DECRET 62/2015, de 28 d'abril, pel qual s'estableixen mesures per a l'exercici de les competències de la Generalitat de Catalunya en matèria dels organismes modificats genèticament.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDEPARTAMENT D'AGRICULTURA, RAMADERIA, PESCA, ALIMENTACIÓ I MEDI NATURAL
Rango de LeyDecret

L'article 116.1 de l'Estatut d'autonomia atorga competències a la Generalitat en matèria d'agricultura, ramaderia i aprofitaments forestals, i correspon a la Generalitat, respectant el que estableixi l’Estat en exercici de les competències que li atribueix l’article 149.1.13 i 16 de la Constitució espanyola, la competència exclusiva en matèria d’agricultura i ramaderia, que inclou tot allò que estigui relacionat amb els organismes genèticament modificats i la recerca.

La Llei de l’Estat 9/2003, de 25 d'abril, per la qual s'estableix el règim jurídic de la utilització confinada, l'alliberament voluntari i la comercialització d'organismes modificats genèticament, incorpora a l'ordenament jurídic espanyol les normes substantives de les directives europees sobre organismes modificats genèticament (en endavant, OMG) així com diverses decisions de la Comissió i del Consell que han complementat el contingut d’aquestes directives o normes.

Per una banda, l'article 4 de la Llei de l’Estat 9/2003, de 25 d’abril, indica que correspon a les comunitats autònomes, a excepció dels supòsits que estableix l'article 3, exercir les funcions regulades a la mateixa llei en relació amb les activitats d’utilització confinada d’OMG i atorgar les autoritzacions d’alliberament voluntari d’aquests organismes per qualsevol altre propòsit diferent de la seva comercialització. L'article 4 també indica que correspon a les comunitats autònomes la vigilància, el control i la imposició de sancions per les infraccions comeses en la realització de les activitats anteriors i també sobre la comercialització d’OMG autoritzats o de productes que en continguin, els alliberaments voluntaris sense finalitat comercial complementaris que, si s'escau, siguin exigits dins del procediment d’autorització per a la comercialització i la utilització confinada quan el seu objecte sigui la possible incorporació a medicaments d'ús humà i veterinari, així com a altres productes i articles sanitaris i a aquells que pel fet d'afectar l'ésser humà poden suposar un risc per a la salut humana.

Per l’altra banda, la disposició addicional tercera de la mateixa llei indica que les administracions competents crearan registres públics on anotaran la localització dels OMG d’alliberaments voluntaris amb finalitat diferent de la comercial i dels OMG cultivats comercialment.

El Govern de la Generalitat de Catalunya, mitjançant el Decret 152/2003, de 23 de juny, va regular les competències en les matèries d'utilització confinada, i d'alliberaments voluntaris amb organismes vegetals genèticament modificats, a excepció dels casos indicats a l'article 3 de la Llei 9/2003, de 25 d’abril.

El transcurs de la vigència d'aquesta norma ha permès observar que és necessari ampliar-ne la competència per tal de donar cobertura a tota la tipologia d'OMG que es pugui presentar i que cal modificar les funcions de la Comissió Catalana de Bioseguretat per tal de reforçar-la i d'agilitar el procediment d'autorització de la utilització confinada i dels alliberaments voluntaris amb finalitat diferent de la comercial, i també s’ha fet palesa la necessitat de crear un Registre d’organismes modificats genèticament que garanteixi el compliment de la normativa en la matèria.

A aquests efectes, d’una banda, es fa una nova redacció de la definició d'organisme genèticament modificat existent en el Decret 152/2003, de 23 de juny, en el sentit de fer referència a qualsevol ésser viu, a excepció dels éssers humans, el material genètic del qual ha estat transformat de manera artificial per l'home amb unes finalitats específiques. I també s'estableix el procediment per a l'autorització de les activitats d’utilització confinada i dels alliberaments voluntaris amb finalitat diferent de la comercial amb OMG, siguin de caràcter biològic, biomèdic, industrial, agronòmic, o de qualsevol altra tipologia o finalitat, en tot el que és competència de l'Administració de la Generalitat de Catalunya.

D'altra banda, i atesa la importància que han adquirit les diverses activitats amb OMG a Catalunya, es regula la composició, funcions i competències de la Comissió Catalana de Bioseguretat, la qual s'eleva a rang de direcció general i es faculta com a entitat competent per autoritzar o denegar les activitats d’utilització confinada i alliberaments voluntaris amb finalitat diferent de la comercialització amb qualsevol OMG, a excepció dels casos que estableix l'article 3 de la Llei de l’Estat 9/2003, de 25 d’abril. No obstant això, es crea la Comissió Tècnica d'OMG, que serà l'òrgan de suport de la Comissió Catalana de Bioseguretat, la qual li donarà assessorament en tots els temes que siguin de la seva competència, especialment en matèria d'avaluació del risc.

Es crea també en aquest Decret el Registre d’OMG a Catalunya per tal de complir els requeriments de les normatives nacionals i europees sobre l’anotació de la localització d'alliberaments voluntaris amb finalitat diferent de la comercialització i dels cultius d'OMG autoritzats comercialment. A més a més, en aquest Registre s’incorpora la inscripció de les instal·lacions i de les activitats d’utilització confinada amb OMG de Catalunya.

L'establiment de plans d'emergència per a la utilització confinada també és un aspecte que es preveu en aquesta disposició. Així mateix s'han incorporat al document normes pel que fa a la coordinació de la vigilància i el control d’aquelles activitats en les quals és competent la Generalitat de Catalunya i es determina el règim sancionador aplicable d'acord amb les diverses legislacions en la matèria, i amb les especificitats corresponents a la matèria objecte d'aquest Decret.

L'aprovació d'aquest Decret compleix amb la necessitat d'adequar l'organització de l'Administració de la Generalitat de Catalunya al règim jurídic dels OMG i a la situació actual de la societat de forma que es puguin exercir amb claredat les competències que corresponen a Catalunya.

D’acord amb l’informe de l’Autoritat Catalana de Protecció de Dades;

D’acord amb el Dictamen del Consell de Treball Econòmic i Social de Catalunya;

Per tot això, a proposta dels consellers d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Salut, Territori i Sostenibilitat, i Economia i Coneixement, d’acord amb el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora, i amb la deliberació prèvia del Govern,

Decreto:

Capítol I

Disposicions generals

Article 1

Objecte

Aquest Decret té per objecte:

  1. Regular el règim d’intervenció en matèria d’autorització, d'utilització confinada i d'alliberaments voluntaris amb finalitat diferent de la comercialització d’OMG en tot el que és competència de la Generalitat de Catalunya.

  2. Establir mesures de coordinació de la vigilància i el control de les activitats autoritzades a què fa referència el punt a), de la comercialització d’OMG autoritzats o de productes que en continguin, dels alliberaments voluntaris sense finalitat comercial complementaris que, si s'escau, siguin exigits dins del procediment d’autorització per a la comercialització i de la utilització confinada quan el seu objecte sigui la possible incorporació a medicaments d'ús humà i veterinari, així com a altres productes i articles sanitaris i a aquells que pel fet d'afectar l'ésser humà poden suposar un risc per a la salut.

  3. Regular el règim sancionador per les infraccions comeses en l'exercici de les activitats a què fan referència els punts a) i b) d’aquest article.

  4. Crear i regular el Registre d'organismes modificats genèticament de Catalunya.

Article 2

Definicions

Als efectes d'aquest Decret s'entén per:

  1. Organisme: qualsevol entitat biològica capaç de reproduir-se o de transferir material genètic, amb inclusió de les entitats microbiològiques siguin o no cel·lulars.

  2. Organisme modificat genèticament (OMG): qualsevol organisme, tret dels éssers humans, sobre el qual el material genètic s'hagi modificat d'una manera que no es produeix naturalment, ni per aparellament ni per recombinació natural, sempre que s'utilitzin les tècniques que reglamentàriament s'estableixin.

    No es consideren organismes genèticament modificats els obtinguts per tècniques de fertilització in vitro , conjugació, transducció, transformació, fusió o qualsevol altre procés natural, ni el d'inducció a la poliploïdia ni la mutagènesi, sempre que no suposin la utilització de molècules d'àcid nucleid recombinant.

  3. Utilització confinada: qualsevol activitat per la qual es modifica el material genètic d'un organisme mitjançant tècniques per les quals esdevé un organisme modificat genèticament o qualsevol activitat per la qual aquest organisme modificat genèticament es cultiva, s'emmagatzema, s'utilitza, es transporta, es destrueix o s'elimina, utilitzant mesures específiques de confinament per tal de limitar el contacte amb el conjunt de la població i el medi ambient, i proporcionar-los un elevat nivell de seguretat.

  4. Instal·lacions específiques: les que es destinin a realitzar activitats d'utilització confinada amb organismes modificats genèticament. Les instal·lacions han de complir un grau de confinament suficient per poder realitzar activitats amb organismes modificats genèticament segons el tipus de risc d'aquests organismes.

  5. Tipus de risc: classificació de les activitats d'utilització confinada amb organismes modificats genèticament en funció de l'avaluació de risc. Les activitats es poden classificar en:

    Tipus 1: Activitats de risc nul o insignificant. Són activitats per les quals un grau de confinament 1 de la instal·lació és suficient per protegir la salut humana i el medi ambient.

    Tipus 2: Activitats de baix risc. Són activitats per les...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR