DECRET 166/2010, de 9 de novembre, pel qual es modifica el Pla d'espais d'interès natural (PEIN) aprovat pel Decret 328/1992, en relació amb l'espai del Moianès.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Medi Ambient i Habitatge
Rango de LeyDecret

DECRET

166/2010, de 9 de novembre, pel qual es modifica el Pla d'espais d'interès natural (PEIN) aprovat pel Decret 328/1992, en relació amb l'espai del Moianès.

El Pla d'espais d'interès natural (PEIN) aprovat el 1992 pel Decret 328/1992 en desenvolupament de la Llei 12/1985, d'espais naturals, defineix el sistema bàsic d'espais naturals protegits de Catalunya. Actualment consta de 166 espais, un dels quals és l'espai del Moianès.

L'espai d'interès natural del Moianès aprovat el 1992 constava de quatre sectors representatius de l'àmbit natural del Moianès però no connectats entre sí. Aquest espai disposava de delimitació definitiva, aprovada mitjançant l'Acord de Govern, de 8 de febrer de 2000 pel qual s'aprovava definitivament el Pla especial de delimitació definitiva del Moianès. Hi ha àmbits dels límits que es conserven en aquesta ampliació, però d'altres queden sense efecte amb la modificació que s'aprova i per tant s'haurà de modificar el Pla especial de delimitació definitiva del Moianès, d'acord amb el que disposa l'article 8 del Decret 328/1992, de 14 de desembre, pel qual s'aprova el Pla d'espais d'interès natural i els criteris continguts a la nova fitxa d'aquest nou espai ampliat .

En les determinacions referents a criteris per a futures ampliacions, contingudes a la fitxa de l'espai del Moianès corresponent al volum III del PEIN, ja constava com a criteri per a futures ampliacions la Capçalera de la Riera d'Oló. Des de llavors, en diverses ocasions i també des del territori s'havia plantejat la possibilitat d'ampliar l'espai amb l'objectiu de millorar la representació de determinats elements de la biodiversitat i del patrimoni geològic presents en l'àmbit natural del Moianès. L'actual ampliació dóna resposta a aquests aspectes alhora que permet millorar la viabilitat ecològica de l'espai natural protegit, i garantir la connexió ecològica entre els sectors anteriors. També significa un pas qualitatiu important per millorar la representació de diversos tipus d'hàbitats en el sistema d'espais naturals protegits de Catalunya, amb la inclusió de boscos mixtos amb abundància d'auró blanc ( Acer campestris ) o les rouredes seques de roure martinenc ( Quercus humilis ). A nivell faunístic consolida la representació dels valors naturals propis del Moianès i millora substancialment la representació d'algunes espècies d'interès per a la conservació o les àrees cria i/o distribució diverses espècies com el cranc de riu, l'àliga marcenca, l'àliga cuabarrada, la llúdriga, la bagra , el barb cua-roig, entre d'altres. Els valors naturals d'aquesta ampliació es completen amb la inclusió de diversos punts d'interès geològic, arqueològic i arquitectònic.

Mitjançant aquest Decret, i en virtut de l'article 20 de la Llei 12/1985, de 13 de juny, d'espais naturals i de l'article 7 de les normes del PEIN, es modifica l'espai del Moianès, incloent-hi terrenys dels termes municipals de Moià, Santa Maria d'Oló, l'Estany, Castellcir, Collsuspina i Muntanyola, els quals contenen elements d'interès natural la conservació dels quals es considera necessari d'assegurar, d'acord amb les determinacions de la Llei 12/1985, de 13 de juny, d'espais naturals. La inclusió en l'àmbit de l'espai de terrenys del terme municipal de Muntanyola explica la modificació del nom de l'espai, donat que aquest terme és l'únic que no pertany a l'àmbit històric i geogràfic del Moianès.

En la tramitació del Decret s'ha donat audiència als ens locals afectats, s'ha sotmès la proposta a...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR