DECRET 78/2010, de 22 de juny, sobre la instal·lació de dispositius de videovigilància a les dependències policials de la Generalitat.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament D'Interior, Relacions Institucionals i Participacio
Rango de LeyDecret

DECRET

78/2010, de 22 de juny, sobre la instal·lació de dispositius de videovigilància a les dependències policials de la Generalitat.

L'article 173 de l'Estatut d'Autonomia preveu la competència de la Generalitat sobre l'ús de la videovigilància i el control de so i enregistraments en l'àmbit públic, efectuats per la policia de Catalunya, respectant els drets fonamentals.

La Llei orgànica 4/1997, de 4 d'agost, d'acord amb l'article 1, té per objecte la regulació de la utilització de videocàmeres per les forces i cossos de seguretat per gravar imatges i sons en llocs públics, oberts o tancats, i el seu posterior tractament, per assegurar la convivència ciutadana, eradicar la violència i la utilització pacífica de les vies i espais públics, així com prevenir la comissió de delictes, faltes i infraccions relacionades amb la seguretat ciutadana.

El Decret 134/1999, de 18 de maig, regula la videovigilància per part de la policia de la Generalitat, i també de les policies locals de Catalunya, pel que fa a la captació i gravació d'imatges i sons en llocs públics, excloent del seu àmbit d'aplicació, d'acord amb l'article 1.3, les càmeres fixes instal·lades per la policia en immobles, dependències o instal·lacions pròpies o adscrites al compliment de les seves funcions, sempre que estiguin exclusivament destinades a garantir la seguretat i protecció interior o exterior d'aquestes dependències.

La Llei orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, a l'article 2.3.e), estableix que es regeixen per les seves disposicions específiques, i pel que preveu especialment, si s'escau, aquesta Llei orgànica els tractaments de dades personals procedents d'imatges i sons obtinguts mitjançant la utilització de videocàmeres per les Forces i els Cossos de Seguretat, d'acord amb la legislació sobre la matèria. Així, quant als fitxers de les forces i els cossos de seguretat, cal destacar el contingut de l'article 22.

L'Agència Catalana de Protecció de Dades, d'acord amb la Llei 5/2002, de 19 d'abril, de l'Agència Catalana de Protecció de Dades, ha disposat la Instrucció 1/2009, de 10 de febrer, sobre el tractament de dades de caràcter personal mitjançant càmeres amb fins de videovigilància, que a l'article 4.2 remet, quant a les videocàmeres policials a les seves disposicions específiques i al que preveuen especialment, si escau, la legislació de protecció de dades personals i aquesta Instrucció.

Així mateix, la Instrucció esmentada, que en diversos preceptes (articles 5.5, 8.5, 9.4, 12.10 i 18.1) remet a la normativa específica en aquesta matèria, estableix, als articles 5.1 i 11.5, respectivament, que la utilització de càmeres o sistemes de videovigilància per part de la policia de la Generalitat-mossos d'esquadra requereix l'autorització corresponent en els supòsits previstos a la seva normativa específica, i que la inscripció del corresponent fitxer de videovigilància d'acord amb la normativa de protecció de dades no és necessària pel que fa als sistemes de videovigilància duts a terme per la policia de la Generalitat que s'hagin d'inscriure al Registre d'autoritzacions previst per la seva normativa específica, sens perjudici que es puguin establir fórmules de col·laboració entre aquest registre i el Registre de protecció de dades de Catalunya.

Tenint en compte les funcions que corresponen al cos de mossos d'esquadra d'acord amb la Llei 4/2003, de 7 d'abril, d'ordenació del sistema de seguretat pública de Catalunya, i amb la voluntat de protegir els drets individuals i garantir la seguretat i integritat personals, de conformitat amb les recomanacions de les Nacions Unides i del comissariat de Drets Humans del Consell d'Europa, es considera necessari regular per part del Govern de la Generalitat la instal·lació dels dispositius de videovigilància a les dependències policials, pel que fa a la instal·lació de càmeres fixes i el seu ús per part de la policia de la Generalitat-mossos d'esquadra en l'interior dels immobles, dependències o instal·lacions pròpies o adscrites al compliment de les seves funcions, sotmetent així mateix a uns tràmits previs la instal·lació i registre d'aquests dispositius de videovigilància, i informant les persones afectades, d'acord amb la legislació vigent, atès que les persones funcionàries...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR