DECRET 31/2009, de 24 de febrer, pel qual es delimita l'àmbit territorial del Districte de Conca Hidrogràfica o Fluvial de Catalunya i es modifica el Reglament de la planificació hidrològica, aprovat pel Decret 380/2006, de 10 d'octubre.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Medi Ambient i Habitatge
Rango de LeyDecret

BODY LINK="#0000ff" VLINK="#800080">

DECRET

31/2009, de 24 de febrer, pel qual es delimita l'àmbit territorial del Districte de Conca Hidrogràfica o Fluvial de Catalunya i es modifica el Reglament de la planificació hidrològica, aprovat pel Decret 380/2006, de 10 d'octubre.

La Directiva 2000/60/CE, del Parlament Europeu i del Consell, de 23 d'octubre de 2000, per la qual s'estableix un marc comunitari d'actuació en l'àmbit de la política d'aigües, defineix la demarcació hidrogràfica com la zona marina i terrestre composta per una o vàries conques hidrogràfiques veïnes i les aigües subterrànies i costaneres associades, designada per l'administració competent com a principal unitat a efectes de gestió de les conques hidrogràfiques. D'altra banda, segons la mateixa Directiva 2000/60/CE, la demarcació hidrogràfica defineix l'àmbit de la planificació hidrològica, eina essencial per a l'aplicació de la política d'aigües. En conseqüència, la demarcació hidrogràfica constitueix, en la pràctica, el principal element determinant de la competència territorial de les administracions hidràuliques atès que la inclusió d'una massa d'aigua dins de l'àmbit territorial d'una demarcació hidrogràfica concreta determinarà que les competències d'administració, gestió, planificació i policia corresponguin a una o altra Administració hidràulica.

Atès el seu caràcter de principal unitat a efectes de planificació, gestió i aplicació de les polítiques de l'aigua, la Directiva ordena a les autoritats nacionals dels Estats membres la designació de les demarcacions hidrogràfiques situades en el seu territori.

Pel que fa a les conques internes de Catalunya, l'article 117 de l'Estatut d'Autonomia de Catalunya atribueix a la Generalitat la competència exclusiva en la matèria, la qual inclou la planificació, la gestió i l'organització de l'administració hidràulica de Catalunya. Atesa aquesta competència exclusiva, es pot afirmar que correspon a la Generalitat de Catalunya la delimitació de la demarcació hidrogràfica de les conques internes. En aplicació d'aquesta competència, l'article 6 del Text refós de la legislació en matèria d'aigües de Catalunya, aprovat per Decret legislatiu 3/2003, de 4 de novembre, relaciona les conques internes i es remet a una norma reglamentària per a la delimitació concreta dels seus límits geogràfics.

Aquest Decret es dicta per delimitar els límits geogràfics de les masses d'aigua incloses en la demarcació hidrogràfica de les conques internes de Catalunya o districte de la conca hidrogràfica o fluvial de Catalunya, donant compliment a l'esmentat mandat contingut en l'article 6.3 del Text refós de la legislació en matèria d'aigües de Catalunya. El criteri emprat per a la delimitació dels esmentats límits geogràfics ha estat el de les conques i subconques, pel que fa a les masses d'aigua superficial, i el d'integrar les masses d'aigua subterrània i costaneres en la demarcació hidrogràfica més propera o en la més apropiada, de conformitat amb el criteri establert en l'article 3.1 de la Directiva 2000/60/CE. En aquest sentit, s'ha considerat que és més apropiat integrar una massa d'aigua subterrània en el Districte de conca hidrogràfica o fluvial de Catalunya quan existeix una vinculació hidrològica entre l'esmentada massa i una conca interna de Catalunya.

Finalment, atesa la seva relació material, s'ha considerat convenient introduir en aquesta norma una modificació puntual del Decret 380/2006, de 10 d'octubre, pel qual s'aprova el Reglament de la planificació hidrològica, per tal d'adequar el seu contingut a l'acordat pel Govern de l'Estat en la resposta al requeriment d'incompetència que va formular el Govern de la Generalitat sobre la regulació establerta a l'art. 83.2 i 3 del Reglament estatal de la Planificació Hidrològica, aprovat pel Reial decret 907/2007, de 6 de juliol, en el sentit que el Govern comparteix el criteri relatiu a què és possible complir els objectius de coordinació exigits pel Tribunal Constitucional en relació amb la planificació hidrològica autonòmica mitjançant intervencions estatals de menor intensitat, que poden consistir en la emissió d'un informe preceptiu i de caràcter determinant en relació amb els extrems establerts en l'actual article 40.6 del text refós de la Llei d'aigües, aprovat per Reial decret legislatiu 1/2001, de 20 de juliol.

Per tant, d'acord amb el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora, a proposta del Conseller de Medi Ambient i Habitatge, i amb la deliberació prèvia del Govern,

Decreto:

Article 1

Objecte

És objecte d'aquest Decret delimitar l'àmbit territorial del Districte de Conca Hidrogràfica o Fluvial de Catalunya en compliment de l'article 6.3 del Text refós de la legislació en matèria d'aigües de Catalunya, aprovat per Decret legislatiu 3/2003, de 4 de novembre, i de conformitat amb el que estableix l'article 3 de la Directiva 2000/60/CE, del Parlament Europeu i del Consell, de 23 d'octubre de 2000, per la qual s'estableix un marc comunitari d'actuació en l'àmbit de la política d'aigües, i modificar l'article 15 del Reglament de la planificació hidrològica, aprovat per Decret 380/2006, de 10 d'octubre.

Article 2

Delimitació de l'àmbit territorial del Districte de Conca Hidrogràfica o Fluvial de Catalunya

2.1 El Districte de Conca Hidrogràfica o Fluvial de Catalunya està constituït per les conques hidrogràfiques internes de Catalunya, que són les corresponents a les conques i subconques que drenen les aigües superficials cap als rius Muga, Fluvià, Ter, Daró, Tordera, Besòs, Llobregat, Foix, Gaià, Francolí i Riudecanyes, i les de totes les rieres costaneres entre la frontera amb França i la conca del riu Sénia, incloses les conques del Barranc de Sant Pere, al nord de la conca de l'Ebre, i les conques de les rieres del Montsià situades entre les parts baixes de les conques de l'Ebre i de la Sènia.

2.2 També formen part del Districte de Conca Hidrogràfica o Fluvial de Catalunya les masses d'aigua subterrànies situades sota de la delimitació superficial de les conques fluvials i aquelles que, tot i situar-se fora del límit superficial, tenen la seva descàrrega i/o afloraments situats dins dels límits de les conques superficials delimitades o les masses d'aigua costaneres o de transició del Districte de Conca Hidrogràfica o Fluvial de Catalunya. Aquestes masses d'aigua subterrània es troben relacionades en l'apartat a) de l'Annex d'aquest Decret.

2.3 Així mateix, formen part del Districte de Conca Hidrogràfica o Fluvial de Catalunya les masses d'aigua costaneres compreses entre el vessant costaner del límit nord del terme municipal de Portbou, i la punta del Cap Roig al terme municipal del Perelló. Aquestes masses d'aigua costanera es troben relacionades en l'apartat b) de l'Annex d'aquest Decret.

Article 3

Informació complementària

La informació complementària relativa la delimitació geogràfica detallada del Districte de Conca Hidrogràfica o Fluvial de Catalunya, es pot consultar i descarregar en format digital i georeferenciat des de l'adreça: http://mediambient.gencat.net/aca/ca/dma.jsp.

Article 4

Modificació del Decret 380/2006, de 10 d'octubre, pel qual s'aprova el Reglament de la planificació hidrològica

4.1 Es modifica l'apartat 4 de l'article 15 del Decret 380/2006, de 10 d'octubre, pel qual s'aprova el Reglament de la planificació hidròlogica, que queda redactat de la següent manera:

.15.4. La proposta de Pla de gestió del Districte de Conca Fluvial de Catalunya se sotmet a la consideració de l'òrgan de govern de l'Agència Catalana de l'Aigua el qual el tramet al Departament de Medi Ambient i Habitatge per tal que el faci arribar al Ministeri competent en matèria de medi ambient que n'ha d'emetre informe preceptiu i determinant en relació amb els extrems actualment establerts en article 40.6 del Text refós de la Llei d'aigües, aprovat per Reial decret legislatiu 1/2001, de 20 de juliol..

4.2 Es modifica l'apartat 5 de l'article 15 del Decret 380/2006, de 10 d'octubre, pel qual s'aprova el Reglament de la planificació hidròlogica, que queda redactat de la següent manera:

.15.5. Un cop emès l'esmentat informe, el Departament de Medi Ambient i Habitatge eleva la proposta de Pla de gestió del Districte de Conca Fluvial de Catalunya al Govern de la Generalitat el qual, un cop examinada la proposta i la documentació tramesa, aprova el Pla mitjançant decret i n'ordena la publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya..

Barcelona, 24 de febrer de 2009

José Montilla i Aguilera

President de la Generalitat de Catalunya

Francesc Baltasar i Albesa

Conseller de Medi Ambient i Habitatge

Annex

Relació de les masses d'aigua subterrànies i costaneres

  1. Masses d'aigües subterrànies.

    Superfície

    Centroide

    ID

    Nom

    Tipologia

    Aflorant (km²)

    UTM_X

    UTM_Y

    01

    Conca alta del Freser i el Ter

    Al·luvial, carbonatat i granit

    ...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR