DECRET 20/2008, de 29 de gener, pel qual s'estableixen les obligacions en matèria estadisticocomptable de les mutualitats de previsió social de Catalunya, de les seves agrupacions i de les seves federacions, i s'especifica la documentació que hauran d'aportar.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartamento de Agricultura, Ganadería y Pesca
Rango de LeyDecret

DECRET

20/2008, de 29 de gener, pel qual s'estableixen les obligacions en matèria estadisticocomptable de les mutualitats de previsió social de Catalunya, de les seves agrupacions i de les seves federacions, i s'especifica la documentació que hauran d'aportar.

Actualment, les obligacions de rendició d'informació a que es troben sotmeses les mutualitats de previsió social catalanes es troben establertes en l'Ordre del Departament de Treball de 20 d'abril de 1999, per la qual es dóna publicitat de les obligacions en matèria estadisticocomptable de les mutualitats de previsió social voluntària de Catalunya, de les seves agrupacions i de les seves federacions, i s'especifica la documentació que hauran d'aportar. Es tracta d'un text legal que és anterior a la publicació de la vigent normativa catalana reguladora d'aquest àmbit d'activitat i, per tant, es considera que es necessària una actualització del mateix, per adaptar-lo a les actuals circumstàncies.

A més, les noves tendències en l'àmbit de la supervisió de les entitats asseguradores que inspiren un nou model de relacions entre l'òrgan supervisió i aquestes entitats que es coneix com a Solvència II i que ha de ser objecte d'implantació legislativa en els propers anys, aconsellen també dur a terme aquesta actualització alhora que un reforç dels requisits d'informació a que es troben sotmeses aquestes classe d'entitats i, en particular, en el cas que ens ocupa, les mutualitats de previsió social.

La competència de la Generalitat de Catalunya per regular les obligacions en matèria estadisticocomptable de les mutualitats de previsió social de Catalunya deriva de l'article 126 de l'Estatut d'autonomia de Catalunya. L'apartat 1 d'aquesta disposició estableix que .correspon a la Generalitat la competència exclusiva sobre l'estructura, l'organització i el funcionament de les mutualitats de previsió social no integrades en el sistema de seguretat social.. A continuació, l'apartat 3 del mateix precepte estatutari disposa que .correspon a la Generalitat la competència compartida sobre l'activitat de les entitats a què fan referència els apartats 1 i 2. Aquesta competència inclou els actes d'execució reglats que li atribueixi la legislació estatal.. Així doncs, del contingut del decret, pel qual s'estableixen les obligacions en matèria estadisticocomptable de les mutualitats de previsió social de Catalunya, de les seves agrupacions i de les seves federacions, i s'especifica la documentació que hauran d'aportar, es desprèn que aquest s'insereix en l'exercici de la competència compartida sobre l'activitat de les mutualitats, prevista al citat apartat 3 de l'article 126 de l'Estatut.

En tractar-se d'una competència compartida, l'exercici d'aquesta s'ha d'ajustar a allò que estableix l'article 111 de l'Estatut, concretament, a la reserva funcional de llei establerta pel precepte esmentat: .en les matèries que l'Estatut atribueix a la Generalitat de forma compartida amb l'Estat, corresponen a la Generalitat la potestat legislativa, la potestat reglamentària i la funció executiva, en el marc de les bases que fixi l'Estat com a principis o mínim comú normatiu en normes amb rang de llei, excepte en els supòsits que es determinin d'acord amb la Constitució i amb aquest Estatut. En exercici d'aquestes competències, la Generalitat pot establir polítiques pròpies. El Parlament ha de desplegar i concretar per mitjà d'una llei les dites disposicions bàsiques...

El Parlament de Catalunya va aprovar la Llei 10/2003, de 13 de juny, sobre mutualitats de previsió social, llei que articula les polítiques pròpies de la Generalitat en aquesta matèria, alhora que s'acompleix la previsió estatutària pel que fa al desplegament, per llei, de les disposicions bàsiques estatals. Així mateix, analitzat el conjunt d'articles de la Llei 10/2003, de 13 de juny, va semblar necessari el seu desenvolupament en alguns aspectes, amb l'objecte que la seva aplicació pogués ser plenament efectiva, per a la qual cosa estava autoritzat el govern, conforme el mandat contingut a la disposició addicional quarta de la referida Llei. El desenvolupament reglamentari es troba en el Decret 279/2003, de 4 de novembre, de desplegament de determinats aspectes de la Llei 10/2003, de 13 de juny.

El marc normatiu en què s'insereix el nou decret es completa amb el Reial decret legislatiu 6/2004, de 29 d'octubre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei d'ordenació i supervisió de...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR