DECRET 281/2002, de 5 de novembre, pel qual s'estableixen els currículums i es regulen les proves d'accés específiques dels títols de tècnic d'esport en les disciplines dels esports d'hivern següents: esquí alpí, esquí de fons i surf de neu.

SecciónDisposicions Generals
EmisorInstitut Català de Seguretat Viària
Rango de LeyDecret

DECRET

281/2002, de 5 de novembre, pel qual s'estableixen els currÌculums i es regulen les proves d'accÈs especÌfiques dels tÌtols de tËcnic d'esport en les disciplines dels esports d'hivern seg¸ents: esquÌ alpÌ, esquÌ de fons i surf de neu.

El Reial decret 319/2000, de 3 de marÁ, ha establert els tÌtols de tËcnic d'esport i tËcnic superior d'esport en les especialitats d'esports d'hivern, els corresponents ensenyaments mÌnims i regula les proves d'accÈs especÌfiques en conson‡ncia amb el Reial decret 1913/1997, de 19 de desembre, pel qual es configuren com a ensenyaments de rËgim especial els que condueixen a l'obtenciÛ de titulacions de tËcnics d'esport i aprova les directrius generals d'aquests tÌtols i els seus ensenyaments mÌnims.

De conformitat amb l'article 4 de la Llei org‡nica 1/1990, de 3 d'octubre, d'ordenaciÛ general del sistema educatiu, correspon a les administracions educatives competents establir el currÌculum dels diferents nivells, etapes, cicles, graus i modalitats del sistema educatiu.

D'acord amb el Decret 169/2002, d'11 de juny, pel qual s'estableix l'ordenaciÛ general dels ensenyaments de rËgim especial que condueixen a les titulacions oficials de tËcnic d'esport i tËcnic superior d'esport, correspon al Govern de la Generalitat de Catalunya l'establiment del currÌculum d'aquests ensenyaments.

En virtut d'aixÚ, a proposta de la consellera d'Ensenyament, amb l'informe del Consell Escolar de Catalunya, d'acord amb el dictamen de la ComissiÛ JurÌdica Assessora, i amb la deliberaciÛ prËvia del Govern,

Decreto:

Article 1

Objecte

Aquest Decret estableix els currÌculums i regula les proves d'accÈs especÌfiques dels ensenyaments de rËgim especial de grau mitj‡, vinculats als tÌtols de tËcnic d'esport en esquÌ alpÌ, tËcnic d'esport en esquÌ de fons i tËcnic d'esport en surf de neu, regulats pel Reial decret 319/2000, de 3 de marÁ, pel qual s'estableixen els tÌtols de tËcnic d'esport i tËcnic superior d'esport en les especialitats d'esports d'hivern, s'aproven els corresponents ensenyaments mÌnims i es regulen les proves d'accÈs a aquests ensenyaments. Aquestes titulacions tenen validesa acadËmica i professional en tot el territori de l'Estat.

Article 2

DenominaciÛ, estructura i organitzaciÛ dels ensenyaments

2.1††La denominaciÛ, el nivell i la distribuciÛ hor‡ria de les titulacions de tËcnic d'esport en les disciplines d'esquÌ alpÌ, esquÌ de fons i surf de neu sÛn els que s'estableixen a l'annex 1 d'aquest Decret.

2.2††Els ensenyaments corresponents al grau mitj‡ s'organitzen en dos nivells i cada nivell s'estructura en els blocs seg¸ents:

a)†Un bloc com˙ que estar‡ format per crËdits transversals, que seran coincidents i obligatoris per a totes les modalitats, disciplines i especialitats esportives. En aquests crËdits es troba el suport cientÌfic, de car‡cter tËcnic i pr‡ctic, requerit per a l'inici, l'adaptaciÛ i el perfeccionament de les activitats motores, i s'estableixen les bases genËriques per a l'especialitzaciÛ i l'adquisiciÛ de destreses i habilitats tËcniques i especÌfiques, com tambÈ el desenvolupament de les bases psicopedagÚgiques de l'individu.

b)†Un bloc especÌfic, que agrupa els crËdits de car‡cter cientÌfic, tËcnic i pr‡ctic que permeten adquirir i aplicar, correctament, els coneixements concrets de la modalitat, disciplina o especialitat esportiva.

c)†Un bloc complementari que amplia els dos blocs anteriors amb crËdits relacionats amb la utilitzaciÛ de recursos tecnolÚgics i variacions de la demanda social.

d)†Un bloc de formaciÛ pr‡ctica, que es realitzar‡ de forma paral∑lela o bÈ un cop superats els blocs com˙, especÌfic i complementari de cada nivell o grau.

2.3††Els ensenyaments dels blocs s'organitzaran en mÚduls de car‡cter teoricopr‡ctic, els quals s'estructuraran en crËdits. La durada de cada crËdit ser‡ variable en funciÛ dels objectius formatius establerts.

S'entÈn per mÚdul l'equivalent a matËria teÚrica o teoricopr‡ctica vinculada a un o diversos objectius de la formaciÛ.

S'entÈn per crËdit la proposta organitzativa d'ensenyament-aprenentatge en que s'estructura cadascun dels mÚduls i agrupa continguts i d'objectius terminals vinculats al perfil professional o als requeriments educatius.

2.4††Els objectius terminals de cada crËdit sÛn els criteris que serveixen de referËncia per a l'avaluaciÛ.

Article 3

Perfil professional i currÌculum

3.1††El perfil professional i el currÌculum dels dos nivells en quË s'estructuren els ensenyaments del tËcnic d'esport en esquÌ alpÌ, s'estableixen a l'annex 2 d'aquest Decret.

3.2††El perfil professional i el currÌculum dels dos nivells en quË s'estructuren els ensenyaments del tËcnic d'esport en esquÌ de fons, s'estableixen a l'annex 3 d'aquest Decret.

3.3††El perfil professional i el currÌculum dels dos nivells en quË s'estructuren els ensenyaments del tËcnic d'esport en surf de neu, s'estableixen a l'annex 4 d'aquest Decret.

Article 4

CrËdits de formaciÛ

La relaciÛ dels crËdits en quË s'estructuren els mÚduls professionals dels ensenyaments corresponents als tÌtols de tËcnic d'esport en les disciplines d'esquÌ alpÌ, esquÌ de fons i surf de neu s'estableix a l'annex 5 d'aquest Decret.

Article 5

Professorat

Els requisits de titulaciÛ del professorat, els seus equivalents i les especialitats exigides per impartir els crËdits corresponents a aquestes titulacions sÛn les que s'expressen a l'annex 6 d'aquest Decret.

Article 6

Convalidacions i correspondËncia amb la pr‡ctica laboral

Els mÚduls susceptibles de convalidaciÛ per estudis de formaciÛ professional ocupacional o de correspondËncia amb la pr‡ctica laboral i amb la pr‡ctica esportiva d'alt nivell sÛn els que s'especifiquen a l'annex 7 d'aquest Decret.

Article 7

Requisits d'accÈs

Per accedir al grau mitj‡ d'aquests ensenyaments, caldr‡ estar en possessiÛ del tÌtol de graduat/ada en educaciÛ secund‡ria o equivalent a efectes acadËmics i superar la prova d'accÈs de car‡cter especÌfic que s'estableix a l'annex 8 d'aquest Decret. Els resultats que s'obtinguin en la prova tindran una vigËncia de divuit mesos a partir de la data de finalitzaciÛ de la mateixa i seran v‡lids en tot l'‡mbit de l'Estat.

Per a l'accÈs sense els requeriments de titulaciÛ establerts en l'apartat anterior, o bÈ per a esportistes d'alt nivell o per a persones que acreditin discapacitats, s'aplicar‡ la regulaciÛ prevista en els articles 10, 11 i 12 del Decret 169/2002, d'11 de juny, pel qual s'estableix l'ordenaciÛ general dels ensenyaments de rËgim especial que condueixen a les titulacions oficials de tËcnic d'esport i tËcnic superior d'esport.

Per cursar els ensenyaments de segon nivell de grau mitj‡, caldr‡ haver superat els ensenyaments de primer nivell de la corresponent disciplina esportiva.

Article 8

Efectes i validesa dels tÌtols

Els tÌtols de tËcnic d'esport en esquÌ alpÌ, tËcnic d'esport en esquÌ de fons i tËcnic d'esport en surf de neu seran equivalents a tots els efectes als tÌtols de grau mitj‡ de formaciÛ professional, als quals es refereix l'article 35.2 de la Llei org‡nica 1/1990, de 3 d'octubre, d'ordenaciÛ general del sistema educatiu.

La completa superaciÛ del primer nivell dels tÌtols del par‡graf anterior permetr‡ obtenir el certificat de primer nivell en la disciplina corresponent dels esports d'hivern.

L'obtenciÛ dels tÌtols del par‡graf anterior requerir‡ la completa superaciÛ del segon nivell corresponent.

El tÌtol de tËcnic d'esport en qualsevol de les disciplines d'esquÌ alpÌ, esquÌ de fons i surf de neu permetr‡ l'accÈs directe a totes les modalitats de batxillerat.

Article 9

Centres

Per impartir aquests ensenyaments, els centres hauran de complir amb els requisits especÌfics d'espais i materials que es preveu a l'annex 9 d'aquest Decret, a mÈs dels requisits generals establerts en el Decret 169/2002, d'11 de juny, pel qual s'estableix l'ordenaciÛ general dels ensenyaments de rËgim especial que condueixen a les titulacions oficials de tËcnic d'esport i tËcnic superior d'esport.

El nombre m‡xim d'alumnes per aula per a les sessions teÚriques ser‡ de 35, i per a les sessions pr‡ctiques que es desenvolupin en instal∑lacions, espais o equipaments esportius, ser‡ de 12.

DisposiciÛ addicional

Els elements que defineixen el perfil professional de les titulacions de tËcnic d'esport en les modalitats d'esports d'hivern s'han d'entendre en el context del present Decret, i no constitueixen regulaciÛ de l'exercici de cap professiÛ titulada.

DisposiciÛ final

Aquest Decret entra en vigor l'endem‡ de la seva publicaciÛ al DOGC.

Barcelona, 5 de novembre de 2002

Jordi Pujol

President de la Generalitat de Catalunya

Carme-Laura Gil i MirÛ

Consellera d'Ensenyament

Annexos

Annex 1

Durada total i per nivells dels ensenyaments que condueixen a l'obtenciÛ dels tÌtols de grau mitj‡ de tËcnic d'esport en les disciplines d'esquÌ alpÌ, esquÌ de fons i surf de neu dels esports d'hivern.

a)†TËcnic d'esport en esquÌ alpÌ:

Primer nivell: 465 hores.

Segon nivell: 620 hores.

Total: 1085 hores.

b)†TËcnic d'esport en esquÌ de fons:

Primer nivell: 450 hores.

Segon nivell: 565 hores.

Total: 1015 hores.

c)†TËcnic d'esport en surf de neu:

Primer nivell: 450 hores.

Segon nivell: 595 hores.

Total: 1045 hores.

Annex 2

Perfil professional i currÌculum del tËcnic d'esport en esquÌ alpÌ

  1. †DenominaciÛ: primer nivell de tËcnic d'esport en esquÌ alpÌ.

  2. †Durada i distribuciÛ hor‡ria dels ensenyaments.

    2.1††Durada: 465 hores.

    2.2††DistribuciÛ hor‡ria dels ensenyaments:

    TeÚriques: t.

    Pr‡ctiques: p.

    Bloc com˙

    Bases anatÚmiques i fisiolÚgiques de l'esport I: 20 h.t.

    Bases psicopedagÚgiques de l'ensenyament i l'entrenament I: 25 h.t.

    Entrenament esportiu I: 20 h.t. + 10 h.p.

    Fonaments sociolÚgics de l'esport: 5 h.t.

    OrganitzaciÛ i legislaciÛ de l'esport I: 5 h.t.

    Primers auxilis i higiene en l'esport: 25 h.t. + 10 h.p.

    Total hores: 100 h.t. + 20 h.p.

    C‡rrega hor‡ria del...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR