LLEI 9/2008, de 10 de juliol, de modificació de la Llei 6/1993, del 15 de juliol, reguladora dels residus.

Fecha de Entrada en Vigor 6 de Agosto de 2008
SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament D'Indústria, Comerç i Turisme
Rango de LeyLlei

LLEI

9/2008, de 10 de juliol, de modificació de la Llei 6/1993, del 15 de juliol, reguladora dels residus.

El President

de la Generalitat de Catalunya

Sia notori a tots els ciutadans que el Parlament de Catalunya ha aprovat i jo, en nom del Rei i d'acord amb el que estableix l'article 65 de l'Estatut d'autonomia de Catalunya, promulgo la següent

LLEI

Preàmbul

El Parlament va aprovar el 2003 la Llei 15/2003, del 13 de juny, de modificació de la Llei 6/1993, del 15 de juliol, reguladora dels residus. Des de llavors s'han produït canvis que recomanen una nova modificació de la Llei 6/1993, amb l'objectiu d'optimitzar l'acció del Govern pel que fa a la gestió dels residus.

Amb aquesta llei es reorganitza, en primer lloc, l'Agència de Residus de Catalunya, en la mateixa línia dels canvis soferts per altres entitats de dret públic en l'àmbit del medi ambient, els quals s'han revelat com una experiència positiva que es considera oportú de reproduir. En aquest sentit, es modifica la denominació del càrrec de gerent, que passa a anomenar-se director. A més, es modifica la composició del Consell de Direcció de l'Agència de Residus de Catalunya per ajustar la presència de representants dels departaments de la Generalitat i per afavorir una major participació social.

En el mateix sentit, aquesta llei regula el Consell per a la Prevenció i la Gestió dels Residus com a òrgan d'assessorament del Consell de Direcció, que fa possible la participació de la societat en el debat públic ambiental en matèria de residus. Amb la mateixa finalitat, es preveu la participació social en el seguiment del bon funcionament de les instal·lacions de gestió de residus d'interès general i estratègic.

D'altra banda, es modifiquen diversos preceptes amb l'objectiu d'harmonitzar la llei catalana amb la normativa estatal i europea aplicable, i s'inclouen nous mecanismes per a optimitzar tant la planificació que el Govern duu a terme per a la gestió dels residus com les accions de reducció, recollida selectiva i formació i conscienciació establertes per aquesta llei. Així, s'introdueix una nova definició de valorització material, que es configura com una acció prioritària en la política de gestió dels residus a Catalunya.

Amb l'objectiu d'optimitzar la planificació de la gestió dels residus a Catalunya, aquesta llei crea la figura del Pla territorial sectorial d'infraestructures de gestió de residus municipals, que permet de fixar criteris de localització precisos per a les instal·lacions de gestió de residus, d'acord amb el que disposa la Directiva 2006/12/CE, de residus, i que contribueix a dotar de coherència la planificació territorial de la gestió dels residus i la planificació urbanística. En el mateix sentit, es determina que en la planificació urbanística s'inclogui la gestió dels residus que s'originen en l'àmbit territorial respectiu i s'estableixin les prescripcions pertinents.

Aquesta llei modifica el procediment per a l'elaboració dels plans i programes, per tal d'incloure-hi una avaluació ambiental i, d'acord amb el que disposa el Conveni d'Aarhus, fa possible l'accés a la informació sobre les mesures establertes, i també la consulta i la participació del públic, per garantir la seva contribució en la planificació de la gestió dels residus a Catalunya. Pel que fa als plans i programes que elabora l'Agència de Residus de Catalunya, i amb l'objectiu de garantir-ne l'eficàcia dels preceptes, s'estableix que aquests siguin aprovats per mitjà d'un decret del Govern.

D'altra banda, ateses les disposicions estatals de protecció del sòl enfront de la contaminació, i sens perjudici d'una regulació futura dels sòls contaminats a Catalunya, s'ha considerat necessari d'incloure a la Llei 6/1993 dues eines que han de permetre al Govern el compliment dels objectius de la política de protecció del sòl. Així, s'estableix la possibilitat de suspendre els drets d'edificació i altres aprofitaments del sòl que siguin incompatibles amb les mesures de recuperació i neteja d'un sòl declarat contaminat, per tal de dotar de coherència la política urbanística i ambiental a Catalunya.

D'altra banda, tenint en compte que la col·laboració amb els ens locals per a assolir una gestió òptima dels residus a Catalunya és una prioritat del Govern, es modifica la regulació del fons econòmic, que amplia l'àmbit d'actuació.

Amb el mateix objectiu de reforçar el compromís del Govern amb els ens locals, aquesta llei estableix la promoció d'accions de foment i suport, amb caràcter anual, per ajudar els ens locals en la implantació i la consolidació del model de gestió de residus municipals que es vol per a Catalunya.

Pel que fa a la gestió dels residus municipals, s'estableix la recollida selectiva dels residus municipals a tota la població de Catalunya, d'acord amb el Programa de gestió de residus municipals de Catalunya. Es reforça d'aquesta manera el model de gestió dels residus municipals, que té com un dels pilars fonamentals la recollida selectiva de les diverses fraccions de residus, amb l'objectiu de fer eficaç i eficient la valorització material dels residus municipals. Es disposa, també, que els ens locals consignin els crèdits necessaris en llurs pressupostos per a garantir el finançament de la recollida selectiva dels residus municipals.

D'altra banda, s'amplia l'àmbit d'actuació del Fons de gestió de residus, que ara pot instrumentar la cooperació econòmica de la Generalitat en el foment de les operacions de prevenció, valorització i optimització d'altres categories de residus, una vegada garantit el finançament de les infraestructures de gestió de residus municipals.

Finalment, s'adequa la redacció de la Llei 6/1993 a la realitat actual, que ha demostrat que la necessitat del servei públic de disposició del rebuig dels residus especials es limita a les operacions de dipòsit controlat i incineració. Per mitjà d'una disposició final, i amb l'objectiu de garantir l'harmonització de les disposicions normatives reguladores de la producció i la gestió dels residus a Catalunya, es faculta el Govern perquè, en el termini d'un any, refongui en un text únic la Llei 6/1993, del 15 de juliol, reguladora dels residus; la Llei 15/2003, del 13 de juny, de modificació de la Llei 6/1993; la Llei 11/2000, del 13 de novembre, reguladora de la incineració de residus, i aquesta llei. El text refós ha d'incloure l'aclariment, la regularització i l'harmonització d'aquests textos legals.

Article 1

Modificació de l'article 2 de la Llei 6/1993

Es modifica l'article 2 de la Llei 6/1993, del 15 de juliol, reguladora dels residus, que resta redactat de la manera següent:

Article 2. Objectius

L'objectiu general d'aquesta regulació és millorar la qualitat de vida de la ciutadania de Catalunya, obtenir un alt nivell de protecció del medi ambient i dotar els ens públics competents per raó de la matèria dels mecanismes d'intervenció i control necessaris per a garantir que la gestió dels residus es duu a terme sense posar en perill la salut de les persones, reduint l'impacte mediambiental i, en particular:

»a) Prevenint els riscos per a l'aigua, l'aire, el sòl, la flora i la fauna.

»b) Eliminant les molèsties per sorolls i olors.

»c) Respectant el paisatge i els espais naturals i especialment els espais protegits.

»d) Impedint l'abandonament, l'abocament i, en general, tota disposició incontrolada dels residus.

»e) Fomentant, per aquest ordre, la prevenció i la reducció de la producció dels residus i llur perillositat, llur reutilització, el reciclatge i altres formes de valorització material.»

Article 2

Modificació de l'article 3 de la Llei 6/1993

S'afegeix una nova lletra, la j, a l'article 3.3 de la Llei 6/1993, amb el text següent:

j) Valorització material: qualsevol procediment que permet l'aprofitament dels recursos continguts en els residus, exclosa la utilització dels residus com a font d'energia.

Article 3

Modificació de l'article 4 de la Llei 6/1993

Es modifica la lletra e de l'article 4.2 de la Llei 6/1993, que resta redactada de la manera següent:

e) Les aigües residuals.

Article 4

Modificació de l'article 5 de la Llei 6/1993

Es modifica l'article 5 de la Llei 6/1993, que resta redactat de la manera següent:

Article 5. Disposicions específiques

1. S'han de regular per reglament la producció i la gestió de determinades categories de residus si ho exigeix llur naturalesa, llurs característiques o llurs requisits especials de gestió, i també l'adaptació necessària al progrés científic i tècnic.

»2. S'han de promoure anualment accions de foment i suport adreçades als ens locals de Catalunya per a l'optimització de la gestió dels residus municipals. La promoció d'aquestes accions ha d'incloure mesures destinades a:

»a) Establir i consolidar el servei de recollida selectiva, inclosa la fracció orgànica, en els municipis de menys de cinc mil habitants en què la distància, la dispersió demogràfica i la quantitat de residus produïts condicionen econòmicament la prestació d'aquest servei, i també en els municipis en què l'afluència de població estacional condiciona econòmicament i logísticament la prestació d'aquest servei.

»b) Impulsar i consolidar l'ús dels productes reciclats i reciclables per als quals no hi ha un mercat consolidat i tenen dificultats per a competir, en igualtat de condicions econòmiques de mercat, amb altres productes similars produïts amb matèries primeres naturals de primera generació.

»c) Fomentar i establir línies d'ajut econòmic per als ens locals, en funció de l'esforç amb què contribueixen a la recuperació i la valorització material del conjunt de fraccions que componen els residus i que sigui objecte del servei de recollida municipal.»

Article 5

Modificació de l'article 6 de la Llei 6/1993

Es modifica l'article 6 de la Llei 6/1993, que resta redactat de la manera següent:

Article 6. Planificació de la gestió dels residus

1. El Govern ha d'elaborar un programa general de coordinació del conjunt d'accions necessàries per a promoure:

»a) La reducció de la producció dels residus i de llur perillositat, en les fases successives de disseny, producció, distribució i comercialització de béns, i de prestació de serveis.

»b) La reutilització dels residus.

»c) La recollida selectiva dels residus.

»d) El reciclatge i altres formes de valorització material dels residus, inclosa la utilització d'aquests per a la restauració paisatgística i topogràfica, fomentant l'aprofitament dels recursos que contenen.

»e) La valorització energètica dels residus la recuperació dels quals es dugui a terme amb un alt nivell d'eficiència energètica, d'acord amb les millors tècniques disponibles.

»f) La disposició del rebuig.

»2. L'acció ambiental de la Generalitat s'ha d'adreçar també a promoure la regeneració i la restauració dels sòls i dels espais degradats, i a impedir la contaminació del sòl.

»3. Les accions a què fa referència l'apartat 1, en l'ordre jeràrquic establert, tenen el caràcter de prioritàries en la política ambiental de la Generalitat i de les entitats locals en aquesta matèria i s'han de concretar en els plans i programes corresponents. Els plans i els programes poden ponderar, motivadament, la prioritat de les diverses accions, sempre que es garanteixin els objectius fixats per l'article 2.

»4. Juntament amb el programa general i els programes de gestió de residus que el despleguen, el Govern ha d'aprovar el Pla territorial sectorial d'infraestructures de gestió de residus municipals, d'acord amb el tràmit establert per l'article 58.2 de la Llei reguladora de bases de règim local. Posteriorment, el Govern ha de donar compte de l'aprovació del Pla a la comissió competent del Parlament.

»5. El programa general, els programes de gestió de residus que el despleguen i el Pla territorial sectorial d'infraestructures de gestió de residus municipals s'han d'aprovar per decret del Govern i s'han de revisar periòdicament en el termini que s'hi especifiqui, que no pot ésser superior a sis anys. En l'elaboració i la revisió del programa general, dels programes de gestió i del pla territorial sectorial esmentats s'ha d'incloure una avaluació ambiental d'acord amb la normativa aplicable sobre avaluació de les repercussions de plans i programes sobre el medi ambient i s'ha de garantir l'accés a la informació sobre les mesures establertes, i també la consulta i la participació dels ens locals, els agents socials i la ciutadania. El Govern ha de donar compte de l'aprovació dels decrets a la comissió competent del Parlament.

»6. El Pla territorial sectorial d'infraestructures de gestió de residus municipals té naturalesa jurídica de pla territorial sectorial, d'acord amb el que determina la Llei 23/1983, del 21 de novembre, de política territorial, i té el contingut establert per l'article 6 ter.

»7. El programa de gestió de residus municipals de Catalunya té naturalesa jurídica de pla sectorial de coordinació, d'acord amb el que determina l'article 148 del Decret legislatiu 2/2003, del 28 d'abril, pel qual s'aprova el text refós de la Llei municipal i de règim local de Catalunya, i té el contingut establert per l'article 6 quater.»

Article 6

Addició de l'article 6 ter a la Llei 6/1993

S'afegeix un nou article, el 6 ter, a la Llei 6/1993, amb el text següent:

Article 6 ter. Pla territorial sectorial d'infraestructures de gestió de residus municipals

1. El Pla territorial sectorial d'infraestructures de gestió de residus municipals ha de determinar els tipus d'instal·lacions de gestió de residus municipals, com plantes de transferència, plantes de triatge, plantes de qualsevol tipus de tractament i instal·lacions de disposició del rebuig dels residus municipals, que han de donar servei als diferents àmbits territorials, i, si escau, establir-ne la localització, amb l'objectiu de garantir el compliment de les mesures de prevenció i reciclatge del programa de gestió de residus municipals de Catalunya. El Pla territorial sectorial d'infraestructures de gestió de residus municipals també ha de determinar les dades tècniques i de capacitat de cadascuna de les instal·lacions previstes, amb l'objectiu d'ajustar-se a les necessitats de la població i de les activitats de l'àmbit territorial en qüestió.

»2. Les instal·lacions del Pla territorial sectorial d'infraestructures de gestió de residus municipals han d'ésser finançades per l'Agència de Residus de Catalunya, d'acord amb el pla financer establert pel contracte programa subscrit entre l'Agència de Residus de Catalunya i el Govern.

»3. El planejament general urbanístic s'ha d'adaptar a les determinacions establertes pel Pla territorial sectorial d'infraestructures de gestió de residus municipals. En els casos en què el planejament no s'hagi adaptat, es pot formular i aprovar un pla especial urbanístic d'acord amb el que estableix l'article 67.1.e de la Llei d'urbanisme de Catalunya.

»4. L'aprovació del pla especial urbanístic a què fa referència l'apartat 3 habilita l'Administració competent per a executar les obres i les instal·lacions corresponents, sens perjudici de l'exigibilitat de les llicències i les autoritzacions administratives preceptives i del que estableix la legislació sectorial.»

Article 7

Addició de l'article 6 quater a la Llei 6/1993

S'afegeix un nou article, el 6 quater, a la Llei 6/1993, amb el text següent:

Article 6 quater. Programa de gestió de residus municipals de Catalunya

1. El Programa de gestió de residus municipals de Catalunya ha de determinar:

»a) Els objectius que s'han d'assolir en la gestió dels residus municipals a Catalunya, d'acord amb el que estableixen els articles 2 i 6.

»b) Les prioritats de les actuacions necessàries per a la gestió dels residus municipals de Catalunya, d'acord amb les mesures establertes per l'article 6 bis i amb la finalitat de garantir els objectius d'aquesta llei.

»c) Els mètodes i els procediments de tractament i gestió dels residus municipals aplicables a cada zona, d'acord amb les instal·lacions establertes pel Pla territorial sectorial d'infraestructures de gestió de residus municipals.

»d) Les bases generals d'actuació per a programar, finançar i executar les activitats de gestió de residus municipals.

»e) La regulació dels òrgans que, amb participació dels ens locals, han de coordinar les actuacions de gestió de residus municipals, tant en l'àmbit general de Catalunya, com amb relació a cadascuna de les instal·lacions del Pla territorial sectorial d'infraestructures de gestió de residus municipals.

»2. Els ajuntaments han d'exercir les competències de programació, planificació, ordenació i execució en matèria de gestió de residus dels residus municipals d'acord amb el Programa de gestió de residus municipals de Catalunya, que en tot cas ha de garantir l'autonomia local per a prestar els serveis de gestió de residus municipals sota la seva responsabilitat.

»3. L'Agència de Residus de Catalunya ha de fer el seguiment de l'execució del Programa de gestió de residus municipals, i avaluar-lo. Si un ajuntament incompleix les determinacions d'aquest programa, l'Agència de Residus li ha de recordar el deure de complir-les i l'ha d'advertir de la possibilitat que s'apliquin les mesures següents:

»a) Si al cap de tres mesos de l'advertiment l'ajuntament persisteix en l'incompliment, l'Agència de Residus de Catalunya pot denegar-li la possibilitat d'obtenir ajuts amb càrrec al fons econòmic regulat per l'article 27 bis.

»b) Si l'incompliment pot afectar l'assoliment dels objectius per a la gestió dels residus municipals establerts al Programa, l'Agència de Residus de Catalunya es pot subrogar en l'exercici de la competència municipal de gestió de residus, de conformitat amb el règim i el procediment establerts per l'article 151 del Decret legislatiu 2/2003, del 28 d'abril, pel qual s'aprova el text refós de la Llei municipal i de règim local de Catalunya.

»4. L'Agència de Residus de Catalunya ha de presentar amb periodicitat biennal un informe al Parlament sobre el grau de compliment de les determinacions del Programa de gestió de residus municipals, sobre l'avaluació dels resultats obtinguts i sobre les mesures que ha adoptat per garantir l'adequació efectiva de l'exercici de les competències municipals a les determinacions d'aquest programa. Així mateix, ha de presentar al Parlament les dades econòmiques que es deriven de l'execució del contracte programa establert entre l'Agència de Residus de Catalunya i el Govern.»

Article 8

Modificació de l'article 7 de la Llei 6/1993

Es modifica l'article 7 de la Llei 6/1993, que resta redactat de la manera següent:

Article 7. Acció de reducció

1. Per a reduir la producció dels residus i llur perillositat s'ha de fomentar:

»a) L'aplicació de les millors tecnologies disponibles que afavoreixin la reducció dels residus, la concentració, l'estalvi de recursos naturals i energia, i que redueixin els riscos per al medi i la salut de les persones.

»b) La fabricació, la comercialització i l'ús de productes el cicle de vida dels quals permeti recuperar-los o reutilitzar-los com a subproductes o primeres matèries.

»c) L'aplicació de les millors tecnologies disponibles per al tractament de les matèries o substàncies perilloses contingudes en els residus.

»d) Les administracions públiques catalanes han de vetllar perquè en la redacció de les prescripcions tècniques de la contractació pública s'apliquin criteris de sostenibilitat i protecció ambiental, i han de fomentar, quan sigui possible, la compra de productes procedents de la valorització de residus.

»2. S'han d'establir mesures econòmiques i fiscals orientades a promoure la reducció de la producció de residus, el tractament per a reduir-ne la perillositat, la valorització material i la reciclabilitat. Les mesures orientades a la reducció de residus d'envasos i embalatges són prioritàries.»

Article 9

Modificació de l'article 8 de la Llei 6/1993

Es modifica l'article 8 de la Llei 6/1993, que resta redactat de la manera següent:

Article 8. Recollida selectiva

1. Per a la recollida selectiva de residus s'han d'atendre les possibilitats de valorització d'aquests residus i, en tot cas, els condicionants que imposen les estructures i els sistemes actuals de gestió de les diferents categories de residus, incloses les dejeccions ramaderes.

»2. Sempre que sigui aconsellable, d'acord amb els requisits i els condicionants assenyalats en l'apartat 1, el Govern pot acordar, amb la consulta prèvia a la comissió de govern local o l'òrgan que la substitueixi, d'implantar sistemes de recollida selectiva per a determinades matèries o substàncies i fomentar-ne per a altres.

»3. La implantació del sistema de recollida selectiva per a residus no municipals no ha de comportar obligacions econòmiques als ens locals.

»4. Els municipis gaudeixen de la potestat de reglamentar la recollida selectiva dels residus municipals atenent les determinacions específiques que resulten de la legislació de la Generalitat.»

Article 10

Modificació de l'article 9 de la Llei 6/1993

Es modifica l'article 9 de la Llei 6/1993, que resta redactat de la manera següent:

Article 9. Accions de formació i conscienciació

En el marc del programa general definit per l'article 6, s'han d'elaborar i desenvolupar línies d'actuació especifiques de formació i conscienciació ciutadana dirigides a:

»a) Informar de les conseqüències negatives per al medi derivades de l'ús incorrecte de productes que generen residus especials i de l'augment de la producció de residus, i informar dels beneficis derivats d'un consum sostenible.

»b) Promoure la participació activa en la implantació de la recollida selectiva.

»c) Fomentar la disminució de l'ús d'envasos i embalatges d'un sol ús, especialment dels de difícil reutilització o reciclabilitat.

»d) Evitar la degradació d'espais naturals, garantint la conservació dels sòls, i promoure'n la regeneració.

»e) Fomentar l'ús de les dejeccions ramaderes com a fertilitzant orgànic.»

Article 11

Modificació de l'article 12 de la Llei 6/1993

Es modifica l'article 12 de la Llei 6/1993, que resta redactat de la manera següent:

Article 12. Disposició del rebuig dels residus

1. La disposició del rebuig dels residus se subjecta al principi general de limitació a les fraccions residuals no susceptibles de valorització, segons les tècniques existents.

»2. Només poden ésser objecte de disposició del rebuig les fraccions residuals tractades prèviament. Aquesta disposició no és aplicable als residus el tractament dels quals és tècnicament inviable o no contribueix al compliment dels objectius de protecció de la salut i del medi ambient.»

Article 12

Modificació de l'article 13 de la Llei 6/1993

Es modifica l'article 13 de la Llei 6/1993, que resta redactat de la manera següent:

Article 13. Principis d'actuació

1. El programa general, els programes de gestió i el Pla territorial sectorial d'infraestructures de gestió de residus municipals s'han d'orientar a:

»a) La suficiència de les instal·lacions de valorització material i de disposició del rebuig dels residus per a la gestió de tots els residus que es generen a Catalunya i, si escau, en un àmbit territorial determinat.

»b) La gestió dels residus originats en el territori de Catalunya, de conformitat amb el principi de proximitat.

»c) La valorització dels residus com a via prioritària de gestió de residus.

»2. La valorització material dels residus ha d'ésser prioritària sobre l'aplicació dels principis de suficiència i de proximitat.»

Article 13

Modificació de l'article 14 de la Llei 6/1993

Es modifica l'article 14 de la Llei 6/1993, que resta redactat de la manera següent:

Article 14. Tècniques i instruments d'actuació

1. Per a fer efectius els principis establerts per l'article 13, es poden aplicar les tècniques següents:

»a) Delimitar zones del territori a l'efecte d'adscriure determinats residus a instal·lacions concretes en el marc del programa general, els programes de gestió i el Pla territorial sectorial d'infraestructures de gestió de residus municipals.

»b) Sotmetre a control previ les actuacions d'expedició de residus fora de Catalunya i sotmetre a autorització la importació de residus procedents d'altres territoris, d'acord amb el règim aplicable a cada tipologia de residus. Per a l'atorgament de l'autorització cal atenir-se a les determinacions que resultin del programa general a què fa referència l'article 6.

»2. Els instruments d'ordenació del territori i de planejament urbanístic han d'incloure la gestió dels residus que s'originen en l'àmbit territorial respectiu i establir-ne les prescripcions pertinents, d'acord amb la naturalesa de l'instrument de planejament de què es tracti i les determinacions d'aquesta llei. A aquests efectes, el planejament general ha de contenir les determinacions corresponents dins el sistema d'equipaments o de serveis tècnics que estableixin les reserves de sòl necessàries per a l'execució de les instal·lacions de gestió de residus previstes, d'acord amb la legislació vigent.

»3. Es declara d'utilitat pública o d'interès social, als efectes de la legislació d'expropiació forçosa, l'establiment o l'ampliació d'instal·lacions d'emmagatzematge, valorització i eliminació de residus.

»4. S'han de constituir comissions de seguiment, amb participació social, que vetllin pel funcionament correcte de les instal·lacions de gestió de residus d'interès general i estratègic. La forma de constitució i les normes de funcionament d'aquestes comissions han d'ésser objecte de desplegament reglamentari.»

Article 14

Modificació de l'article 15 de la Llei 6/1993

Es modifica l'article 15 de la Llei 6/1993, que resta redactat de la manera següent:

Article 15. Espais degradats i sòls contaminats

1. Per a regenerar els espais degradats per descàrregues incontrolades i recuperar els sòls contaminats, els programes corresponents han de tenir en compte:

»a) Que estan obligades a assumir el cost de les operacions de neteja i recuperació dels sòls contaminats i els espais degradats i, si s'escau, a elaborar a càrrec seu els estudis d'investigació i anàlisi de risc necessaris per a determinar aquestes operacions, les persones següents:

»Primer. Les causants de la contaminació, que han de respondre de manera solidària en el cas que es tracti de més d'una persona.

»Segon. Subsidiàriament a les anteriors, i per aquest ordre, els posseïdors dels terrenys i els propietaris no posseïdors, que han de respondre de manera solidària en el cas que es tracti de més d'una persona.

»b) Que les mesures de neteja i recuperació d'un sòl contaminat s'han de dur a terme de la manera i en els terminis que estableix la declaració de sòl contaminat.

»c) Que les actuacions de regeneració han d'ésser ordenades per l'ajuntament, o, si s'escau, pel consell comarcal, on hi ha emplaçat l'espai degradat.

»d) Que l'acció de govern de la Generalitat encaminada a la regeneració dels espais degradats de Catalunya s'ha de dur a terme assistint els ens locals i cooperant-hi i, si això no és suficient, aplicant la subrogació o l'execució subsidiària que estableix l'article 151 del Decret legislatiu 2/2003, del 28 d'abril, pel qual s'aprova el text refós de la Llei municipal i de règim local de Catalunya.

»e) Que els causants de la contaminació d'un emplaçament resten obligats a sanejar-lo en funció de l'ús urbanístic que tenia quan el van transmetre. No es poden requerir mesures de sanejament complementàries vinculades als nous usos urbanístics del sòl, llevat que hagin estat promoguts per ells mateixos.

»2. La declaració d'un sòl com a contaminat pot comportar la suspensió de l'executivitat dels drets d'edificació i altres aprofitaments del sòl que siguin incompatibles amb les mesures de neteja i recuperació del terreny que s'hi estableixin, fins que aquestes es duguin a terme o es declari el sòl com a no contaminat.

»3. Les actuacions per a procedir a la neteja i a la recuperació dels sòls declarats com a contaminats es poden portar a terme per mitjà d'acords voluntaris entre els que estan obligats a fer aquestes operacions, o per mitjà de convenis de col·laboració amb participació de les administracions públiques. En tot cas, els costos de neteja i recuperació dels sòls contaminats són a càrrec de qui està obligat a fer dites operacions. Els convenis de col·laboració signats amb les administracions públiques poden establir incentius econòmics que puguin servir d'ajut per a finançar els costos de neteja i recuperació dels sòls contaminats.»

Article 15

Modificació de l'article 22 de la Llei 6/1993

Es modifica l'article 22 de la Llei 6/1993, que resta redactat de la manera següent:

Article 22. Operacions de reciclatge i tractament de residus

1. Els ens locals competents han de garantir el reciclatge i el tractament dels residus municipals que s'originen en l'àmbit de llur jurisdicció.

»2. Els serveis públics de reciclatge i de tractament de residus municipals, de titularitat dels ens locals, han de comprendre, com a mínim, els residus procedents d'operacions de recollida selectiva i d'operacions de destriament, amb excepció dels residus especials. A aquests efectes, el servei de deixalleria és considerat com un sistema de recollida selectiva.

»3. L'Administració de la Generalitat es pot subrogar en les competències dels ens locals quan aquests no presten el servei o el presten d'una manera notòriament inadequada, aplicant el que estableix l'article 151 del Decret legislatiu 2/2003, del 28 d'abril, pel qual s'aprova el text refós de la Llei municipal i de règim local de Catalunya.

»4. L'Administració de la Generalitat pot cooperar amb els ens locals, especialment prestant ajuda tècnica i econòmica per a la redacció d'estudis, que pot incloure el suport informatiu i administratiu que calgui.»

Article 16

Modificació de l'article 24.1 de la Llei 6/1993

Es modifica l'article 24.1 de la Llei 6/1993, que resta redactat de la manera següent:

1. Es faculta el Govern per a declarar servei públic de la seva titularitat el tractament de qualsevol categoria de residus, si hi ha exigències legals o tècniques o si el tractament no resta garantit per la gestió privada.

Article 17

Modificació de l'article 26 de la Llei 6/1993

Es modifica l'article 26 de la Llei 6/1993, que resta redactat de la manera següent:

Article 26. Operacions de disposició del rebuig dels residus

1. Les operacions de disposició del rebuig dels residus poden ésser efectuades en l'origen o bé en plantes externes i resten sotmeses a la intervenció administrativa ambiental corresponent.

»2. Es declaren servei públic de titularitat de la Generalitat la deposició controlada i la incineració dels residus especials en plantes externes, que s'han de gestionar preferentment de manera indirecta.

»3. Es faculta el Govern per a declarar servei públic de titularitat de la Generalitat la disposició del rebuig d'altres residus no municipals, sempre que aquestes operacions no siguin garantides per la gestió privada.»

Article 18

Modificació de l'article 27 bis de la Llei 6/1993

Es modifica l'article 27 bis de la Llei 6/1993, que resta redactat de la manera següent:

Article 27 bis. Fons econòmic

1. L'objecte del fons econòmic és fomentar amb els seus recursos les accions socials, ambientals i econòmiques directament orientades a la creació d'infraestructures, equipaments i serveis per a la ciutadania dels ens locals en els quals s'estableixin les instal·lacions a què fa referència l'apartat 2.

»2. Són beneficiaris del fons econòmic els ens locals en el territori dels quals se situïn les instal·lacions següents:

»a) Instal·lacions que duen a terme operacions de gestió de residus especials declarades servei públic de titularitat de la Generalitat.

»b) Instal·lacions de tractament i disposició del rebuig de residus municipals incloses en el Pla territorial sectorial d'infraestructures de gestió de residus municipals.

»3. Els ens locals a què fan referència els apartats 1 i 2 poden ésser beneficiaris de les aportacions següents:

»a) Un fons consistent en un percentatge del pressupost total de l'obra que calgui fer per a la implantació de la nova instal·lació de gestió de residus.

»b) Un fons consistent en una aportació econòmica anual de caràcter variable, determinada en funció del sistema de la instal·lació, de la tipologia dels residus i del nombre de tones que la instal·lació tracta anualment.

»4. El Govern ha d'establir per decret la regulació de la dotació i els criteris de distribució dels fons.

»5. Els ens locals beneficiaris del fons econòmic participen en les funcions de control i vigilància de la instal·lació corresponent.

»6. Les entitats locals beneficiàries del fons econòmic poden tenir una valoració prioritària respecte dels ajuts concedits en el marc dels plans i programes de cooperació en obres, activitats i serveis d'interès municipal, sempre que aquesta valoració prioritària sigui compatible amb els criteris que estableixin les bases de la convocatòria.»

Article 19

Modificació de l'article 28 de la Llei 6/1993

Es modifica l'article 28 de la Llei 6/1993, que resta redactat de la manera següent:

Article 28. Sistemes de disposició del rebuig dels residus

Els sistemes de disposició del rebuig dels residus són els inclosos en l'annex II.A de la Decisió de la Comissió 96/350/CE, publicats en l'annex 1.A de l'Ordre MAM/304/2002

Article 20

Modificació de l'article 29 de la Llei 6/1993

Es modifica l'article 29 de la Llei 6/1993, que resta redactat de la manera següent:

Article 29. Classificació dels residus

1. A efectes de la disposició del rebuig i atenent llurs característiques, els residus es classifiquen en:

»a) Residus especials.

»b) Residus no especials.

»c) Residus inerts.

»2. Són residus especials els residus qualificats com a perillosos per la normativa bàsica de l'Estat i per la normativa de la Unió Europea.

»3. Són residus no especials els residus qualificats com a no perillosos per la normativa bàsica de l'Estat i per la normativa de la Unió Europea.

»4. Són residus inerts els residus no especials que no experimenten transformacions físiques, químiques o biològiques significatives. Els residus inerts no són residus solubles ni combustibles, ni reaccionen físicament ni químicament de cap altra manera, ni són biodegradables, ni afecten negativament les altres matèries amb les quals entren en contacte de manera que contaminin el medi o perjudiquin la salut humana. La lixiviabilitat total, el contingut de contaminants dels residus i l'ecotoxicitat del lixiviat han d'ésser insignificants i no han de comportar cap risc per a la qualitat de les aigües superficials o subterrànies.»

Article 21

Modificació de l'article 38 de la Llei 6/1993

Es modifica l'article 38 de la Llei 6/1993, que resta redactat de la manera següent:

Article 38. Competències i funcions dels municipis

1. La gestió dels residus municipals és una competència pròpia del municipi.

»2. El municipi, independentment o associadament, ha de prestar, com a mínim, el servei de recollida selectiva, de transport, de valorització i de disposició del rebuig dels residus municipals.

»3. El municipi ha de gestionar el servei a què fa referència l'apartat 2 segons les determinacions bàsiques següents:

»a) L'ajuntament adquireix la propietat dels residus sempre que li siguin lliurats per a la recollida en les condicions establertes per la normativa municipal aplicable.

»b) L'ajuntament ha de promoure la valorització dels residus en el marc del programa general i el programa de gestió de residus municipals formulats per la Generalitat.

»c) L'ajuntament ha de prendre les mesures necessàries per a garantir que en les operacions de gestió del servei es compleixen els objectius especificats per l'article 2.

»4. Sens perjudici del que disposen els apartats 1, 2 i 3, els ens locals competents poden obligar els posseïdors de residus que, per llurs característiques, esdevinguin perillosos, o difícils de recollir, transportar, valoritzar o tractar, a gestionar-los per si mateixos o a adoptar les mesures necessàries per a facilitar-ne la gestió. Els ens locals han de fonamentar les obligacions que derivin d'aquest apartat en raons justificades i basades en les característiques dels residus i en la incidència que tenen sobre els serveis municipals, la via pública o el medi ambient.»

Article 22

Modificació de l'article 47 de la Llei 6/1993

Es modifica l'article 47 de la Llei 6/1993, que resta redactat de la manera següent:

Article 47. Recollida selectiva de residus municipals

1. Amb l'objectiu d'afavorir el reciclatge i la valorització material dels residus municipals tots els municipis han de prestar el servei de recollida selectiva de les diverses fraccions de residus. Els municipis han de prestar el servei de recollida selectiva fent servir els sistemes de separació i recollida que s'hagin mostrat més eficients i que siguin més adequats a les característiques de llur àmbit territorial.

»2. En el cas que els municipis de menys de cinc mil habitants de dret no puguin prestar el servei de recollida selectiva per si mateixos o en col·laboració amb altres municipis, la recollida selectiva pot ésser assumida pel consell comarcal o ens consorciat corresponent, d'acord amb la legislació de règim local aplicable a Catalunya. Així mateix, a tots els municipis de menys de cinc mil habitants de dret els és aplicable el que estableix l'apartat 2.a de l'article 5, sobre disposicions específiques, sempre que hi concorrin les condicions referides en el dit apartat. No obstant això, els residus per als quals s'ha disposat un règim específic es regeixen per la normativa aplicable.

»3. Als efectes del que estableix l'apartat 1, els ajuntaments o, si escau, els ens locals supramunicipals, han de consignar els crèdits necessaris en llurs pressupostos.

»4. El lliurament separat de residus orgànics s'ha de dur a terme d'acord amb el pla de desplegament de la recollida selectiva de la fracció orgànica de l'àmbit territorial corresponent.»

Article 23

Modificació de la rúbrica del capítol V del títol I de la Llei 6/1993

Es modifica la rúbrica del capítol V del títol I de la Llei 6/1993, que resta redactada de la manera següent:

Capítol V. Cooperació econòmica de la Generalitat en la gestió dels residus

Article 24

Modificació de l'article 48 de la Llei 6/1993

Es modifica l'article 48 de la Llei 6/1993, que resta redactat de la manera següent:

Article 48. Fons de gestió de residus

1. Es crea el Fons de gestió de residus, en el marc de la legislació reguladora de la cooperació econòmica de la Generalitat en inversions en obres i serveis de competència dels ens locals de Catalunya que contenen les lleis d'organització territorial de Catalunya.

»2. El Fons de gestió de residus pot instrumentar la cooperació econòmica de la Generalitat en el foment de les operacions de prevenció, valorització i optimització d'altres categories de residus, una vegada garantit el finançament de les infraestructures de gestió de residus municipals.

»3. El Govern ha d'establir per decret els criteris de gestió, organització i distribució del Fons de gestió de residus.»

Article 25

Modificació de l'article 55 de la Llei 6/1993

Es modifica l'article 55 de la Llei 6/1993, que resta redactat de la manera següent:

Article 55. Organització

1. Els òrgans de govern de l'Agència de Residus de Catalunya són:

»a) El Consell de Direcció.

»b) El president o presidenta.

»c) El director o directora.

»2. L'òrgan d'assessorament i de participació del Consell de Direcció de l'Agència de Residus de Catalunya és el Consell per a la Prevenció i la Gestió dels Residus a Catalunya, regulat per l'article 60 bis.

»3. L'Agència de Residus de Catalunya està dotada d'assessoria jurídica pròpia.»

Article 26

Modificació de l'article 56 de la Llei 6/1993

Es modifica l'article 56 de la Llei 6/1993, que resta redactat de la manera següent:

Article 56. Composició del Consell de Direcció

1. El Consell de Direcció és integrat per:

»a) El president o presidenta, que és el conseller o consellera del departament competent en matèria de medi ambient.

»b) El vicepresident o vicepresidenta, que és el secretari o secretària general del departament competent en matèria de medi ambient.

»c) Els vocals següents: nou representants dels departaments de la Generalitat, nomenats pel Govern; set representants dels ens locals de Catalunya, d'entre els quals un de designat per l'Entitat Metropolitana dels Serveis Hidràulics i del Tractament de Residus i sis de designats per les dues associacions d'ens locals més representatives de Catalunya; el director o directora general de Qualitat Ambiental; el director o directora de l'Agència de Residus de Catalunya; el gerent o la gerent de l'Agència Catalana de l'Aigua; dos representants sindicals, designats pels sindicats més representatius; dos representants empresarials, designats per les associacions empresarials més representatives; un representant o una representant de l'Associació Catalana d'Indústries de Tractadors de Residus Especials; un representant o una representant del Consell de Cambres de Catalunya; un expert o experta en matèria de residus, nomenat pel conseller o consellera del departament competent en matèria de medi ambient; dos representants de les entitats ecologistes de Catalunya, nomenats pel conseller o consellera del departament competent en matèria de medi ambient; dos representants de les organitzacions més representatives de consumidors i usuaris de Catalunya, nomenats pel conseller o consellera del departament competent en matèria de medi ambient; un representant o una representant de la Confederació d'Associacions de Veïns de Catalunya, i dues persones designades per les organitzacions professionals agràries més representatives.

»d) El secretari o secretària, amb veu i sense vot, que és un treballador o treballadora de l'Agència de Residus de Catalunya, designat pel conseller o consellera del departament competent en matèria de medi ambient.

»2. Si l'ordre del dia de la reunió del Consell de Direcció inclou la consideració específica d'assumptes que afecten un o diversos municipis, hi han d'ésser convocats l'alcalde o els alcaldes corresponents, els quals poden assistir, acompanyats de la persona que designin, a la deliberació de l'assumpte per al qual han estat convocats i prendre-hi part, amb veu però sense vot.»

Article 27

Modificació de l'article 60 de la Llei 6/1993

Es modifica l'article 60 de la Llei 6/1993, que resta redactat de la manera següent:

Article 60. Atribucions del director o directora

1. El director o directora de l'Agència de Residus de Catalunya dirigeix el funcionament d'aquesta entitat sota les directrius del Consell de Direcció. És nomenat i separat pel president o presidenta de l'Agència, escoltat el Consell de Direcció.

»2. El director o directora de l'Agència de Residus de Catalunya té les funcions següents:

»a) Executar els acords del Consell de Direcció.

»b) Dirigir, coordinar, inspeccionar i controlar totes les dependències i instal·lacions i tots els serveis.

»c) Dirigir el personal.

»d) Presentar anualment al Consell de Direcció, perquè, si escau, els aprovi, les propostes de programes d'actuació, d'inversió i de finançament, el balanç i la memòria corresponent.

»e) Les específiques que el Consell de Direcció li delegui.

»f) Qualsevol altra que no sigui encomanada al Consell de Direcció o al president o presidenta.»

Article 28

Addició de l'article 60 bis a la Llei 6/1993

S'afegeix un nou article, el 60 bis, a la Llei 6/1993, amb el text següent:

Article 60 bis. El Consell per a la Prevenció i la Gestió dels Residus a Catalunya

1. El Consell per a la Prevenció i la Gestió dels Residus a Catalunya és l'òrgan d'assessorament i de participació del Consell de Direcció pel que fa a les accions de l'Agència de Residus de Catalunya en matèria de prevenció i gestió dels residus.

»2. Integren el Consell per a la Prevenció i la Gestió dels Residus a Catalunya, entre altres, les entitats locals, les entitats ecologistes, les organitzacions sindicals, les organitzacions empresarials, les organitzacions professionals agràries, les organitzacions d'entitats d'economia social vinculades a la gestió dels residus, les associacions de veïns, les organitzacions de consumidors i usuaris, les universitats, persones expertes en la matèria i representants de l'Administració de la Generalitat.

»3. El Consell per a la Prevenció i la Gestió dels Residus a Catalunya té les funcions que li són atorgades reglamentàriament i, concretament, les següents:

»a) Assessorar i formular propostes d'actuació en matèria de prevenció i de gestió de residus.

»b) Emetre informes sobre plans i programes de gestió de residus, i sobre la revisió d'aquests plans i programes.

»c) Emetre informes previs sobre disposicions de caràcter general que tinguin per objecte els residus.

»d) La promoció de processos participatius en matèria de prevenció i gestió de residus.

»4. L'Agència de Residus de Catalunya ha de facilitar al Consell per a la Prevenció i la Gestió dels Residus la informació necessària per a l'exercici de les seves funcions.»

Article 29

Modificació de l'article 62 de la Llei 6/1993

Es modifica l'article 62 de la Llei 6/1993, que resta redactat de la manera següent:

Article 62. Règim de recursos

1. Les resolucions del president o presidenta i els acords del Consell de Direcció posen fi a la via administrativa.

»2. Els actes administratius dictats pel director o directora poden ésser objecte de recurs d'alçada davant el president o presidenta.

»3. L'exercici d'accions civils i laborals es regeix pel que prescriu la normativa vigent.

»4. Els actes dictats en aplicació del règim economicofinancer determinat per aquesta llei, per la Llei de finançament de les infraestructures de gestió dels residus i dels cànons sobre la disposició del rebuig dels residus i per altres normes tributàries i financeres poden ésser objecte de reclamació economicoadministrativa de la manera i en els terminis que estableix la legislació aplicable.»

Article 30

Modificació de l'article 75 de la Llei 6/1993

Es modifica l'article 75 de la Llei 6/1993, que resta redactat de la manera següent:

Article 75. Competència sancionadora

1. El límit de la potestat sancionadora per a infraccions molt greus és el següent:

»a) Els alcaldes de municipis de menys de 50.000 habitants, fins a 6.000 euros.

»b) Els alcaldes de municipis de més de 50.000 habitants, el president o presidenta de l'Entitat Metropolitana dels Serveis Hidràulics i del Tractament de Residus i el director o directora de l'Agència de Residus de Catalunya, fins a 60.000 euros.

»c) El president o presidenta de l'Agència de Residus de Catalunya, fins a 300.500 euros.

»d) El Govern de la Generalitat, fins a 1.200.000 euros.

»2. Els límits de la potestat sancionadora dels òrgans a què es refereix l'apartat 1 per a infraccions greus i lleus són, respectivament, el 50% i el 5% de les quanties establertes per a les infraccions molt greus.

»3. La determinació dels òrgans competents per a imposar sancions per infracció de les normes de gestió dels residus sanitaris dins els centres sanitaris és la que consta en la normativa específica reguladora d'aquests residus.»

Disposició addicional

El pla de desplegament de la recollida selectiva de la fracció orgànica a què fa referència l'article 47.4 de la Llei 6/1993, del 15 de juliol, reguladora dels residus, s'ha de presentar davant l'Agència de Residus de Catalunya en el termini d'un any, com a màxim, des de l'entrada en vigor de la present llei, perquè l'Agència el verifiqui i l'aprovi, si escau, amb relació a les determinacions i els objectius del programa de gestió de residus municipals vigent.

Disposicions transitòries

Primera

Aprovació de les accions de foment i suport

L'aprovació de les accions de foment i suport de caràcter anual establertes per l'article 5.2.c de la Llei 6/1993 s'ha de portar a terme durant l'exercici pressupostari posterior a l'entrada en vigor de la present llei.

Segona

Supressió de la declaració de servei públic del tractament de certs residus

La supressió de la declaració de servei públic del tractament de frigorífics i altres aparells que contenen clorofluorocarburs, les piles, els fluorescents, els llums de vapor de mercuri i els olis, establerta per l'article 24 de la Llei 6/1993, entra en vigor per a cada tipologia de residus una vegada s'extingeixin els contractes de concessió de la gestió de servei públic vigents, que en cap cas no poden ésser prorrogats.

Tercera

Ens locals beneficiaris del fons econòmic

Els ens locals que en el moment de l'entrada en vigor d'aquesta llei, d'acord amb el que disposen l'article 24 de la Llei 6/1993 i la disposició transitòria segona de la present llei, són beneficiaris del fons econòmic en els termes establerts per l'apartat 2.a de l'article 27 bis de la Llei 6/1993 continuen tenint aquesta condició.

Disposicions derogatòries

Primera

Derogació de l'article 113 de la Llei 6/1993

Es deroga l'article 113 de la Llei 6/1993, del 15 de juliol, reguladora dels residus.

Segona

Derogació de la disposició final cinquena de la Llei 6/1993

Es deroga la disposició final cinquena de la Llei 6/1993, del 15 de juliol, reguladora dels residus.

Disposició final

Es faculta el Govern perquè, en el termini d'un any, refongui en un text únic la Llei 6/1993, del 15 de juliol, reguladora dels residus; la Llei 11/2000, del 13 de novembre, reguladora de la incineració de residus; la Llei 15/2003, del 13 de juny, de modificació de la Llei 6/1993, i aquesta llei. El text refós ha d'aclarir, regularitzar i harmonitzar els textos legals esmentats.

Per tant, ordeno que tots els ciutadans als quals sigui d'aplicació aquesta Llei cooperin al seu compliment i que els tribunals i les autoritats als quals pertoqui la facin complir.

Palau de la Generalitat, 10 de juliol de 2008

José Montilla i Aguilera

President de la Generalitat de Catalunya

Francesc Baltasar i Albesa

Conseller de Medi Ambient i Habitatge

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR