DECRET 65/2014, de 13 de maig, del Consell Nacional de les Dones de Catalunya.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Benestar Social i Família
Rango de LeyDecret

L’article 153 de l’Estatut d’autonomia de Catalunya estableix que correspon a la Generalitat la competència exclusiva en matèria de polítiques de gènere, d’acord amb allò que estableix l’Estat en exercici de la competència que li atribueix l’article 149.1.1 de la Constitució.

La Llei 11/1989, de 10 de juliol, de creació de l’Institut Català de la Dona, va crear el Consell Nacional de les Dones de Catalunya com a òrgan consultiu d’aquest Institut i va establir que els criteris de constitució del Consell i les formes de participar-hi es determinen per reglament.

Mitjançant el Decret 92/1998, de 31 de març, pel qual es modifica l’estructura orgànica de l’Institut Català de la Dona, es va establir l’ordenació jurídica del Consell Nacional de Dones de Catalunya com a òrgan consultiu de l'Institut Català de les Dones que reuneix les representacions de les entitats que treballen específicament en activitats a favor de la igualtat d'oportunitats per a les dones.

L’any 2004, mitjançant el Decret 460/2004, de 28 de desembre, del Consell Nacional de Dones de Catalunya i de creació de les Assemblees Territorials de Dones de Catalunya, es va materialitzar la nova regulació del Consell destinada a fomentar un funcionament més operatiu d’aquest òrgan, i va derogar parcialment el Decret 92/1998, de 31 de març, anteriorment citat. D’altra banda, mitjançant el Decret 460/2004 es van crear les assemblees territorials de Dones de Catalunya amb l’objectiu d’adequar les competències, l'organització i el funcionament del Consell Nacional de Dones de Catalunya per tal de fer-lo molt més ampli, més participatiu i més plural, i donar així cabuda a la màxima representació de la diversitat del moviment associatiu de dones de Catalunya i, alhora, afavorir la descentralització territorial.

Durant els darrers anys, el teixit associatiu femení ha experimentat un increment important tant en el volum d’activitats com en la presència a la vida socioeconòmica del país. A través del Consell, les entitats de dones esdevenen interlocutores per a l’anàlisi de l’impacte diferencial de gènere de totes les polítiques que fa el Govern, per tal que les dimensions de gènere siguin presents en tots els temes de desenvolupament humà, polític i social, amb àrees prioritàries com la violència masclista, el lideratge, la participació, la pau i la seguretat, la salut o l’apoderament econòmic.

Catalunya té un moviment associatiu de dones fort, plural i divers, que ha proporcionat a les dones uns espais de participació on expressar les seves inquietuds i on trobar mecanismes per canalitzar les seves necessitats. Ara, el Govern té el compromís ferm de continuar afavorint la participació de les entitats de dones i de les entitats que treballen a favor de la igualtat efectiva de dones i homes en les decisions públiques que es prenen en tots els àmbits, ja que aporten maneres de pensar i de fer noves, i això les converteix en un actiu fonamental per reactivar l’economia del país. A més, els representants territorials de l’Institut Català de les Dones han de dinamitzar l’associacionisme femení i donar suport a les entitats de dones de tot el territori, en compliment del mandat que recull l’Estatut d’autonomia de Catalunya sobre la promoció i la participació dels grups i les associacions de dones en l’elaboració i l’avaluació de les polítiques públiques.

Amb aquests objectius, s’ha posat de manifest la necessitat de dur a terme una sèrie d’adaptacions de l’organització i el funcionament del Consell Nacional de les Dones de Catalunya i de les assemblees territorials de Dones de Catalunya. Aquestes modificacions afecten principalment el títol I del Decret 460/2004, de 28 de desembre. Per això, amb l’objecte de facilitar el coneixement i la localització del dret aplicable, s’aprova íntegrament un nou decret, amb totes les modificacions incloses, i es deroga el Decret 460/2004, de 28 de desembre.

Aquest Decret recull els principis rectors d’actuació del Consell en el marc del dret dels ciutadans a una bona administració que imposa la normativa vigent. Per garantir la participació ciutadana, preveu la possibilitat d’assistir en qualitat d’oient a les sessions del Ple del Consell, així com la implicació dels homes en l’assoliment de la igualtat efectiva de dones i homes. La Comissió Permanent del Consell passa a denominar-se Comissió de Coordinació i es canvia la seva estructura per tal de fer-la més operativa. Aquest Decret preveu la creació de grups de treball com a òrgans del Consell per garantir-ne l’estabilitat. Finalment, cal assenyalar que no s’estableix cap compensació econòmica per assistir a les sessions del Consell.

A proposta de la consellera de Benestar Social i Família, d’acord amb el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora i amb el Govern,

Decreto:

Capítol I

Consell Nacional de les Dones de Catalunya

Article 1

Definició i naturalesa

1.1 El Consell Nacional de les Dones de Catalunya (en endavant CNDC) és l'òrgan col·legiat de participació i consulta de l'Institut Català de les Dones (en endavant ICD) que integra les representacions de les entitats que treballen en programes en favor de la igualtat i la promoció de la dona, així com les diferents entitats de dones del territori català, per a les qüestions vinculades al Pla del Govern en matèria de polítiques de dones en els àmbits polític, social, cultural, econòmic i educatiu.

1.2 Atès el seu caràcter consultiu, el CNDC assessora i orienta a l’ICD i li fa propostes i recomanacions. Les propostes i recomanacions del CNDC no tenen caràcter vinculant.

1.3 L’actuació del CNDC es regeix d’acord amb els principis generals de transparència, publicitat i participació ciutadana.

1.4 El CNDC es regeix per les disposicions d’aquest Decret i pel que estableix la normativa vigent en matèria d’òrgans col·legiats.

Article 2

Entitats membres del Consell

2.1 Poden ser membres del CNDC les entitats que preveu l’article 1.1 que, en tot cas, han de complir les condicions següents:

  1. Estar formalment constituïdes, d'acord amb els requisits que estableix la Llei 4/2008, de 24 d'abril, del llibre tercer del Codi civil de Catalunya, relatiu a les persones jurídiques, o altra legislació especial que sigui aplicable per a determinades entitats.

  2. No tenir ànim de lucre.

  3. Les seves...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR