DECRET 3/2014, de 7 de gener, pel qual es modifica el Decret 152/2001, de 29 de maig, sobre avaluació i certificació de coneixements de català.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Cultura
Rango de LeyDecret

L’article 143.1 de l’Estatut d’autonomia de Catalunya estableix que correspon a la Generalitat la competència exclusiva en matèria de llengua pròpia, que inclou, en tot cas, la determinació de l’abast, els usos i els efectes jurídics de la seva oficialitat, i també la normalització lingüística del català.

El 2001 el Consell d’Europa va publicar el document Marc europeu comú de referència per a les llengües: aprendre, ensenyar, avaluar (d’ara endavant MECR). En l’àmbit de l’avaluació, aquest document proporciona una base comuna per a tot Europa per establir sistemes de certificació i uns criteris objectius per descriure i avaluar diferents nivells de domini de la llengua. També proposa uns nivells comuns de referència per organitzar i mesurar l’aprenentatge i l’avaluació dels coneixements generals de llengua. El MECR estableix sis nivells de competència, que van des de la competència inicial fins a la dels usuaris més experimentats. Aquest document del Consell d’Europa ha esdevingut l’eina de referència a tot Europa per situar els exàmens de llengua en diferents nivells de coneixement, facilitar la comparació entre exàmens i promoure’n el reconeixement internacional.

Mitjançant el Decret 152/2001, de 29 de maig, sobre avaluació i certificació de coneixements de català, es van regular els certificats que acrediten de manera oficial el coneixement del català per part de la població adulta, amb independència de l’ensenyament reglat, i les proves per obtenir-los, per facilitar el compliment dels articles 2.3, 4.1, 11, 36, 37 i la disposició addicional tercera de la Llei 1/1998, de 7 de gener, de política lingüística. Aquest Decret va significar la implementació d’un nou sistema de certificació que incorporava un enfocament de l’avaluació d’acord amb el MECR, que es va aplicar en totes les proves de certificació a excepció de la prova conduent a l’obtenció del certificat de nivell superior (D). Mitjançant el Decret present es modifica l’annex 5 del Decret esmentat per adaptar l’instrument de mesura de la prova de nivell superior, de manera que permeti avaluar adequadament les capacitats i competències que defineixen aquest nivell de competència en l’ús de la llengua d’acord amb el nivell C2 del MECR. L’instrument més adequat per assolir aquest propòsit és una prova basada en l’avaluació integrada de les habilitats comunicatives.

D’altra banda, també es modifica el Decret 152/2001, de...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR