DECRET 69/2010, d'1 de juny, de creació del Consell de l'Associacionisme i el Voluntariat de Catalunya.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Governacio i Administracions Publiques
Rango de LeyDecret

DECRET

69/2010, d'1 de juny, de creació del Consell de l'Associacionisme i el Voluntariat de Catalunya.

A Catalunya l'associacionisme i el voluntariat prové d'una llarga tradició que s'ha desenvolupat donant lloc a un model propi i arrelat, i que pren força a partir de la participació cívica i solidària dels ciutadans i ciutadanes en la vida social.

L'Estatut d'autonomia de Catalunya estableix en l'article 43.1, del foment de la participació, que els poders públics han de promoure la participació social en l'elaboració, la prestació i l'avaluació de les polítiques públiques, i concretament també la participació individual i associativa en els àmbits cívic, social, cultural, mediambiental, econòmic i polític, amb ple respecte als principis de pluralisme, lliure iniciativa i autonomia.

El nostre país s'ha caracteritzat per un teixit associatiu format per persones que han pres una opció envers la comunitat i han dedicat una part del seu temps al servei del bé comú per mitjà dels diversos àmbits d'intervenció: social, cultural, ambiental, de cooperació internacional i drets humans, de participació ciutadana, civisme i d'altres.

L'acció voluntària, lliure i compromesa, en les organitzacions sense afany de lucre, de moltes persones per a la millora constant de les condicions de vida i per a la defensa i el creixement de la societat i la cultura catalana, ha constituït un element essencial en la configuració de Catalunya com a país amb una identitat pròpia.

Per Decret 92/2003, d'1 d'abril, s'aprovà la creació de la Comissió Rectora del Pla Nacional de l'Associacionisme i el Voluntariat (d'ara endavant PNAV). D'altra banda, per Decret 133/2005, de 28 de juny, es crea el Consell Català del Voluntariat.

Posteriorment, el Decret 421/2006, de 28 de novembre, de creació, denominació i determinació de l'àmbit de competència dels departaments de l'Administració de la Generalitat de Catalunya atribueix al Departament de Governació i Administracions Públiques la competència en matèria de sensibilització cívica i social i el suport a les entitats i el voluntariat.

Tots dos decrets varen ser modificats respectivament pel Decret 23/2008, de 29 de gener, pel qual es modifica el Decret 92/2003, d'1 d'abril, de creació de la Comissió Rectora del Pla Nacional de l'Associacionisme i el Voluntariat, i pel Decret 22/2008, de 29 de gener, pel qual es modifica el Decret 133/2005, de 28 de juny, pel qual es crea el Consell del Voluntariat, per tal d'adequar-se als canvis d'atribucions de competències entre els departaments de l'Administració de la Generalitat.

Durant aquests anys, el Departament de Governació i Administracions Públiques ha implicat activament ambdós òrgans col·legiats en l'àmbit de l'associacionisme i voluntariat i, tot i tenir inicialment objectius específics distints, han acabat per capitalitzar bàsicament totes les seves...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR