DECRET 53/2015, de 14 d'abril, de reestructuració del Servei Català de Trànsit.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament D'Interior
Rango de LeyDecret

El Servei Català de Trànsit, organisme autònom de caràcter administratiu adscrit al Departament d’Interior, creat per la Llei 14/1997, de 24 de desembre, exerceix les competències que en matèria de trànsit, circulació de vehicles i seguretat viària van ser atribuïdes a la Generalitat de Catalunya per la Llei orgànica 6/1997, de 15 de desembre, de transferència de competències executives en matèria de trànsit i circulació de vehicles de motor a la Comunitat Autònoma de Catalunya.

Mitjançant el Decret 191/2001, de 10 de juliol, de reestructuració del Servei Català de Trànsit, es va modificar l’estructura i organització general del Servei per tal d’adequar-la al seu àmbit competencial.

Tenint en compte que l’estructura vigent data de l’any 2001, i que s’ha produït un increment en les activitats derivades de les competències atribuïdes al Servei Català de Trànsit, resulta clarament insuficient per al desenvolupament de les funcions pròpies del Servei.

Correspon al Servei Català de Trànsit impulsar l’elaboració, cada tres anys, del Pla de seguretat viària i els programes inclosos en aquest Pla, en el marc de la Comissió Interdepartamental per a la Millora de la Seguretat Viària, els quals han de ser aprovats pel Govern i tramesos al Parlament de Catalunya. El Pla de seguretat viària és el document clau que revisa i proposa les línies estratègiques a seguir i les actuacions a realitzar per aconseguir els objectius generals de seguretat viària.

El Pla de seguretat viària es vertebra en tres línies d’actuació, cadascuna de les quals engloba les mesures necessàries per assolir l’objectiu comú. La primera línia d’actuació és la lluita contra la velocitat excessiva o inadequada i la segona comporta la cooperació amb els ajuntaments i l’àmbit local en matèria de seguretat viària. Si bé aquestes dues línies són continuació del Pla anterior, la tercera línia és del tot innovadora i consisteix en la combinació de criteris de caràcter mediambiental amb els propis de seguretat viària i mobilitat. Aquesta línia planteja la repercussió en beneficis ambientals derivats de l’aplicació de determinades mesures com ara la reducció de velocitat, alhora que aquestes mesures permeten una reducció de la sinistralitat i una mobilitat sostenible més segura.

Concretament, el Pla estratègic de seguretat viària de Catalunya 2014-2020 té com a objectiu prioritari assolir l’any 2020 una reducció del cinquanta per cent en el nombre de morts a les vies catalanes respecte a l’any 2010, alineat amb la fita que estableix la Unió Europea per al mateix període. Aquest repte suposa una primera fita a l’hora d’assolir la visió zero l’any 2050, que planteja la desaparició total de la mortalitat a les vies catalanes.

La implementació d’aquestes línies d’actuació fa aconsellable una configuració organitzativa que prevegi l’adequació i definició de llocs de treball amb coneixements i experiència en trànsit, seguretat viària i mobilitat que han de dur a terme actuacions encaminades al desenvolupament de mesures i projectes innovadors, per a la qual cosa es requereix disposar d’una estructura especialitzada, amb llocs de responsabilitat, coordinació, especialització i competència adequats.

És per aquest motiu que en aquests moments es fa necessari regular l’estructura del Servei Català de Trànsit, per adaptar-la a les noves necessitats organitzatives i funcionals. Així mateix, el funcionament intern del Servei Català de Trànsit ha de garantir una prestació de serveis més eficaç i eficient adequada als requeriments actuals.

Aquestes consideracions, a més, fan necessària la revisió del model organitzatiu del Servei Català de Trànsit. Aquest canvi organitzatiu pretén incrementar la capacitat per a la implementació de les polítiques relatives a la formació i educació viària, la prevenció de la sinistralitat, la gestió del trànsit i la informació al ciutadà, i també la gestió dels processos interns.

Per tot això, de conformitat amb l’article 23 de la Llei 13/2008, del 5 de novembre, de la presidència de la Generalitat i del Govern; la Llei 26/2010, del 3 d’agost, de règim jurídic i de procediment de les administracions públiques de Catalunya, i la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d’organització, procediment i règim jurídic de l’Administració de la Generalitat de Catalunya;

A proposta del conseller d’Interior i amb la deliberació prèvia del Govern,

Decreto:

Article 1

La Direcció

El director del Servei Català de Trànsit té atribuïdes les funcions que estableixen els articles 5 i concordants de la Llei 14/1997, de 24 de setembre, de creació del Servei Català de Trànsit.

Article 2

Estructura del Servei Català de Trànsit

2.1 De la Direcció del Servei Català de Trànsit en depenen:

  1. La Subdirecció General de Serveis.

  2. La Subdirecció General de Gestió del Trànsit.

  3. La Subdirecció General de Seguretat Viària.

També depèn del director del Servei Català de Trànsit l’Àmbit funcional de comunicació i informació en matèria de seguretat viària, el qual n’exerceix la direcció.

2.2 Així mateix, el Servei Català de Trànsit s’estructura territorialment en els serveis territorials a què fa referència l’article 3.2, adscrits a la Subdirecció General de Serveis.

Article 3

Subdirecció General de Serveis

3.1 A la Subdirecció General de Serveis li corresponen les funcions següents:

  1. Dirigir i supervisar les funcions d’administració, de gestió de serveis generals, les polítiques de relacions laborals i dels recursos humans.

  2. Planificar i impulsar accions i propostes adreçades a la integració, a la rendibilització i a l’optimització màxima de la gestió dels recursos i de les actuacions de les diferents unitats del Servei Català de Trànsit.

  3. Dirigir iniciatives que condueixin a la millora de l’avaluació de la gestió en els diferents àmbits del Servei Català de Trànsit.

  4. Dirigir i coordinar la preparació de l’avantprojecte de pressupost del Servei Català de Trànsit, i dirigir i supervisar la gestió econòmica i financera.

  5. Impulsar les actuacions dirigides a l’elaboració del quadre de comandament del Servei Català de Trànsit i del Pla de Govern en l’àmbit d’aquest Servei i fer-ne el seguiment.

  6. Dirigir i coordinar la gestió patrimonial i la tramitació dels expedients de despesa i contractació del Servei Català de Trànsit.

  7. Coordinar l’assessorament jurídic dels òrgans del Servei Català de Trànsit.

  8. Dirigir i coordinar els òrgans del Servei Català de Trànsit en l’àmbit de la informàtica i les tecnologies de la informació de desenvolupament del trànsit i la seguretat viària, i supervisar la implementació i el manteniment dels sistemes informàtics propis.

  9. Dirigir les actuacions per a la millora dels sistemes de gestió, dels nivells de la qualitat en la prestació de serveis i de l’organització en l’àmbit del Servei Català de Trànsit i impulsar les actuacions i els programes adreçats a la millora i modernització de l’Administració i dels sistemes d’informació a la ciutadania.

  10. Dirigir, coordinar i supervisar la tramitació del procediment sancionador en matèria de trànsit que exerceixen els òrgans territorials i centrals del Servei Català de Trànsit, en l’àmbit de les seves respectives competències.

  11. Dirigir, coordinar i impulsar les actuacions del Servei Català de Trànsit destinades a la difusió, informació i atenció al ciutadà en matèria de trànsit.

  12. Dirigir i supervisar el seguiment de la implantació de les mesures derivades en matèria de riscos laborals, en col·laboració amb la Subdirecció General de Prevenció de Riscos i Salut Laboral del departament competent en matèria de trànsit i seguretat viària.

  13. Exercir qualsevol altra funció de naturalesa anàloga que li encomanin.

    3.2 De la Subdirecció General de Serveis en depenen:

  14. El Servei de Gestió Econòmica i Contractació.

  15. El Servei d’Assessorament Jurídic i Recursos.

  16. El Servei de Recursos Humans.

  17. El Servei de Coordinació Administrativa i Organització.

  18. El Servei Territorial de Trànsit de Barcelona.

  19. El Servei Territorial de Trànsit de Girona.

  20. El Servei Territorial de Trànsit de Lleida.

  21. El Servei Territorial de Trànsit de Tarragona.

Article 4

Servei de Gestió Econòmica i Contractació

4.1 Al Servei de Gestió Econòmica i Contractació li corresponen les funcions següents:

  1. Elaborar i tramitar la proposta d’avantprojecte anual del pressupost del Servei Català de Trànsit i controlar-ne l’execució.

  2. Dur a terme i controlar la gestió econòmica, pressupostària i comptable del Servei Català de Trànsit, confeccionar les propostes de liquidacions dels pressupostos i la presentació dels comptes anuals corresponents.

  3. Coordinar l’elaboració, la tramitació i el registre dels convenis del Servei Català de Trànsit amb altres administracions o entitats, així com els encàrrecs de gestió amb diferents entitats o organismes.

  4. Gestionar la Tresoreria del Servei Català de Trànsit i supervisar els pagaments i la recaptació d’ingressos del Servei.

  5. Gestionar els expedients de contractació i assessorar en matèria de patrimoni, contractació i en l’àmbit econòmic, i sobre normes i directrius dictades en l’àmbit de la Unió Europea relacionades amb la matèria.

  6. Coordinar i gestionar el parc mòbil, els serveis generals, les assegurances i el patrimoni, i responsabilitzar-se del seu manteniment.

  7. Supervisar la comptabilitat pressupostària, extrapressupostària i de costos.

  8. Fer el seguiment i el control de la recaptació d’ingressos derivats de les sancions per infraccions a la normativa de trànsit.

  9. Proposar i analitzar indicadors d’avaluació de l’eficàcia, l’eficiència i la qualitat en l’àmbit econòmic.

  10. Proposar l’expedició de les certificacions de descobert corresponent, una vegada comprovat que la resolució sancionadora ha...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR