DECRET 148/2013, de 2 d'abril, dels Premis Nacionals de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Cultura
Rango de LeyDecret

L’article 127.1 de l’Estatut d’autonomia atribueix a la Generalitat la competència exclusiva en matèria de cultura, que comprèn, en tot cas, el foment de la cultura.

Amb la institució dels Premis Nacionals de Cultura es vol correspondre a la vàlua i la transcendència que per a la societat catalana té la cultura i alhora es vol contribuir a donar-li el màxim relleu i atorgar públicament cada any aquell reconeixement que mereixen persones o entitats que hagin excel·lit en llur obra i trajectòria.

És un fet arreu del món, i especialment en aquelles nacions culturalment més avançades o bé en què la cultura esdevé un veritable símbol del país, que es distingeixin les aportacions més significatives que es produeixin en diversos camps. Sortosament, a Catalunya gaudim d’un dinamisme cultural i creatiu que aspira a estar a l’alçada del dels països capdavanters, i en la cultura tenim el propi fonament de la nostra personalitat. Tenim també una tradició important de guardons públics que al llarg dels anys s’han anat instituint.

Tot recollint l’esperit de la tradició dels guardons que institucionalment s’havien heretat o creat en els darrers anys, el Govern de la Generalitat, mitjançant el Decret 72/1995, de 7 de març, va crear els Premis Nacionals de Cultura.

El Decret esmentat ha estat modificat en diverses ocasions per tal d’adaptar les modalitats dels premis a la diversitat de manifestacions de la realitat cultural de Catalunya. Així mateix, la Llei 6/2008, del 13 de maig, del Consell Nacional de la Cultura i de les Arts, va atribuir a l’organisme esmentat, entre altres funcions, la concessió d’aquests premis.

Ara es considera convenient regular aquests premis d’una manera més integral i en un únic reglament. Aquesta regulació preveu, com a novetats més destacables, la unificació de les diverses categories en una sola nominació de Premi Nacional de Cultura, la necessitat de fer una convocatòria dels premis per permetre presentar candidatures així com la possibilitat de la seva revocació en cas de conducta o actuació poc honorable. La nova configuració dels premis permet que puguin estar exempts de l’impost sobre la renda de les persones físiques.

Per tot el que s’ha exposat, a proposta del conseller de Cultura, d’acord amb el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora i d’acord amb el Govern,

Decreto:

Article 1

Premis Nacionals de Cultura

  1. Els Premis Nacionals de Cultura de la Generalitat de Catalunya s’atorguen a les persones, entitats o institucions de...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR