre de 2012

Lluís Recoder i Miralles

Conseller de Territori i Sostenibilitat

Annex 1

Fitxers que contenen dades de caràcter...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR