ORDRE d'11 de maig de 1992, per la qual es desplega el Decret 362/1986, de 18 de desembre, sobre productes alimentaris de qualitat per a formatges. (Correcció d'errada en el DOGC núm. 1612, pàg. 3864, de 29.6.1992).

SecciónConcursos i Anuncis
EmisorDepartament D'Agricultura, Ramaderia i Pesca
Rango de LeyOrdre

NOTA. En aquest text s'han introduït les correccions d'errada publicades en el DOGC.

Atès el Decret 362/1986, de 18 de desembre, pel qual es crea el distintiu Marca Q per a productes alimentaris de qualitat de Catalunya;

Atès que a l'Ordre de 28 de juliol de 1987, sobre desplegament del Decret 362/1986, s'especifica que podran gaudir de la Marca Q, entre altres, els productes lactis,

Ordeno:

Article únic

Podran gaudir de la Marca Q els formatges que compleixin la reglamentació establerta a aquest efecte, el text de la qual figura annex a aquesta Ordre.

Barcelona, 11 de maig de 1992

Joan Vallvé i Ribera Conseller d'Agricultura, Ramaderia i Pesca

Annex

Reglamentació d'utilització de la Marca Q establerta per a formatges dins el sector lacti

Capítol 1 Generalitats

Article 1

D'acord amb el que disposa el Decret 362/1986, sobre productes alimentaris de qualitat, podran gaudir del distintiu Marca Q els formatges elaborats a Catalunya que reuneixin les característiques definides en aquest reglament i que compleixin tots els requisits que exigeix la legislació vigent.

Article 2

La defensa de la Marca Q per als formatges, l'aplicació del seu reglament, la vigilància del seu compliment i també el foment i el control de la qualitat del producte emparat queden encarregats al Servei de Protecció a la Qualitat dependent de la Direcció General de Producció i Indústries Agroalimentàries del Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca de la Generalitat de Catalunya.

Capítol 2 Definició

Article 3

La marca de qualitat alimentària Q es podrà concedir als formatges frescos i als madurats del tipus de pasta premsada no cuita, elaborats amb llet de vaca pasteuritzada, en empreses situades dins el territori de Catalunya.

Capítol 3 Primeres matèries

Article 4

En l'elaboració del formatge es podran utilitzar les primeres matèries següents: Llet de vaca pasteuritzada. Quall animal. Ferments lactis. Clorur de sodi. En els formatges frescos, a més, es podrà utilitzar llet en pols, amb un màxim del 2%.

Article 5

Com a additius facultatius es podran utilitzar: Clorur de calci: màxim 200 mg/kg de llet. Per a formatges curats: Carotenoides: màxim 600 mg/kg de formatge. Pimaricina, per a tractament de la superfície: màxim 1,2 mg/dm2. Clorhidrat de lisozima: màxim 35 mg/l de llet. No s'admetrà l'ús de cap altre additiu.

Article 6

Per al recobriment dels formatges s'utilitzaran: parafines, ceres i materials polimèrics, amb colorants o sense, especialment autoritzats per a aquest ús, i també la crosta natural.

Article 7

La llet destinada a l'elaboració del formatge es recollirà diàriament. Per als formatges frescos, el recompte de microorganismes aerobis a 30º C de la llet, a la seva arribada a les indústries elaboradores, no superarà els 100.000 bacteris/ml. Per als formatges madurats, el recompte de Clostridium butiricum de la llet, a la seva arribada a les indústries elaboradores, no superarà les 2.000 espores/l.

Capítol 4 Elaboració

Article 8

El procés d'elaboració del formatge madurat inclou les operacions bàsiques següents: Pasteurització de la llet. Maduració per acció dels ferments lactis i coagulació amb quall. Emmotllat i premsat dels formatges. Salat en salmorra, immediatament després del...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR