DECRET 269/2016, de 5 de juliol, pel qual s'aproven els Estatuts del Centre de la Propietat Forestal.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació
Rango de LeyDecret

El marc competencial en matèria d'agricultura, ramaderia i pesca derivat de l'article 116, en concordança amb l'article 111 de l'Estatut d'autonomia, atribueix a la Generalitat, en l'àmbit de les seves competències compartides i d'una manera íntegra, la potestat legislativa, la reglamentària i la funció executiva per mitjà de les quals pot establir polítiques pròpies. L'article 116.2 de la Llei orgànica 6/2006, de 19 d juliol, estableix que correspon a la Generalitat de Catalunya la competència compartida sobre la regulació i el règim d'intervenció administrativa i d'usos de la forest, dels aprofitaments i els serveis forestals.

La Llei 7/1999, de 30 de juliol, del Centre de la Propietat Forestal, modificada per la Llei 4/2000, de 26 de maig, de mesures fiscals i administratives , per la Llei 31/2002, de 30 de desembre, de mesures fiscals i administratives, i per la Llei 3/2015, de l'11 de març, de mesures fiscals, financeres i administratives, determina que el Centre de la Propietat Forestal, entitat de dret públic de la Generalitat de Catalunya, té com a finalitat bàsica regular i ordenar la gestió forestal, i també promoure la conservació, el desenvolupament sostenible i la millora dels boscos i dels terrenys forestals de titularitat privada de Catalunya. Així mateix, ha de vetllar per tal que hi hagi un tractament unitari de les diferents competències que hi incideixen i organitzar-se mitjançant una estructura àgil i moderna, dotada de mitjans, recursos i pressupost propis. Segons el que estableix l'article 1.3 de la Llei esmentada, el Centre de la Propietat Forestal es regeix, entre d'altres disposicions, pels seus Estatuts.

La disposició derogatòria inclou el Decret 220/1997, de 30 de juliol, el Decret 378/1996, de 2 de desembre, pel qual es modifica el Decret 358/1989, de 19 de desembre, i també el Decret 349/1986, de 4 de desembre, pel qual es determina l'estructura orgànica de la Direcció General de Política Forestal del Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca, ja que aquesta Direcció General ja no existeix i les seves funcions són exercides per la Direcció General de Forests d'acord amb el que determina el Decret 212/2015, de 22 de setembre, de modificació parcial del Decret 342/2011, de 17 de maig, de reestructuració del Departament de Territori i Sostenibilitat, i del Decret 270/2013, de 23 de desembre, de reestructuració del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural.

En virtut de l'habilitació continguda a la disposició addicional sisena de la Llei 3/2015, de l'11 de març, de mesures fiscals, financeres i administratives, s'aproven, mitjançant aquest Decret, els Estatuts dels Centre de la Propietat Forestal.

Vist el dictamen del Consell de Treball, Econòmic i Social de Catalunya;

A proposta de la consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, d'acord amb el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora, i d'acord amb el Govern,

Decreto:

Article únic

S'aproven els Estatuts del Centre de la Propietat Forestal, que s'insereixen a continuació.

Disposició derogatòria

Queden derogades les normes següents:

Decret 220/1997, de 30 de juliol, pel qual es regula el règim d'autonomia econòmica del Centre de la Propietat Forestal.

Decret 378/1996, de 2 de desembre, pel qual es modifica el Decret 358/1989, de 19 de desembre, pel qual es determinen les funcions i òrgans de govern del Centre de la Propietat Forestal.

Decret 349/1986, de 4 de desembre, pel qual es determina l'estructura orgànica de la Direcció General de Política Forestal del Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca.

Barcelona, 5 de juliol de 2016

Carles Puigdemont i Casamajó

President de la Generalitat de Catalunya

Meritxell Serret i Aleu

Consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació

ESTATUTS DEL CENTRE DE LA PROPIETAT FORESTAL

Capítol 1

Disposicions generals

Article 1

Naturalesa

  1. El Centre de la Propietat Forestal és una entitat de dret públic de la Generalitat de Catalunya, amb personalitat jurídica pròpia, plena capacitat d'obrar i patrimoni propi, i que per a l'acompliment de les seves finalitats gaudeix de plena autonomia funcional i de gestió.

  2. El Centre de la Propietat Forestal ha d'ajustar la seva activitat al dret privat, sens perjudici dels àmbits en què, segons la legislació vigent, s'ha de sotmetre al dret públic.

Article 2

Adscripció

El Centre de la Propietat Forestal resta adscrit al departament competent en matèria de forests.

Article 3

Seu

El domicili social del Centre de la Propietat Forestal se situa, a tots els efectes, a la finca Torreferrussa, ctra. de Santa Perpètua a Sabadell, km 4.5, al terme municipal de Santa Perpètua de Mogoda. Aquest pot ser modificat pel seu Consell Rector.

Capítol 2

Missió, finalitats i funcions

Article 4

Missió i finalitats

  1. El Centre de la Propietat Forestal té per missió fomentar la gestió forestal sostenible en els terrenys forestals de titularitat privada de forma coordinada amb la gestió dels terrenys forestals de titularitat pública. A més, actua dins el seu àmbit competencial com a instrument executor de les polítiques establertes per la unitat competent en matèria de forests en base als objectius, eixos i línies d'actuació establerts en el Pla general de política forestal.

  2. Les finalitats del Centre de la Propietat Forestal són.

  1. Ordenar la producció forestal en l'àmbit de les seves competències.

  2. Promoure i millorar de manera sostinguda la funció socioeconòmica de les masses forestals de titularitat privada, fent-les compatibles amb la protecció adequada del medi físic i garantint la utilització racional i la gestió sostenible dels recursos.

  3. Promoure i estendre el principi d'ordenació i planificació de les superfícies forestals de titularitat privada mitjançant la tramitació dels instruments d'ordenació forestal següents: projectes d'ordenació, plans tècnics de gestió i millora forestals, i plans simples de gestió forestal.

  4. Millorar la gestió dels aprofitaments i els productes forestals mitjançant accions d'assessorament, suport i tutela.

  5. Fomentar la coresponsabilitat dels propietaris forestals en l'execució, el disseny i l'aprovació de la política forestal.

  6. Integrar en un sol organisme dotat d'autonomia organitzativa, econòmica i financera les diferents competències amb incidència en els boscos privats, unificant i racionalitzant l'acció administrativa d'ordenació i control d'aquests boscos, d'acord amb el principi d'unitat de gestió o de gestió integrada.

  7. Dotar els silvicultors d'un organisme d'administració pròpia que els permeti participar en el disseny de polítiques forestals, alhora que possibiliti la representació de tots els sectors i les entitats cíviques i socials que tenen interessos en el món forestal.

  8. Millorar la representació de l'Administració forestal, potenciant la integració dels propietaris forestals en el Centre de la Propietat Forestal.

  9. Adequar els plans tècnics de gestió i millora forestals a l'àmbit mínim de gestió, fixant la superfície mínima a ordenar en 25 hectàrees, atès que aquest és un àmbit que permet també la viabilitat tècnica i econòmica dels dits plans.

  10. Fer possible l'ordenació de les finques privades amb una superfície inferior a 25 hectàrees mitjançant la creació de la figura del pla simple de gestió forestal. Les instruccions per a la redacció, l'aprovació i la revisió d'aquests plans han de ser establertes per ordre del conseller o consellera del departament competent en matèria de forests.

  11. Dotar la gestió dels boscos privats de mecanismes de finançament, pressupost, patrimoni i recursos propis, incentivant i fomentant el compliment dels principis inspiradors de la legislació forestal de Catalunya.

Article 5

Funcions

  1. Les funcions del Centre de la Propietat Forestal són:

    1. Participar en l'elaboració del plans d'ordenació de recursos forestals.

    2. Participar en l'elaboració dels plans de desenvolupament forestal, mitjançant l'elaboració de propostes i suggeriments, i emetre els corresponents informes tècnics en relació amb el Pla general de política forestal i els plans d'ordenació de recursos forestals elaborats pels departaments de l'Administració de la Generalitat.

    3. Prestar suport tècnic i econòmic per elaborar els instruments d'ordenació forestal i vetllar perquè s'executin.

    4. Confeccionar i elaborar les directrius i les instruccions dels instruments d'ordenació per a finques privades.

    5. Tramitar i aprovar els instruments d'ordenació forestal que afectin exclusivament terrenys de propietat privada.

    6. Vetllar per l'execució de les determinacions contingudes en els instruments d'ordenació forestal i controlar els compromisos que s'hi estableixen.

    7. Promoure la constitució d'associacions i agrupacions i d'entitats de cooperació entre els titulars dels terrenys forestals de propietat privada per facilitar l'administració dels boscos i la comercialització dels seus productes.

    8. Divulgar mètodes de silvicultura sostenible per produir i conservar els terrenys forestals i assessorar en l'aplicació pràctica dels coneixements tècnics forestals i en la redacció dels instruments de planificació i ordenació forestal.

    9. Rebre les notificacions prèvies dels propietaris forestals de l'inici dels treballs i de les activitats forestals que s'executen en compliment dels instruments d'ordenació forestal.

    10. Aplicar els instruments de foment forestal acordant l'atorgament dels ajuts i els incentius corresponents i fiscalitzant la destinació efectiva a la finalitat prevista.

      ...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR