DECRET 463/2004, de 28 de desembre, pel qual s'atorga la Medalla d'Or de la Generalitat de Catalunya a l'entitat Caixa d'Estalvis i Pensions de Barcelona.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament D'Indústria, Comerç i Turisme
Rango de LeyDecret

DECRET

463/2004, de 28 de desembre, pel qual s'atorga la Medalla d'Or de la Generalitat de Catalunya a l'entitat Caixa d'Estalvis i Pensions de Barcelona.

La Caixa d'Estalvis i Pensions de Barcelona, avui la primera entitat financera de Catalunya, va néixer ara fa cent anys com a Caixa de Pensions per a la Vellesa i d'Estalvis.

Les circumstàncies de la seva creació denoten ben bé la personalitat extraordinària i les característiques peculiars que la nova entitat havia d'adquirir. La seva fundació el 5 d'abril de 1904 va ser una iniciativa col·lectiva pròpia d'una societat, la catalana, que buscava per sí mateixa les solucions als seus problemes. Hi van participar les entitats cíviques més destacades de Catalunya, entre elles, la Cambra de Comerç, l'Ateneu Barcelonès, el Foment del Treball Nacional, l'Institut Agrícola Català de Sant Isidre i la Societat Econòmica Barcelonesa d'Amics del País.

L'esdeveniment que en va impulsar la creació és també ben característic d'aquell període tens de la primera industrialització. El febrer de 1902 una vaga general havia paralitzat Barcelona durant una setmana i havia provocat morts i ferits. Acabat el conflicte, un grup de personalitats, conscients de la necessitat de cercar mesures d'harmonia social, van convèncer les entitats barcelonines d'encapçalar una capta de fons per ajudar a les víctimes i a les seves famílies. S'hi especificava, ja de bon principi, que si els recursos obtinguts ho permetien es volia que servissin de base per a la fundació d'una caixa de retir per als obrers o d'alguna altra institució de defensa social. La Caixa de Pensions va néixer, doncs, d'una iniciativa col·lectiva del que avui anomenem societat civil i va fer-ho amb una indefugible vocaciósocial.

La Caixa va néixer com a una entitat d'estalvis i de previsió social, però va demostrar ben aviat que el seu tarannà era ben diferent del que mostraven llavors les caixes d'estalvis tradicionals. La nova caixa va saber veure que una gestióprofessional a la cerca del creixement i la rendibilitat era la millor garantia per poder realitzar una acció social àmplia i profunda. L'inici immediat d'una activíssima política de creació de sucursals i el disseny de formes noves i més flexibles d'estalvi i de previsió van oferir en pocs anys resultats espectaculars.

Aquesta expansió econòmica extraordinària va ser la base d'una acció social també del tot innovadora. En lloc dels donatius tradicionals, institucions i serveis...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR