DECRET 69/2015, de 5 de maig, pel qual es modifica la demarcació dels registres de la propietat, mercantils i de béns mobles de Catalunya.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Justícia
Rango de LeyDecret

L’article 147.1. c de l’Estatut d’autonomia de Catalunya atribueix a la Generalitat la competència executiva per establir les demarcacions notarials i registrals, incloent-hi la determinació dels districtes hipotecaris i dels districtes de competència territorial dels notaris.

La demarcació registral vigent va ser aprovada pel Reial decret 172/2007, de 9 de febrer, pel qual es modifica la demarcació dels registres de la propietat, mercantils i de béns mobles. A Catalunya, la demarcació aprovada va significar la creació de cinquanta-nou registres. L’execució de la nova demarcació va requerir a Catalunya l’aprovació de normes que permetessin una implementació gradual de les oficines registrals, a fi de garantir la prestació del servei públic registral. Així, per l’Ordre JUS/390/2007, de 23 d’octubre, es van dictar normes per a l’execució del Reial decret 172/2007, de 9 de febrer. Aquesta Ordre determinava la provisió en concurs ordinari dels registres creats de manera esglaonada durant els anys 2007, 2008 i 2009.

Per les resolucions JUS/3396/2007, de 7 de novembre, i JUS/4014/2008, de 30 de desembre, es van anunciar els registres de la propietat, mercantils i de béns mobles vacants, per a la seva provisió en concurs ordinari, entre els quals s’incloïen els nous registres creats per la demarcació que especificava l’Ordre JUS/390/2007 esmentada.

Posteriorment, i atès que el criteri essencial sobre el qual estava basat el dimensionament de la demarcació registral aprovada pel Reial decret 172/2007, de 9 de febrer (l’eclosió del tràfic immobiliari produïda durant els anys immediatament anteriors a 2007) va quedar superat per la situació de decreixement econòmic sostingut tant a l’Estat espanyol com a Catalunya, el Departament de Justícia va ajornar l’execució de la demarcació registral, que afectava quinze registres demarcats a Catalunya, mitjançant les ordres JUS/48/2010, de 2 de febrer; JUS/585/2010, de 10 de desembre; JUS/375/2011, de 21 de desembre; JUS/427/2012, de 19 de desembre, i JUS/15/2014, de 7 de gener, per tal d’intentar adequar el servei públic registral a la situació real del tràfic immobiliari i de l’economia en general.

Finalment, atès que més de la quarta part de registres de la propietat demarcats a Catalunya no havien estat coberts mai per un registrador titular des de la seva creació pel Reial decret 172/2007, de 9 de febrer –la qual cosa ha comportat que encara estiguin pendents de constitució definitiva i que més del 10 % dels registres creats pel Reial decret 172/2007, de 9 de febrer, a Catalunya fossin ocupats inicialment per un registrador titular, però hagin estat la major part del temps vacants i a càrrec d’un registrador interí–, es va aprovar l’Ordre JUS/53/2013, de 2 d’abril, que disposa l’ajornament de l’efectivitat de la demarcació registral executada en relació amb determinats registres de la propietat creats pel Reial decret 172/2007, de 9 de febrer, pel qual es modifica la demarcació dels registres de la propietat, mercantils i de béns mobles.

Aquesta realitat implica la necessitat d’aprovar una demarcació registral que corregeixi el sobredimensionament d’oficines registrals i s’adapti a la situació econòmica i social de Catalunya.

D’altra banda, es preveu crear registres en règim de divisió personal, a iniciativa del Departament de Justícia o a sol·licitud dels registradors afectats, quan sigui necessari o convenient per a una millor prestació del servei públic registral, d’acord amb el que estableixen l’article 275 i concordants de la Llei hipotecària.

En l’elaboració del Decret hi han participat el Deganat Autonòmic del Col·legi de Registradors de la Propietat, Mercantils i de Béns Mobles de Catalunya i el Col·legi de Notaris de Catalunya, i s’han demanat els informes reglamentaris.

El Consell de Treball, Econòmic i Social de Catalunya ha emès el dictamen corresponent.

De conformitat amb els articles 39.1 i 40 de la Llei 13/2008, del 5 de novembre, de la presidència de la Generalitat i del Govern;

A proposta del conseller de Justícia, d’acord amb el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora, i amb la deliberació prèvia del Govern,

Decreto:

Article 1

Règim i criteris objectius de demarcació

Es modifica la demarcació dels registres de la propietat demarcats a Catalunya, en la forma que es determina a l’annex d’aquest Decret, de conformitat amb les regles següents:

1.1 Supressió de registres

Se suprimeixen els registres de la propietat determinats a l’annex d’aquest Decret, creats en virtut del Reial decret 172/2007, de 9 de febrer, pel qual es modifica la demarcació dels registres de la propietat, mercantils i de béns mobles que no han estat efectivament creats, perquè no s’ha executat la demarcació o no han estat mai ocupats per cap registrador titular, o els que avui dia estan vacants per haver quedat deserts en el corresponent concurs ordinari i en el posterior concurs especial de provisió de places entre aspirants, excepte el Registre de la Propietat de Mollerussa, que es manté per la seva ubicació a la capital de la comarca del Pla...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR