DECRET 285/2007, de 24 de desembre, pel qual s'estableix el currículum i es regula la prova d'accés específica del títol de tècnic/tècnica d'esport en l'especialitat d'handbol.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartamento de Agricultura, Ganadería y Pesca
Rango de LeyDecret

DECRET

285/2007, de 24 de desembre, pel qual s'estableix el currículum i es regula la prova d'accés específica del títol de tècnic/tècnica d'esport en l'especialitat d'handbol.

L'article 131.3.c) de l'Estatut d'Autonomia de Catalunya estableix que correspon a la Generalitat la competència compartida per a l'establiment dels plans d'estudi corresponents, incloent-hi l'ordenació curricular.

D'acord amb l'article 6 de la Llei orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'educació, les administracions educatives competents han d'establir el currículum dels diferents ensenyaments que s'hi regulen, dels quals el govern ha de fixar prèviament els aspectes bàsics curriculars.

Mitjançant el Decret 169/2002, d'11 de juny, pel qual s'estableix l'ordenació general dels ensenyaments de règim especial que condueixen a les titulacions oficials de tècnic d'esport i tècnic superior d'esport, es va determinar l'ordenació general d'aquests ensenyaments i, a més a més, s'estableix que correspon al Govern de la Generalitat de Catalunya l'establiment del currículum d'aquests ensenyaments.

Algunes de les titulacions relatives als ensenyaments d'esports, encara vigents, d'acord amb el Reial decret 806/2006, de 30 de juny, pel qual s'estableix el calendari de la nova ordenació del sistema educatiu, establert per la Llei orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'educació, encara s'estan desenvolupant a Catalunya, atès que la seva ordenació s'estableix en la mesura en què el teixit social ho demana.

Es necessari continuar fent-ne la implantació, en la mesura que se'n detecta la necessitat, com el cas dels estudis de tècnic/tècnica d'esport en l'especialitat d'handbol a què es refereix aquest decret.

Conseqüentment, en tant en quant no s'estableixin les noves titulacions en desenvolupament de la Llei orgànica d'educació, escau establir un dels currículums dels títols recollits al Reial decret 361/2004, de 5 de març, mitjançant el qual es van establir els títols de tècnic d'esport i tècnic superior d'esport en l'especialitat d'handbol, es van aprovar els corresponents ensenyaments mínims, i es van regular les proves d'accés a aquests ensenyaments.

Aquest Decret s'ha tramitat d'acord amb el que disposa l'article 63 de la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d'organització, procediment i règim jurídic de l'Administració de la Generalitat i d'acord amb l'informe del Consell Escolar de Catalunya.

En virtut d'això, a proposta del conseller d'Educació, d'acord amb el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora i amb la deliberació prèvia del Govern,

Decreto:

Article 1

Objecte del Decret

Aquest Decret estableix el currículum i regula la prova d'accés específica dels ensenyaments de règim especial de grau mitjà vinculats al títol de tècnic/tècnica d'esport en handbol, regulat pel Reial decret 361/2004, de 5 de març, pel qual s'estableixen els títols de tècnic d'esport i tècnic superior d'esport en l'especialitat d'handbol. Aquesta titulació te validesa acadèmica i professional.

Article 2

Denominació, estructura i organització dels ensenyaments

2.1 La denominació, el nivell i la distribució horària de la formació que condueix a aquesta titulació s'estableixen a l'annex 1 d'aquest Decret.

2.2 Els ensenyaments corresponents al grau mitjà s'organitzen en dos nivells, i cada nivell s'estructura en els blocs següents:

  1. Un bloc comú, format per crèdits transversals, que són coincidents i obligatoris per a totes les modalitats, les disciplines i les especialitats esportives. En aquests crèdits es troba el suport científic, de caràcter tècnic i pràctic, requerit per a l'inici, l'adaptació i el perfeccionament de les activitats motores, i s'estableixen les bases genèriques per a l'especialització i l'adquisició de destreses i habilitats tècniques i específiques, així com també el desenvolupament de les bases psicopedagògiques de la persona.

  2. Un bloc específic, que agrupa els crèdits de caràcter científic, tècnic i pràctic, que permeten adquirir i aplicar correctament els coneixements de la modalitat, la disciplina o l'especialitat esportiva.

  3. Un bloc complementari, que amplia els dos blocs anteriors amb crèdits relacionats amb la utilització de recursos tecnològics i les variacions de la demanda social.

  4. Un bloc de formació pràctica, que es realitzarà de forma paral·lela o un cop superats els blocs comú, específic i complementari de cada nivell o grau.

2.3 Els ensenyaments dels blocs s'organitzen en mòduls de caràcter teoricopràctic, estructurats en crèdits. La durada de cada crèdit és variable, d'acord amb els objectius de formació establerts.

Als efectes del present Decret, s'entén per mòdul l'equivalent a la matèria teòrica o teoricopràctica vinculada a un o a diversos objectius de la formació. Així mateix, s'entén per crèdit la proposta organitzativa d'ensenyament-aprenentatge en què s'estructura cadascun dels mòduls i agrupa continguts i objectius terminals vinculats al perfil professional o als requeriments educatius.

2.4 Els objectius terminals de cada crèdit són els criteris que serveixen de referència per a l'avaluació dels crèdits.

Article 3

Perfil professional i currículum

3.1 El perfil professional i el currículum del primer nivell dels ensenyaments de tècnic/tècnica d'esport en handbol s'estableix a l'annex 2 d'aquest Decret.

3.2 El perfil professional i el currículum del segon nivell dels ensenyaments de tècnic/tècnica d'esport en handbol s'estableixen a l'annex 2 d'aquest Decret.

Article 4

Crèdits de formació

La relació dels crèdits en què s'estructuren els mòduls professionals dels ensenyaments corresponents al títol de tècnic/tècnica d'esport en handbol s'estableix a l'annex 3 d'aquest Decret.

Article 5

Professorat

Els requisits de titulació del professorat, els seus equivalents i les especialitats exigides per impartir els crèdits corresponents a aquesta titulació són els que s'expressen a l'annex 4 d'aquest Decret.

Article 6

Convalidacions i correspondència amb la pràctica laboral

Els mòduls susceptibles de convalidació per estudis de formació professional ocupacional o de correspondència amb la pràctica laboral i amb la pràctica esportiva d'alt nivell són els que s'especifiquen a l'annex 5 d'aquest Decret.

Article 7

Requisits d'accés

7.1 Per accedir al grau mitjà d'aquests ensenyaments cal estar en possessió del títol de graduat/da en educació secundària o equivalent a efectes acadèmics, i superar la prova d'accés de caràcter específic que s'estableix a l'annex 6 d'aquest Decret. El resultat que se n'obtingui té una vigència de divuit mesos, a partir de la data d'acabament de la prova esmentada. La superació d'aquesta prova té validesa en tot l'Estat.

7.2 Per a l'accés sense els requeriments de titulació establerts a l'apartat anterior, o bé per als/les esportistes d'alt nivell o per a les persones que acreditin discapacitats, s'aplicarà la regulació prevista en els articles 10, 11 i 12 del Decret 169/2002, d'11 de juny, pel qual s'estableix l'ordenació general dels ensenyaments de règim especial que condueixen a l'obtenció de les titulacions oficials de tècnic d'esport i tècnic superior d'esport, en tot allò que no contradigui el que disposen els articles 31, 32 i 33 del Reial decret 1363/2007, de 24 d'octubre, pel qual s'ha establert l'ordenació general dels ensenyaments esportius de règim especial.

7.3 Per cursar els ensenyaments de segon nivell de grau mitjà cal haver superat els de primer nivell de handbol.

Article 8

Efectes i validesa del títol

La superació completa del primer nivell del títol de tècnic/tècnica d'esport en handbol permet obtenir el certificat de primer nivell en handbol.

L'obtenció del títol de tècnic/tècnica d'esport en handbol requereix la superació completa del segon nivell corresponent.

El títol de tècnic/tècnica d'esport en handbol permet l'accés directe a totes les modalitats de batxillerat.

Article 9

Centres

Per impartir aquests ensenyaments, els centres han de complir els requisits específics d'espais i materials que s'expressen a l'annex 7 d'aquest Decret, a més dels requisits generals establerts en el Decret 169/2002, d'11 de juny, pel qual s'estableix l'ordenació general dels ensenyaments de règim especial per a l'obtenció de les titulacions oficials de tècnic d'esport i tècnic superior d'esport.

Article 10

Relació numèrica

El nombre màxim d'alumnes per aula per a les sessions teòriques és de 35. Per a les sessions pràctiques que es desenvolupin en instal·lacions, espais o equipaments esportius, la relació màxima professor-professora/alumnes és d'1/24.

Disposició addicional

Els elements que defineixen els perfils professionals de la titulació prevista en aquest Decret no constitueix la regulació de l'exercici professional.

Barcelona, 24 de desembre de 2007

José Montilla i Aguilera

President de la Generalitat de Catalunya

Ernest Maragall i Mira

Conseller d'Educació

Annex 1

Durada total i per nivells dels ensenyaments per obtenir el títol de grau mitjà de tècnic/tècnica d'esport en l'especialitat d'handbol.

  1. Tècnic/tècnica d'esport en handbol:

    Primer nivell: 380 hores.

    Segon nivell: 570 hores.

    Total: 950 hores.

    Annex 2

    Perfil professional i currículum de tècnic/tècnica d'esport en handbol

    1. Denominació: primer nivell de tècnic/tècnica d'esport en handbol

    2. Durada i distribució horària dels ensenyaments:

      2.1 Durada: 380 hores.

      2.2 Distribució horària dels ensenyaments:

      Crèdits del bloc comú (100 hores teòriques+20 hores pràctiques).

      Càrrega total del bloc: 120 hores.

      Bases anatòmiques i fisiològiques de l'esport I (20 hores teòriques).

      Bases psicopedagògiques de l'ensenyament i l'entrenament I (25 hores teòriques).

      Entrenament esportiu I (20 hores teòriques+10 hores pràctiques).

      Fonaments sociològics de l'esport (5 hores teòriques).

      Organització i legislació de l'esport I (5 hores teòriques).

      Primers auxilis i higiene en l'esport (25 hores...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR