DECRET 33/2015, de 10 de març, de revisió de la demarcació notarial de Catalunya.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Justícia
Rango de LeyDecret

L’article 147.1.c de l’Estatut d’autonomia de Catalunya atribueix a la Generalitat la competència executiva per establir les demarcacions notarials i registrals, incloent-hi la determinació dels districtes hipotecaris i dels districtes de competència territorial dels notaris.

L’article 4 del Reglament de l’organització i règim del notariat, aprovat pel Decret de 2 de juny de 1944 (en endavant, Reglament notarial), ordena que la demarcació notarial haurà de ser revisada en la seva totalitat transcorreguts deu anys des de l’anterior revisió total; així mateix preveu que també podrà ser-ho transcorreguts només cinc anys, quan les necessitats del servei ho exigeixin conforme a l’article 3 de la Llei, i que podran fer-se revisions parcials quan ho exigeixin necessitats del servei inherents al naixement o a l‘expansió accelerada dels nuclis de població, a la variació considerable de la contractació o a altres circumstàncies semblants, per demarcar alguna notaria en una població on abans no n’hi hagués, traslladar la que hi hagi a una altra població o augmentar o reduir el nombre de notaries demarcades en alguna.

El Reial decret 140/2015, de 6 de març, sobre demarcació notarial, ha modificat la demarcació notarial que va aprovar el Reial decret 173/2007, de 9 de febrer, la qual tenia el seu origen en una situació econòmica expansiva radicalment oposada a l’actual, ja que els treballs que van fonamentar aquella demarcació es van iniciar l’any 2004. La demarcació notarial que aprova l’esmentat Reial decret 140/2015, de 6 de març, parteix del propòsit de millorar la prestació del servei públic notarial i té un objectiu prioritari: adaptar la demarcació notarial a la situació econòmica i social actual, que ha comportat una reducció notòria i constant del nombre de transaccions realitzades, amb la consegüent disminució de la demanda del servei públic notarial. Això ha ocasionat una gran dificultat per mantenir la viabilitat d’algunes notaries.

Pel que fa a la demarcació notarial al territori de Catalunya, ateses les competències executives atribuïdes per l’Estatut d’autonomia de Catalunya, el Reial decret 140/2015, de 6 de març, estableix només els criteris generals per a la demarcació i fixa el nombre i classificació de notaries al territori de Catalunya. En conseqüència, correspon a la Generalitat determinar la demarcació notarial per al territori de Catalunya en atenció a les necessitats del servei públic notarial.

En l’elaboració del Decret s’ha comptat amb la participació del Col·legi de Notaris de Catalunya i el Deganat autonòmic del Col·legi de registradors de la propietat, mercantils i de béns mobles de Catalunya, i s’han demanat els informes reglamentaris.

El Consell de Treball, Econòmic i Social de Catalunya ha emès el dictamen corresponent.

De conformitat amb els articles 39.1 i 40 de la Llei 13/2008, del 5 de novembre, de la presidència de la Generalitat i del Govern,

A proposta del conseller de Justícia, d’acord amb el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora i amb la deliberació prèvia del Govern,

Decreto:

Article 1

Revisió de la demarcació notarial de Catalunya

De conformitat amb el que disposen els articles 4, 72, 73, 74 i 77 del Reglament notarial, es revisa la demarcació notarial de Catalunya, que s’aprova mitjançant aquest Decret i resta fixada d’acord amb l’annex que l’estableix.

Article 2

Amortització de notaries

2.1 Se suprimeixen les notaries següents:

Una notaria d’Arenys de Mar (districte d’Arenys de Mar).

Una notaria de Tordera (districte d’Arenys de Mar).

Dues notaries de Badalona (districte de Badalona).

Quinze notaries de Barcelona (districte de Barcelona).

Dues notaries de Granollers (districte de Granollers).

Una notaria de Montornès del Vallès (districte de Granollers).

Una notaria de Parets del Vallès (districte de Granollers).

Una notaria de Cardedeu (districte de Granollers).

Una notaria de Mollet del Vallès (districte de Granollers).

Dues notaries de l’Hospitalet de Llobregat (districte de l’Hospitalet de Llobregat).

Una notaria del Prat de Llobregat (districte de l’Hospitalet de Llobregat).

Una notaria de Cornellà de Llobregat (districte de l’Hospitalet de Llobregat).

Dues notaries de Manresa (districte de Manresa).

Dues notaries de Mataró (districte de Mataró).

Una notaria de Sabadell (districte de Sabadell).

Una notaria de Cerdanyola del Vallès (districte de Sabadell).

Una notaria de Castellar del Vallès (districte de Sabadell).

Una notaria de Santa Perpètua de Mogoda (districte de Sabadell).

Una notaria de Gavà (districte de Sant Boi de Llobregat).

Una notaria de Sant Boi de Llobregat (districte de Sant Boi de Llobregat).

Una notaria de Terrassa (districte de Terrassa).

Una notaria de Torelló (districte de Vic).

Una notaria d’Olesa de Montserrat (districte de Terrassa).

Una notaria de Rubí (districte de Terrassa).

Una notaria de Vilanova i la Geltrú (districte de Vilanova i la Geltrú).

Una notaria de Vilafranca del Penedès (districte de Vilafranca del Penedès).

Una...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR