LLEI 3/2002, de 22 de març, de quarta modificació de la Llei 8/1987, municipal i de règim local de Catalunya.

SecciónDisposicions Generals
EmisorInstitut Per a la Promoció i Formació Cooperatives
Rango de LeyLlei

LLEI

3/2002, de 22 de març, de quarta modificació de la Llei 8/1987, municipal i de règim local de Catalunya.

El President

de la Generalitat de Catalunya

Sia notori a tots els ciutadans que el Parlament de Catalunya ha aprovat i jo, en nom del Rei i d'acord amb el que estableix l'article 33.2 de l'Estatut d'autonomia de Catalunya, promulgo la següent

LLEI

Preàmbul

Aquesta Llei de quarta modificació de la Llei 8/1987, municipal i de règim local de Catalunya, pretén adequar-la als compromisos signats per tots els grups amb representació parlamentària en l'Acord sobre un codi de conducta política en relació amb el transfuguisme en les corporacions locals, signat a Madrid en data 7 de juliol de 1998.

En l'acord esmentat s'estableixen una sèrie de mesures per a fixar procediments regulats que dificultin el transfuguisme en les corporacions locals. Els partits signants de l'Acord haurien de propiciar les reformes reglamentàries en les corporacions locals on tenen representació a fi d'evitar els casos de regidors trànsfugues. Una d'aquestes reformes hauria d'establir que els regidors que abandonen els partits o les agrupacions per les candidatures dels quals van ésser elegits, no passen a integrar el grup mixt sinó que s'organitzen a partir de la creació de la figura del "regidor no adscrit" o del "regidor independent".

Tot això s'ha d'entendre sens perjudici que els regidors no adscrits tenen dret als mitjans econòmics necessaris per a facilitar el compliment de les funcions inherents al càrrec.

A Catalunya, per a fer possible l'adequació dels reglaments orgànics municipals a l'esperit dels damunt dits compromisos, cal addicionar dos nous apartats a l'article 48 de la Llei 8/1987, municipal i de règim local de Catalunya.

Article únic

Primera modificació de l'article 48

S'afegeixen dos nous apartats, 5 bis i ter, a l'article 48 de la Llei 8/1987, municipal i de règim local de Catalunya, amb el text següent:

"5 bis. Els regidors que abandonen el grup format per la candidatura per la qual es van presentar a les eleccions locals no es poden integrar al grup mixt, sinó que queden com a regidors no adscrits. Aquest precepte no és aplicable en el cas de candidatures presentades amb la fórmula de coalició electoral, quan algun dels partits polítics que la integren decideix abandonar-la.

5 ter. Els regidors que, de conformitat amb el que estableix l'apartat 5 bis, queden en la condició de no adscrits, tenen els deures i els drets individuals, inclosos els de caràcter material i econòmic, que segons les lleis formen part de l'estatut dels membres de les corporacions locals i participen en les activitats pròpies de l'ajuntament de manera anàloga a la de la resta de regidors.

Disposició final

En el termini de sis mesos a comptar de la data d'entrada en vigor d'aquesta Llei, els reglaments orgànics municipals s'han d'adaptar a les prescripcions d'aquesta.

Per tant, ordeno que tots els ciutadans als quals sigui d'aplicació aquesta Llei cooperin al seu compliment i que els tribunals i les autoritats als quals pertoqui la facin complir.

Palau de la Generalitat, 22 de març de 2002

Jordi Pujol

President de la Generalitat de Catalunya

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR