DECRET 338/2016, de 27 de desembre, del Guardó Pau Casals a la projecció internacional de la cultura catalana i per a la seva representació.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Cultura
Rango de LeyDecret

Catalunya ha tingut històricament una vocació internacional clara, una llarga tradició d'obertura cap a l'exterior i una forta capacitat d'absorció de les diverses influències, gràcies a la seva ubicació geogràfica, com a porta d'entrada a Europa, com a nexe d'unió amb la Mediterrània i com a cruïlla de cultures i influències.

La cultura catalana és un reflex viu d'aquestes característiques, pel fet de ser testimoni fonamental de la trajectòria històrica i d'identitat de la col·lectivitat nacional.

La Generalitat té competència exclusiva en matèria de cultura, que abasta la projecció internacional de la cultura catalana, d'acord amb l'article 127 de l'Estatut d'autonomia de Catalunya. En aquest sentit l'article 2 de la Llei 9/1993, de 30 de setembre, del patrimoni cultural català, i l'article 4.3 de la Llei 2/1993, de 5 de març, de foment i protecció de la cultura popular i tradicional i de l'associacionisme cultural, estableixen que la Generalitat de Catalunya ha de promoure i garantir la difusió i projecció exterior del patrimoni cultural català, els intercanvis culturals i la cultura popular i tradicional. Així mateix, l'article 12.3.a de la Llei 16/2014, del 4 de desembre, d'acció exterior i de relacions amb la Unió Europea, disposa que el Govern ha de fomentar la llengua i la cultura pròpies de Catalunya dins i fora de la Unió Europea i ha de situar el model cultural i lingüístic del país com a referent internacional. Per altra banda, l'article 26.r de la Llei 13/2008, del 5 de novembre, de la presidència de la Generalitat i del Govern, habilita el Govern a atorgar honors i distincions, d'acord amb la normativa específica.

El Pla estratègic de la cultura 2011-2021 impulsat pel Govern marca, entre altres objectius, avançar cap a un model cultural compartit per tots els agents implicats, eficient i competitiu, que faci possible posicionar Catalunya a l'avantguarda de les polítiques culturals del món i desplegar i enfortir la realitat cultural catalana per situar el model cultural del país com a referent i marca internacional.

Per aquest motiu la Generalitat de Catalunya considera imprescindible establir un nou mecanisme de projecció internacional de la cultura catalana, com a expressió viva de la petja que el país vol imprimir entre les expressions culturals d'arreu del món. A aquests efectes, aquest Decret crea el Guardó Pau Casals a la projecció internacional de la cultura catalana i per a la seva representació, amb una doble finalitat. Per una banda, distingir les personalitats rellevants de l'àmbit cultural català que hagin contribuït significativament a la projecció exterior de cultura catalana. I, per una altra banda, atorgar a les persones guardonades l'honor d'exercir durant dos anys naturals, de forma altruista...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR