ORDRE AAM/52/2014, de 24 de febrer, per la qual s'estableix el procediment per a la tramitació de l'ajut de pagament únic i altres règims d'ajuts comunitaris en agricultura i ramaderia per a la campanya 2014, i es convoquen els ajuts corresponents amb les seves bases.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDEPARTAMENT D'AGRICULTURA, RAMADERIA, PESCA, ALIMENTACIÓ I MEDI NATURAL
Rango de LeyOrdre

El Reglament (UE) núm. 1307/2013 de 17 de desembre, del Parlament Europeu i del Consell, que estableix nous règims d’ajut inclosos en el marc de la política agrària comuna i deroga els reglaments (CE) núm. 637/2008 i (CE) núm. 73/2009 del Consell, és aplicable a partir de l'1 de gener de 2015. Per tant, el Reglament (CE) núm. 73/2009 del Consell ha de seguir constituint la base per a la concessió d'ajudes a la renda als agricultors durant l'any natural 2014.

El Reglament (UE) 1310/2013 del Parlament Europeu i del Consell, de 17 de desembre de 2013, estableix disposicions transitòries pel que fa a l’aplicació dels ajuts al desenvolupament rural a través del Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER) i per al règim d’ajuts de pagament únic finançats a través del Fons Europeu Agrícola de Garantia (FEAGA). Pel que fa als ajuts de pagament únic, aquest Reglament estableix la pròrroga durant l'any 2014 de l’aplicació del Reglament (CE) 73/2009.

El Reglament (CE) núm. 73/2009 del Consell, de 19 de gener, estableix les disposicions comunes aplicables als règims d’ajut directes en el marc de la política agrícola comuna i instaura determinats règims d’ajut a les persones agricultores. L’aplicació d’aquest Reglament a l’Estat espanyol es concreta com a resultat de l’acord aprovat en Conferència Sectorial d’Agricultura i Desenvolupament Rural de 20 d’abril de 2009 en dos reials decrets: el Reial decret 1680/2009, de 13 de novembre, sobre l’aplicació del règim de pagament únic a l’agricultura i la integració en aquest de determinats ajuts agrícoles a partir de l’any 2010 i les seves modificacions; i el Reial decret 66/2010, de 29 de gener, sobre l’aplicació l’any 2010 i 2011 dels pagaments directes a l’agricultura i a la ramaderia, i les seves posteriors modificacions.

El Reial decret 202/2012, de 23 de gener, va establir les normes per a l’aplicació a partir de 2012 dels pagaments directes a l’agricultura i a la ramaderia, modificat pel Reial decret 2/2013, d’11 de gener, i el Reial decret 1013/2013, de 20 de desembre, pel qual s’estableixen disposicions específiques per a l’aplicació l’any 2014 del Reial decret 202/2012, de 23 de gener, sobre l’aplicació dels pagaments directes a l’agricultura i a la ramaderia.

El Reglament (CE) núm. 1122/2009, de la Comissió, de 30 de novembre, estableix normes de desplegament del Reglament 73/2009 del Consell en matèria de la condicionalitat, la modulació i el sistema integrat de gestió i control en els règims d’ajut directes als agricultors.

El Reial decret 486/2009, de 3 d’abril, sobre l’aplicació de la condicionalitat en relació amb els ajuts directes de la política agrícola comuna, determinats ajuts al desenvolupament rural i als ajuts en virtut dels programes de suport a la reestructuració i reconversió de la vinya i a la prima per arrencada de la vinya, concreta les disposicions del Reglament (CE) núm. 1122/2009 esmentat, relatives al sistema de control i gestió de la condicionalitat, i a l’establiment de les bones condicions agràries i mediambientals que haurà de complir la persona agricultora per tal de rebre els ajuts. El Reial decret 202/2012, de 23 de gener, regula l’aplicació a partir del 2012 dels pagaments directes a l’agricultura i la ramaderia, incloent, a partir del gener de 2012, la norma de creació de franges de protecció en marges dels cursos d’aigua. El Reglament (CE) núm. 1121/2009 de la Comissió, de 29 d’octubre, estableix disposicions d’aplicació del Reglament (CE) núm. 73/2009, pel que fa als règims d’ajut que preveuen els títols IV i V del Reglament esmentat.

Igualment, el nou escenari financer per a l’any 2014 derivat de la nova regulació europea pot comportar una modificació de les disponibilitats pressupostàries de l’Estat espanyol, que revertirien en les diferents línies d’ajut.

En el marc de l’esmentada normativa, mitjançant aquesta convocatòria i per tal de facilitar un control eficaç, s’instrumenta un sistema d’identificació única de les persones productores que presentin sol·licituds per a diferents règims d’ajut, i de la identificació de les parcel·les agrícoles amb la utilització dels Sistema d’informació geogràfica de parcel·les agrícoles de la PAC (SIGPAC). Així mateix, s’estableix una sol·licitud única per a tots els ajuts a cultius, per al pagament únic, i per als ajuts ramaders.

Sens perjudici de l’aplicació directa dels reglaments comunitaris que estableixen els ajuts esmentats, el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (d’ara endavant DAAM) considera necessari, per a una millor comprensió i informació a les persones interessades, regular l’aplicació dins el seu àmbit territorial, pel que fa als terminis, les condicions i els procediments relatius a la sol·licitud i a la concessió dels ajuts.

Conseqüentment, valorada la conveniència de donar suport a aquest sector mitjançant un ajut econòmic, d’acord amb l’article 92 del Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, pel qual s’aprova el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, a proposta de la Direcció General de Desenvolupament Rural, i en ús de les atribucions que m’han estat conferides,

Ordeno:

Títol 1

Disposicions generals

Article 1

Objecte i àmbit d’aplicació

1.1 Aquesta Ordre té per objecte establir les disposicions d’aplicació a Catalunya dels règims d’ajuts comunitaris que conté el Reglament (CE) núm. 73/2009 del Consell, de 19 de gener, per a l’any 2014 com a exercici de transició fins que sigui aplicable la nova política agrària comuna, i convocar per a la campanya 2014 els ajuts següents:

  1. Pagament únic.

  2. Ajut als fruits de closca.

  3. Prima per vaca alletant i complementària per vaca alletant.

  4. Ajuts específics a les persones agricultores per aplicació de l’article 68 del Reglament (CE) núm. 73/2009:

ajut al foment d’activitats agrícoles beneficioses per al medi ambient en el sector dels fruits de closca,

ajut al foment de la qualitat dels llegums,

ajut per a la millora de la qualitat de la carn de boví,

ajut per compensar els desavantatges específics que afecten les explotacions que mantenen vaques alletants,

ajut per compensar els desavantatges específics que afecten les explotacions de vaquí de llet,

ajut per a la millora de la qualitat de la llet i els productes lactis de vaca,

ajut per a la millora de la qualitat de les produccions d’oví i cabrum,

ajut per compensar els desavantatges específics que afecten les explotacions d’oví, i

ajut per compensar els desavantatges específics que afecten les explotacions de cabrum.

1.2 Així mateix, s’estableixen les bases per a l’aplicació del sistema integrat de gestió i control de determinats règims d’ajuts comunitaris.

Article 2

Definicions

Als efectes d’aquesta Ordre s’entén per:

  1. Superfície agrària: qualsevol superfície dedicada a terres de conreu, pastures permanents o cultius permanents.

  2. Terra de cultiu: les terres dedicades a la producció de cultius o mantingudes en bones condicions agrícoles i mediambientals, amb independència que es trobin en hivernacle o sota protecció fixa o mòbil.

  3. Parcel·la agrícola: la superfície contínua de terreny en la qual l’única persona titular d’explotació realitzi una única utilització.

    En cultius herbacis, es considerarà parcel·la agrícola la que a la vegada contingui arbres, sempre que el cultiu herbaci o les tasques de guaret de la parcel·la puguin ser realitzats en condicions similars a les de les parcel·les no arbòries de la mateixa zona.

  4. Parcel·la de referència: superfície delimitada geogràficament que té una identificació única, extreta del SIGPAC.

  5. Recinte SIGPAC: porció contínua de terreny que, dins d’una parcel·la de referència, té un mateix ús o aprofitament del terreny i un mateix sistema d’explotació.

  6. Superfície determinada: superfície que compleix totes les condicions fixades a les normes per a la concessió de l’ajut.

  7. Coeficient de pastura: percentatge de superfície d’aprofitament farratger en un recinte SIGPAC.

  8. Cultius permanents: els cultius no sotmesos a la rotació de cultiu, diferents de les pastures permanents que ocupin les terres durant un període de cinc anys o més i produeixin collites repetides, inclosos els vivers i els arbres forestals de conreu curt.

  9. Pastures permanents: les terres utilitzades per al cultiu de gramínies o d’altres farratges herbacis, siguin naturals (espontanis) o cultivats (sembrats), i no incloses en la rotació de cultiu de l’explotació durant cinc anys o més.

  10. Superfície farratgera: la superfície de l’explotació disponible durant tot l’any natural, per a la cria de bovins, ovins i cabrum, d’acord amb el que disposa el Reglament (CE) núm. 73/2009. En aquesta superfície no es comptabilitzaran:

    j.1) Les construccions, els boscos, les basses ni els camins.

    j.2) Les superfícies que s’utilitzin per a altres cultius beneficiaris d’un règim d’ajut comunitari o per a cultius permanents o hortícoles.

    Les superfícies farratgeres inclouran les superfícies utilitzades en comú, les superfícies farratgeres pasturables classificades a l’annex 2 d’aquesta Ordre i la...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR