DECRET 323/1994, de 4 de novembre, pel qual es regulen les instal·lacions d'incineració de residus i els límits de les seves emissions a l'atmosfera. (Correcció d'errades en el DOGC núm. 2022, pàg. 1827, de 10.3.1995).

SecciónConcursos i Anuncis
EmisorDepartament de Medi Ambient
Rango de LeyDecret

NOTA. En aquest text s'han introduït les correccions d'errada publicades en el DOGC.

La regulació legal de l'operació de tractament dels residus per incineració s'ha d'adequar als objectius i determinacions de la legislació comunitària per garantir un alt nivell de qualitat ambiental i disposar de les normes, prescripcions tècniques i nivells d'emissió aplicables.

Atès que, d'acord amb la normativa comunitària, la legislació bàsica de l'Estat i la legislació de la Generalitat reguladora dels residus i, molt especialment, la reguladora de les instal·lacions i operacions d'incineració, és necessari:

  1. Definir les instal·lacions d'incineració i la seva capacitat nominal i el règim d'autorització administrativa.

  2. Classificar les instal·lacions i establir les condicions mínimes que han de complir per garantir el compliment dels requeriments legals, tant pel que fa als equipaments com als nivells d'emissió de contaminants.

  3. Regular la gestió adequada de les instal·lacions d'incineració i establir, específicament, els terminis per a l'adaptació de les instal·lacions existents a les noves determinacions.

Per tot això, a proposta del conseller de Medi Ambient, d'acord amb el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora i d'acord amb el Govern de la Generalitat,

Decreto:

Capítol 1 Normes generals

Article 1

Objecte Regular els sistemes de tractament de residus per incineració per tal d'aconseguir un alt nivell de protecció del medi ambient, i preservar la salut de les persones, els ecosistemes i el paisatge.

Article 2

Exclusions

-1 S'exclouen de l'aplicació d'aquest Decret les instal·lacions d'incineració:

  1. De residus radioactius.

  2. De qualsevol residu líquid combustible que no pugui provocar, en els gasos de la combustió, emissions diferents de les procedents del gasoli, tal i com es defineix a l'apartat 1 de l'article 1 de la Directriu 75/716/CEE, o una concentració d'emissions superior a la resultant de la combustió del gasoli, segons aquesta definició. Aquestes instal·lacions resten subjectes a les determinacions que el Departament de Medi Ambient fixi pel que fa al subministrament de dades respecte a volums, procedència i característiques dels residus admesos i a la instal·lació de sistemes de control d'emissions a l'atmosfera.

-2 Queden excloses dels tràmits fixats a l'article 5 les instal·lacions d'incineració de residus que formen part d'un procés industrial, ja sigui per recuperar productes inicials, ja sigui com a font energètica del propi procés, llevat del cas que es tracti d'incineració de residus que pugui donar lloc a emissions de productes halogenats.

Article 3

Definicions

-1 Instal·lació d'incineració: conjunt d'equips tècnics dedicats al tractament per combustió de residus mitjançant oxidació tèrmica, amb o sense la recuperació de calor, així com la piròlisi i també d'altres processos de tractament tèrmic com, per exemple, el plasma, en la mesura en què els productes resultants s'incinerin a continuació. S'hi inclouen també aquelles instal·lacions que utilitzin residus especials com a combustible normal o addicional per a qualsevol procés industrial. Aquesta definició inclou tant l'emplaçament com el conjunt de la instal·lació, que abasta totes les dependències de recepció, emmagatzematge i tractament previ dels residus; l'incinerador, els seus sistemes d'alimentació, els combustibles auxiliars i l'aire; els sistemes de tractament dels gasos de combustió i les aigües residuals, i els aparells i dispositius necessaris per controlar les operacions d'incineració i per mesurar i enregistrar de forma contínua o periòdica les condicions en què es realitza el procés d'incineració.

-2 Capacitat nominal de la instal·lació d'incineració: la suma de les capacitats d'incineració de residus equivalents de cada un dels diferents forns que conformen la instal·lació, expressades en la quantitat de residus incinerats per hora i tenint en compte el poder calorífic dels residus i les seves caracteritzacions o tipologies diferents.

-3 Responsable: qualsevol persona física o jurídica que exploti la instal·lació d'incineració, o que exerceixi o estigui facultat per exercir sobre aquesta un poder econòmic decisiu.

Article 4

Principis generals

-1 L'operació de tractament de residus per incineració es limita als residus que estableixi la legislació vigent en el que pertoca a la seva valorització prèvia.

-2 Les plantes d'incineració han d'aprofitar la producció de calor procedent de la combustió per a la producció d'energia, sempre que sigui possible.

-3 La incineració en origen de residus especials només s'autoritzarà en aquells casos que no puguin ser tractats en instal·lacions de servei públic. Excepcionalment, es podran autoritzar operacions de tractament en origen de residus especials mitjançant incineració quan es demostrin rendiments econòmics i ambientals superiors als que ofereix el servei públic.

Article 5

Autorització

-1 Les plantes d'incineració de residus estan subjectes a avaluació d'impacte ambiental i a la declaració d'impacte ambiental per part de la Comissió Central d'Activitats Classificades del Departament de Medi Ambient.

-2 L'estudi d'impacte ambiental que s'ha d'adjuntar al projecte tècnic es referirà als nivells de qualitat de l'aire de la zona.

-3 En l'autorització de la Junta de Residus es fixaran les determinacions específiques següents:

  1. Relació de les categories de residus admissibles en les instal·lacions, així com la relació explícita dels tipus i quantitats genèriques dels residus especials admissibles i determinació de la capacitat total de l'incinerador.

  2. Quantia de la pòlissa d'assegurança de la responsabilitat civil.

  3. Dades que s'han de subministrar al Departament de Medi Ambient sobre volums, procedència i característiques dels residus admesos i, si escau, de l'energia generada i la seva destinació i la periodicitat amb què s'han de subministrar.

  4. La constitució, si s'escau, d'una comissió de seguiment i control del funcionament de la instal·lació, amb la composició i funcions que en cada cas es determini.

  5. Períodes màxims de temps permesos per a interrupcions, fallades o avaries en què es puguin sobrepassar els límits d'emissió fixats. En les instal·lacions d'incineració de residus especials no es permetran interrupcions per aquests motius per períodes de temps superiors a quatre hores ininterrumpudes ni a seixanta hores anuals.

  6. Sensors de vigilància de la contaminació atmosfèrica que es considerin necessaris.

  7. Relació dels residus previstos que es vagin a produir anualment per la incineració (incloses les escòries, cendres volàtils, pans de filtració i aigües residuals), indicant el tipus de residus que es tracti i la seva destinació definitiva.

Article 6

Classificació de les instal·lacions d'incineració Als efectes d'aquest Decret, les instal·lacions d'incineració es classifiquen com segueix:

-1 D'acord amb la naturalesa dels residus objecte d'incineració:

  1. Instal·lacions d'incineració de residus municipals i assimilables que segons la seva capacitat de tractament es classifiquen en:

    1. Incineradors amb una capacitat inferior a 1 t/h.

    2. Incinerador amb una capacitat entre 1 i 3 t/h.

    3. Incinerador amb una capacitat entre 3 i 6 t/h.

    4. Incinerador amb una capacitat igual o superior a 6 t/h.

  2. Instal·lacions d'incineració de residus especials.

  3. Instal·lacions que utilitzen residus especials com a combustible addicional.

    -2 D'acord amb la data d'autorització del funcionament de les instal·lacions:

  4. Instal·lacions d'incineració de residus existents, que són:

    1. Pel que fa a les d'incineració de residus municipals i assimilables, les autoritzades per primera vegada abans del dia 1 de desembre de 1990.

    2. Pel que fa a les d'incineració de residus especials, les autoritzades abans de l'entrada en vigor d'aquest Decret.

  5. Instal·lacions d'incineració de residus de nova implantació que són les que no s'inclouen en l'apartat 2.A).

    Capítol 2 Condicions de les instal·lacions

    Secció 1 Condiciones generals

Article 7

De les instal·lacions d'incineració

-1 Les instal·lacions d'incineració hauran d'estar equipades, com a mínim, dels següents elements:

  1. Oficina de recepció, dotada de bàscula, equip de presa de mostres i laboratori d'identificació i caracterització dels residus especials.

  2. Dipòsit de descàrrega, impermeabilitzat i dotat de canalització i sistema de recollida de lixiviats, i de capacitat i disseny apropiats per poder efectuar les operacions de barreja dels residus més idònies per a la correcta combustió.

  3. Forn o forns de combustió que permetin assolir els paràmetres de temperatura dels gasos de combustió i presència d'oxigen que es determinen en l'annex 1 d'aquest Decret per a les diferents classes de residus.

  4. Cremadors auxiliars que garanteixin l'acompliment permanent, inclosos els moments de posada en marxa i tancament de la instal·lació, de les condicions de temperatura dels gasos de combustió que s'exigeixen segons les determinacions de l'apartat anterior.

  5. Sistema de bloqueig de l'alimentació de residus del forn quan no es puguin complir les determinacions fixades en l'annex 1 d'aquest Decret i quan es sobrepassin els valors límits d'emissió que es fixen a l'annex 2 d'aquest Decret.

  6. Equips de presa de mostres i d'anàlisi automàtica dels gasos de combustió i punts de mostreig necessaris.

  7. Xemeneia de sortida de gasos depurats, d'alçada i diàmetre, calculats mitjançant un estudi de dispersió atmosfèrica.

  8. Sensors de vigilància dels nivells d'immissió, quan sigui necessària.

  9. Instal·lacions de depuració i d'evacuació de les aigües residuals, incloses les procedents de rentatge de fums.

  10. Instal·lacions i sistema d'emmagatzematge i, si escau, valorització i disposició del rebuig dels residus que s'originin en la instal·lació d'incineració.

-2 Els límits d'emissió i...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR