ORDRE MAH/215/2010, d'1 d'abril, per la qual s'aproven les bases reguladores de les subvencions per a l'adquisició de sòl amb destinació a habitatges i allotjaments protegits per a col·lectius vulnerables amb protecció oficial.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Medi Ambient i Habitatge
Rango de LeyOrdre

ORDRE

MAH/215/2010, d'1 d'abril, per la qual s'aproven les bases reguladores de les subvencions per a l'adquisició de sòl amb destinació a habitatges i allotjaments protegits per a col·lectius vulnerables amb protecció oficial.

La Llei 18/2007, de 28 de desembre, del dret a l'habitatge (DOGC núm. 5044, de 9.1.2008), a fi de garantir el dret de tota persona a accedir a un habitatge digne i adequat a les seves necessitats, estableix a l'article 68 una sèrie d'actuacions encaminades a garantir aquest dret, i defineix com una de les actuacions susceptibles de ser protegides la compra de sòl per destinar-lo a habitatge protegit.

El Decret 13/2010, de 2 de febrer, del Pla per al dret a l'habitatge del 2009-2012 (DOGC núm. 5565, d'11.2.2010), regula un sistema d'ajuts per a l'adquisició de sòl per constituir patrimonis de sòl amb destinació a habitatge protegit i per a l'adquisició de sòl destinat a allotjaments protegits per a col·lectius vulnerables.

Per tal de fer efectiu el dret a l'habitatge, la Llei 18/2007 defineix a l'article 73 l'objectiu de solidaritat urbana, d'acord amb el qual tots els municipis de més de 5.000 habitants i les capitals de comarca han de disposar en el termini de vint anys d'un parc d'habitatge social corresponent al 15% del total d'habitatges principals.

A fi de promoure l'increment del parc d'habitatges vinculats a polítiques socials, s'incorporen dins de les actuacions subjectes a ser subvencionades les adquisicions oneroses de sòl procedents de l'exercici dels drets de tempteig i retracte, en àrees expressament delimitades de conformitat amb l'article 15 de la Llei 18/2007, sempre que es destinin a habitatges amb protecció oficial.

D'altra banda, la Llei 18/2007 del dret de l'habitatge, a fi d'afavorir l'objectiu de solidaritat urbana, preveu la creació d'un fons econòmic específic per donar suport als municipis amb especials dificultats per assolir aquest objectiu.

En virtut de tot això, aquestes subvencions s'articulen com una de les vies que la Generalitat estableix per donar cobertura al Fons de Solidaritat Urbana definit a l'article 76 de la Llei del dret a l'habitatge i té com a objectiu subvencionar l'adquisició onerosa de sòl edificable i edificat.

Atès el que disposa el capítol IX del Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, aprovat pel Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre; la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, i el Reial decret 887/2006, de 21 de juliol, pel qual s'aprova el Reglament de la Llei general de subvencions;

D'acord amb l'article 92.3 del Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, i a proposta de la Direcció General de Promoció de l'Habitatge,

Ordeno:

Article únic

S'aproven les bases reguladores de les subvencions per a l'adquisició de sòl amb destinació a habitatges amb protecció oficial i allotjaments protegits per a col·lectius vulnerables, que figuren a l'annex d'aquesta Ordre.

Disposició final

Aquesta Ordre entra en vigor l'endemà de la data de publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

Barcelona, 1 d'abril de 2010

Francesc Baltasar i Albesa

Conseller de Medi Ambient i Habitatge

Annex

Bases reguladores de les subvencions per a l'adquisició de sòl amb destinació a habitatges amb protecció oficial i a allotjaments protegits per a col·lectius vulnerables.

-1 Objecte

Les subvencions regulades per aquestes bases tenen per objecte donar suport a les adquisicions oneroses de sòl, per constituir patrimonis de sòl i d'habitatge, amb destinació a habitatges amb protecció oficial i a les adquisicions oneroses de sòl destinat a allotjaments protegits per a col·lectius vulnerables.

-2 Actuacions subvencionables

  1. Les adquisicions de sòls lliures, és a dir, sòls que urbanísticament no s'han de destinar a habitatges amb protecció oficial.

  2. Les adquisicions de sòls inicialment lliures que s'han sotmès a un procés de requalificació urbanística amb la finalitat de destinar-los a habitatge amb protecció oficial.

  3. En el cas dels ajuntaments, les adquisicions de sòl derivades de l'exercici del dret de tempteig i retracte, i en l'expropiació de sòl, d'acord amb el que preveu l'article 47.3 del Decret 13/2010, de 2 de febrer.

  4. L'adquisició de sòl per a la construcció d'allotjaments protegits per a col·lectius vulnerables.

  5. En sòl urbà, les adquisicions de sòl lliure que disposin d'alguna edificació existent, tant si aquesta ha de ser objecte d'una rehabilitació, com si es preveu enderrocar-la per construir-hi una nova edificació, sempre que la destinació sigui la d'habitatges amb protecció oficial.

    -3 Destinataris/àries

    Poden sol·licitar les subvencions:

  6. Les administracions públiques.

  7. Els operadors públics: persones jurídiques de dret públic o privat, el capital de les quals estigui participat majoritàriament per administracions públiques o persones jurídiques de dret públic.

  8. Les entitats sense ànim de lucre i les cooperatives que tenen reconeguda la condició d'entitat sense ànim de lucre.

  9. Les entitats o societats privades amb ànim de lucre o sense que destinin el sòl a promoure habitatges amb protecció oficial de lloguer.

    -4 Sol·licituds

    4.1 Les sol·licituds de subvenció s'han de presentar en el model normalitzat que es pot obtenir a través d'Internet, a l'adreça electrònica que indica la convocatòria, o bé a les dependències i adreces que indica la convocatòria.

    4.2 Les sol·licituds s'han de presentar dins del termini que indica la convocatòria, acompanyades de la documentació prevista a la base 6, a una de les dependències que indica la convocatòria. Les sol·licituds també es poden presentar pels mitjans que preveu l'article 38.4 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim administratiu de les administracions públiques i del procediment administratiu comú.

    4.3 La presentació de les sol·licituds implica la plena acceptació de les bases reguladores de les subvencions i l'autorització a l'Administració de la Generalitat per comprovar que el destinatari/ària de la...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR