DECRET 86/2009, de 2 de juny, d'aprovació dels Estatuts de l'Agència Catalana de l'Aigua i de modificació del Decret 175/2001, de 26 de juny, pel qual s'aprova el desplegament territorial de l'Agència Catalana de l'Aigua.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Medi Ambient i Habitatge
Rango de LeyDecret

DECRET

86/2009, de 2 de juny, d'aprovació dels Estatuts de l'Agència Catalana de l'Aigua i de modificació del Decret 175/2001, de 26 de juny, pel qual s'aprova el desplegament territorial de l'Agència Catalana de l'Aigua.

L'Agència Catalana de l'Aigua és, des de la seva creació per Llei 25/1998, de 31 de desembre, de mesures fiscals i d'adaptació a l'euro, l'entitat de dret públic que ha assumit les funcions d'administració hidràulica única de la Generalitat de Catalunya.

En compliment de l'establert en l'article 15.2 de l'esmentada Llei 25/1998, de 31 de desembre, i amb l'objectiu de desplegar la regulació de la seva estructura organitzativa i del règim de funcionament, el Govern va aprovar els Estatuts de l'Agència Catalana de l'Aigua mitjançant Decret 125/1999, de 4 de maig. Aquests estatuts han estat objecte de dues modificacions mitjançant el Decret 218/1999, de 27 de juliol, i el Decret 73/2001, de 20 de febrer. La regulació de l'organització de l'Agència Catalana de l'Aigua va completar-se amb l'aprovació del Decret 252/2002, de 22 d'octubre, pel qual es regulen els òrgans de gestió en règim de participació de l'Agència Catalana de l'Aigua, i del Decret 175/2001, de 26 de juny, pel qual s'aprova el desplegament territorial de l'Agència Catalana de l'Aigua.

Durant el període de temps transcorregut d'ençà de l'aprovació i modificació dels esmentats estatuts s'han produït importants novetats en l'àmbit del dret ambiental i específicament en la normativa d'aigües i en la regulació de la participació ciutadana que fan necessària una adaptació de les previsions estatutàries. En concret, cal esmentar l'aprovació i transposició de la Directiva 2000/60/CE, del Parlament Europeu i del Consell, de 23 d'octubre de 2000, per la qual s'estableix un marc comunitari d'actuació en l'àmbit de la política d'aigües i l'aprovació del Decret legislatiu 3/2003, de 4 de novembre, el qual refon en un únic Text les normes amb rang de llei de la Generalitat de Catalunya en matèria d'aigües, incloses la Llei 25/1998, de 31 de desembre, i la Llei 6/1999, de 12 de juliol, d'ordenació, gestió i tributació de l'aigua.

D'altra banda, l'experiència de funcionament de l'Agència durant aquest període ha posat de manifest l'oportunitat d'introduir alguns canvis organitzatius en l'estructura de l'Agència. En darrer terme, les darreres reestructuracions de l'Administració de la Generalitat de Catalunya també fan que es consideri adient la modificació dels estatuts de l'Agència Catalana de l'Aigua.

Per tant, ateses les competències de la Generalitat en matèria d'aigües establertes en els articles 117 i 144.1.g) de l'Estatut d'Autonomia de Catalunya, aprovat per Llei Orgànica 6/2006, de 19 de juliol, atesa la competència del Govern per aprovar l'estatut de l'Agència Catalana de l'Aigua com a desenvolupament reglamentari de la seva estructura organitzativa i del règim de funcionament, establerta en l'article 11.3 de l'esmentat Text refós de la legislació en matèria d'aigües de Catalunya, aprovat per Decret legislatiu 3/2003, de 4 de novembre, així com en l'article 26.o) de la Llei 13/2008, de 5 de novembre, de la presidència de la Generalitat i del Govern;

Amb l'informe previ i favorable del Consell d'Administració de l'Agència Catalana de l'Aigua, d'acord amb el dictamen previ de la Comissió Jurídica Assessora, a proposta del Conseller de Medi Ambient i Habitatge, i d'acord amb el Govern,

Decreto:

Article únic

S'aproven els Estatuts de l'Agència Catalana de l'Aigua que s'adjunten a l'annex d'aquest Decret.

Disposició transitòria

Mentre no es constitueixin efectivament els consells de conca regulats en els Estatuts aprovats per aquest Decret, la participació pública en la gestió de l'aigua seguirà duent-se a terme mitjançant la Comissió de Desembassament, de conformitat amb l'establert en el Reial decret Legislatiu 1/2001, de 20 de juliol, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei d'aigües, i en les seves normes reglamentàries de desenvolupament.

Disposició final

S'afegeix un nou apartat 3 a l'article 2 del Decret 175/2001, de 26 de juny, pel qual s'aprova el desplegament territorial de l'Agència Catalana de l'Aigua, amb el següent contingut:

.2.3. Al front de cada demarcació territorial, el/la director/a de l'Agència Catalana de l'Aigua designa un/a cap de la demarcació..

Disposició derogatòria

Queden derogades les normes següents:

Decret 125/1999, de 4 de maig, d'aprovació dels Estatuts de l'Agència Catalana de l'Aigua.

Decret 218/1999, de 27 de juliol, de modificació del Decret 125/1999, de 4 de maig, d'aprovació dels Estatuts de l'Agència Catalana de l'Aigua.

Decret 73/2001, de 20 de febrer, de modificació del Decret 125/1999, de 4 de maig, d'aprovació dels Estatuts de l'Agència Catalana de l'Aigua.

Decret 252/2002, de 22 d'octubre, pel qual es regulen els òrgans de gestió en règim de participació de l'Agència Catalana de l'Aigua.

Barcelona, 2 de juny de 2009

José Montilla i Aguilera

President de la Generalitat de Catalunya

Francesc Baltasar i Albesa

Conseller de Medi Ambient i Habitatge

Annex

Estatuts de l'Agència Catalana de l'Aigua

Capítol 1

Naturalesa i funcions

Article 1

Denominació

L'empresa pública catalana creada per la Llei 25/1998, de 31 de desembre, de mesures administratives, fiscals i d'adaptació a l'euro, i regulada en aquests Estatuts es denomina Agència Catalana de l'Aigua.

Article 2

Domicili i àmbit territorial d'actuació

2.1 El domicili de l'Agència, per a qualsevol tipus d'efectes legals, radica a Barcelona, sens perjudici de l'establiment de dependències en els àmbits territorials que es determinin, per tal de donar compliment a les funcions específiques de l'Agència i fer efectiu el principi de desconcentració de funcions.

2.2 La divisió dels àmbits territorials d'actuació de l'Agència per a l'exercici de les seves funcions és aprovada per decret del Govern, un cop escoltat el Consell d'Administració d'aquesta.

Article 3

Naturalesa

3.1 L'Agència és una entitat de dret públic amb personalitat jurídica pròpia i plena capacitat d'actuar per al compliment de les seves funcions.

3.2 L'Agència pot adquirir, com a beneficiària, fins i tot per expropiació forçosa, posseir, reivindicar, permutar, gravar o alienar tota classe de béns, concertar crèdits, establir contractes, proposar la constitució de mancomunitats i altres modalitats associatives d'ens locals, formalitzar convenis, executar, contractar i explotar obres i serveis, atorgar ajuts, obligar-se, interposar recursos i exercir les accions que li corresponen com a administració hidràulica d'acord amb la normativa aplicable en aquesta matèria.

3.3 L'Agència es regeix pel Text refós de la legislació en matèria d'aigües de Catalunya aprovat pel Decret legislatiu 3/2003, de 4 de novembre, i les seves disposicions de desplegament; pel Text refós de la Llei 4/1985, de 29 de març, de l'Estatut de l'Empresa Pública Catalana, aprovat pel Decret legislatiu 2/2002, de 24 de desembre; pels presents Estatuts i l'altra normativa d'aplicació general.

Article 4

Adscripció

4.1 L'Agència resta adscrita al departament competent en matèria de medi ambient.

4.2 El control d'eficàcia administrativa de l'Agència l'exerceix la persona titular del departament competent en matèria de medi ambient, sens perjudici del que disposa la legislació vigent.

Article 5

Funcions

5.1 L'Agència, com a entitat responsable en matèria d'aigües en l'àmbit de les competències que corresponen a la Generalitat de Catalunya, d'acord amb els articles 7.1 i 8.1 del Text refós de la legislació en matèria d'aigües de Catalunya, exerceix les funcions establertes en l'article 8.2 de l'esmentada norma i aquelles altres que li corresponguin d'acord amb la normativa sobre la matèria.

5.2 L'Agència exerceix la seva activitat garantint la màxima eficàcia en el compliment de les seves funcions i en la prestació dels seus serveis, d'acord amb el principi de participació de les persones usuàries i amb ple respecte per les competències que corresponen a altres administracions i pels drets i interessos dels/de les particulars.

5.3 L'Agència ha de promoure les relacions de col·laboració amb la resta d'administracions competents en matèria d'aigües i obres hidràuliques, amb les comunitats d'usuaris/usuàries i de regants i altres corporacions que utilitzen l'aigua, i amb els/les particulars.

Capítol 2

L'organització i estructura de l'Agència Catalana de l'Aigua

Article 6

Òrgans de govern, gestió, assessorament i participació

6.1 El Consell d'Administració és l'òrgan de govern de l'Agència.

6.2 El director és l'òrgan de direcció i representació de l'Agència.

6.3 El gerent és l'òrgan de gestió de l'Agència.

6.4 El Consell per a l'Ús Sostenible de l'Aigua és l'òrgan d'assessorament de l'Agència.

6.5 Els consells de conca són els òrgans de participació de l'Agència.

Article 7

Composició del Consell d'Administració

7.1 El Consell d'Administració és integrat per les persones membres següents:

  1. El/La titular del departament competent en matèria de medi ambient que n'és el/la president/a, i el/la director/a de l'Agència, que n'és el/la vicepresident/a.

  2. Onze vocals representants de l'Administració de la Generalitat, un/a representant per cadascuna de les següents matèries designat/da pel departament que n'ostenta la competència: medi ambient; economia i finances; salut; política territorial i obres públiques; agricultura; indústria; governació i administracions públiques; energia; i esport; un/a representant per l'Agència de Residus de Catalunya i un/a representant per...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR