DECRET 379/2004, de 7 de setembre, del Registre de Centres Tecnològics de Catalunya.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Treball i Industria
Rango de LeyDecret

DECRET 379/2004, de 7 de setembre, del Registre de Centres TecnolÚgics de Catalunya.

L'economia catalana s'enfronta al repte estratËgic d'avanÁar cap a un model de creixement basat en el coneixement i en la innovaciÛ. En un context internacional de creixent competËncia, disposar d'un entorn atractiu amb elevada capacitat d'innovaciÛ Ès un factor determinant per afavorir la productivitat de les empreses, la localitzaciÛ de noves activitats d'alt contingut tecnolÚgic i el desenvolupament d'estratËgies empresarials basades en la innovaciÛ de procÈs i de producte. Catalunya necessita realitzar un esforÁ substancial i sostingut en el temps per a convergir en R+D i innovaciÛ amb els paÔsos capdavanters de la UniÛ Europea, i participar aixÌ de l'objectiu que s'ha fixat la UniÛ Europea de convertir-se en l'economia basada en el coneixement mÈs competitiva i din‡mica del mÛn, una economia capaÁ d'un desenvolupament sostenible, amb mÈs i millors llocs de treball i una major cohesiÛ social. Per aixÚ, Ès necessari augmentar la capacitat del sistema catal‡ d'innovaciÛ i reforÁar la seva articulaciÛ amb la creaciÛ de noves infrastructures de suport a la transferËncia tecnolÚgica que creÔn nous entorns innovadors, especialment per a les petites i mitjanes empreses.

La capacitat d'innovar de les empreses i d'incorporar els nous avenÁos tecnolÚgics depËn de les seves capacitats de conjugar els seus coneixements interns amb les fonts externes de transferËncia de coneixements i de tecnologia. En particular, en un teixit productiu caracteritzat pel predomini de les petites i mitjanes empreses, l'existËncia en un entorn proper d'infrastructures de suport a la innovaciÛ amb capacitat i disponibilitat de proveir serveis intensius en coneixement incideix de manera decisiva en la seva competitivitat.

L'actuaciÛ p˙blica amb els objectius de millorar la capacitat d'innovaciÛ i la competitivitat de les empreses tÈ, en conseq¸Ëncia, un camp d'actuaciÛ preferent en el foment per a la provisiÛ de serveis tecnolÚgics i de coneixement, amb la creaciÛ de centres tecnolÚgics (CT). La provisiÛ d'aquests tipus de serveis s'enfronta a una imperfecciÛ del mecanisme de mercat. AixÚ es degut a que la seva producciÛ i prestaciÛ exigeix fortes inversions i comporta certs requeriments d'escala i de massa crÌtica difÌcils d'afrontar per part de les petites i mitjanes empreses. AixÌ mateix generen efectes externs, es a dir, tenen repercussions sobre l'entorn amb un impacte que excedeix els beneficis que podria obtenir l'empresa. A mÈs, els CT permeten reduir l'incertesa prÚpia de les activitats d'innovaciÛ mitjanÁant serveis d'assessorament i oferint solucions tËcniques. Per tant, la creaciÛ de CT, amb el suport p˙blic, permet resoldreles imperfeccions assenyalades que expliquen que l'oferta generada pel mercat sigui insuficient, i afavoreix les activitats de R+D i l'articulaciÛ del sistema d'innovaciÛ.

MitjanÁant la creaciÛ d'una xarxa de CT que permeti superar el dËficit d'infraestructures de suport a la innovaciÛ de l'economia catalana, es pretÈn dotar a les empreses de nous recursos tecnolÚgics per a que aquestes puguin millorar la seva capacitat de dur a terme innovacions de producte i de procÈs. Per garantir la seva eficiËncia, la creaciÛ de la xarxa de CT s'ha de adaptar a l'entorn existent, amb una definiciÛ de l'estructura institucional i organitzaciÛ en funciÛ de les caracterÌstiques sectorials i de la distribuciÛ espacial de la ind˙stria catalana. AixÌ mateix s'han de recolzar en la cooperaciÛ p˙blica-privada per garantir que responguin veritablement a les necessitats empresarials i a la innovaciÛ tecnolÚgica del conjunt de Catalunya.

Aquesta xarxa Ès un element fonamental per reforÁar i articular el sistema catal‡ d'innovaciÛ, on coexisteixen diversos tipus d'infraestructures tecnolÚgiques. En primer lloc, cal esmentar la xarxa de centres de suport a la innovaciÛ tecnolÚgica (XIT) que es va crear amb el Pla d'InnovaciÛ de Catalunya 2001-2004 amb l'objectiu de facilitar la transferËncia a les empreses dels coneixements generats a les universitats catalanes.

En segon lloc, existeixen tambÈ CT amb un desenvolupament i presËncia inferior al que correspon al nivell de desenvolupament econÚmic itecnolÚgic de Catalunya. Aquesta actuaciÛ te com a objectiu fomentar la creaciÛ i augmentar les capacitats dels CT, per aixÚ es pretÈn elevar la capacitat de R+D i de transferËncia de tecnologia dels centres existents, amb l'objectiu de disposar de centres tecnolÚgics d'excel∑lËncia, situats a la frontera del coneixement i capaÁos de competir en el mercat global. Aquests centres es caracteritzen per la proximitat i la implicaciÛ en la seva gestiÛ directa de les empreses, si be en ells conflueixen els tres agents b‡sics .AdministraciÛ, universitats i empreses. que conformen el denominat sistema de la triple hËlix a fi i efecte de generar processos eficients i din‡mics de transferËncia de tecnologia i coneixements.

Finalment, i per a garantir l'existËncia d'un sistema de transferËncia de tecnologia harmÚnic i eficient, es fomentar‡ la creaciÛ de centres de difusiÛ tecnolÚgica (CDT), dels que ja existeixen exemples a Catalunya. Aquests centres no realitzen recerca i la seva activitat s'orienta a la difusiÛ i foment de la innovaciÛ aixÌ com a la realitzaciÛ de tasques de desenvolupament de tecnologia. Els CDT s'orienten als mercats locals i han de tenir una delimitaciÛ territorial i productiva per a garantir la seva efic‡cia. El seuobjectiu Ès el foment de les economies externes de car‡cter tecnolÚgic, prÚpies del districtes industrials i sistemes productius locals, amb una determinada especialitzaciÛ industrial existent a Catalunya. D'aquesta manera, es desenvolupen els factors propis de producciÛ de les activitats industrials ubicades en un territori especÌfic i, en particular, el desenvolupament tecnolÚgic i la innovaciÛ de les petites i mitjanes empreses.

L'existËncia d'aquest entorn de tipologies diferents de centres de recerca i tecnolÚgics fa necess‡ria la...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR