ORDRE EMO/114/2014, de 4 d'abril, per la qual s'aproven les bases reguladores de la línia d'ajuts en forma de garantia per al finançament empresarial de projectes d'autònoms, micro, petites i mitjanes empreses, i es fa pública la convocatòria corresponent per a la Línia d'emprenedors, autònoms i comerços per a l'any 2014.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDEPARTAMENT D'EMPRESA I OCUPACIÓ
Rango de LeyOrdre

Un dels objectius del Pla de Govern 2013-2016 és facilitar instruments financers al teixit empresarial català per millorar la seva competitivitat, per tal d’impulsar la reactivació de l’economia catalana i promoure el desenvolupament econòmic. Per tant, facilitant l’accés a un finançament adequat es pretén assolir un impacte positiu en l’economia del país.

És voluntat del Departament d’Empresa i Ocupació, a través de la Direcció General d’Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom i de la Direcció General de Comerç, mitjançant el Consorci de Comerç, Artesania i Moda de Catalunya (CCAM), donar suport a les empreses catalanes per mitjà aquesta línia d’ajuts en forma de garantia per al finançament de projectes d’autònoms, micro, petites, i mitjanes empreses que representen un ampli col·lectiu a Catalunya.

Amb aquesta finalitat el Departament d’Empresa i Ocupació ha implementat la línia d’ajuts esmentats en forma de garantia per al finançament d’autònoms, micro, petites i mitjanes empreses, amb l’objectiu de facilitar el seu accés al finançament bancari.

El de 25 de maig de 2012 es va signar un Conveni de col·laboració entre el Departament d’Empresa i Ocupació i l’Institut Català de Finances pel qual es va constituir un fons de garantia associat a la Línia de finançament d’autònoms i comerços.

D’acord amb els articles 42.1 i 42.2 de la Llei 1/2012, del 22 de febrer, de pressupostos de la Generalitat de Catalunya per al 2012, es va autoritzar l’Institut Català de Finances a prestar un ajut de garanties, del qual, d’acord amb el Departament d’Empresa i Ocupació, es destinava un import màxim de 45.500.000,00 euros per garantir operacions financeres fins a 65 milions d’euros per promoure activitats dels comerços i dels treballadors autònoms.

Atesa l’Ordre EMO/156/2013, de 4 de juliol, per la qual s’aproven les bases reguladores de la línia d’ajuts en forma de garantia per al finançament empresarial de projectes d’autònoms, micro, petites i mitjanes empreses, i es fa pública la convocatòria corresponent per a la Línia d’emprenedors, autònoms i comerços per a l’any 2013 (DOGC núm. 6415, d’11.7.2013);

Atès que la convocatòria prevista a la disposició esmentada limita el termini per a la presentació de sol·licituds fins al 31 de desembre de 2013, i que, vista la bona acollida que aquesta línia de finançament va tenir l’any 2013, es fa necessària la publicació d’una nova ordre i convocatòria per tal de donar continuïtat a la concessió d’ajuts en forma de garantia mitjançant la Línia de finançament d’emprenedors, autònoms i comerços;

Atès que el 30 de gener de 2014 la Junta de Govern de l’Institut Català de Finances va aprovar la continuació d’aquesta línia de finançament d’emprenedors, autònoms i comerços amb un import de 24.064.707,00 euros per garantir operacions fins a 16.845.295,00 euros vinculada al Conveni signat el 25 de maig de 2012;

Vistos els informes de l’Àrea Jurídica d’Ocupació i Relacions Laborals i de la Intervenció Delegada, i en virtut de les facultats que em són conferides d'acord amb l'article 12 de la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d'organització, procediment i règim jurídic de l'Administració de la Generalitat de Catalunya,

Ordeno:

Article 1

Objecte

Aprovar les bases reguladores de la línia d’ajuts en forma de garantia per al finançament empresarial de projectes d’autònoms, micro, petites i mitjanes empreses, i fer pública la convocatòria per a la Línia d’emprenedors, autònoms i comerços per a l’any 2014.

Article 2

Import màxim per prestar garanties

L’import màxim per l’any 2014 s’estableix en 24.064.707,00 euros per garantir operacions financeres de fins a 16.845.295,00 euros. Aquest import es podrà ampliar d’acord amb les disponibilitats acreditades per l’Institut Català de Finances i amb la seva publicació prèvia al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya .

L’atorgament dels ajuts regulats en aquesta Ordre s’estableix en el marc del Conveni de col·laboració entre el Departament d’Empresa i Ocupació i l’Institut Català de Finances.

Article 3

Sol·licitud i termini de presentació

3.1 El termini de presentació de sol·licituds per a l’any 2014 s’iniciarà a partir de l’endemà de la publicació d’aquesta Ordre al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya ,i restarà obert fins al 31 de desembre de 2014, o fins a exhaurir el pressupost per a aquests conceptes.

3.2 Les sol·licituds s’han de presentar als llocs i pels mitjans als quals fa referència la base 7.1 de l’annex d’aquesta Ordre.

Article 4

Òrgan competent, resolució i recursos

L’òrgan competent per dictar la resolució, el termini per concloure el procediment, el mitjà de notificació i el règim de recursos es regula a la base 10 de l’annex d’aquesta Ordre.

Disposició transitòria

Els expedients de subvencions que s’hagin atorgat d’acord amb la disposició que deroga aquesta Ordre es continuaran regint per les bases reguladores a l’empara de les quals es van atorgar.

Disposició derogatòria

Es deroga l’Ordre EMO/156/2013, de 4 de juliol, per la qual s’aproven les bases reguladores de la línia d’ajuts en forma de garantia per al finançament empresarial de projectes d’autònoms, micro, petites i mitjanes empreses, i es fa pública la convocatòria corresponent per a la Línia d’emprenedors, autònoms i comerços per a l’any 2013 (DOGC núm. 6415, d’11.7.2013).

Disposició final

Entrada en vigor

Aquesta Ordre entrarà en vigor l’endemà de la seva publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya .

Barcelona, 4 d’abril de 2014

Felip Puig i Godes

Conseller d’Empresa i Ocupació

Annex

Bases reguladores

Base 1

Objecte

L’objecte d’aquestes bases és regular la concessió d’ajuts en forma de garantia per al finançament de projectes d’emprenedors, autònoms, micro, petites i mitjanes empreses, per afavorir la millora de la competitivitat de les empreses catalanes, i reactivar així l’economia catalana mitjançant la Línia de finançament d’emprenedors, autònoms i comerços.

Base 2

Persones o entitats beneficiàries

2.1 Podran ser beneficiaris d’aquesta línia d’ajuts els autònoms, les micro empreses, i les petites i les mitjanes empreses exclusivament de l’àmbit del comerç, amb seu social o centre de treball a Catalunya, que estiguin donats d’alta al règim corresponent de la Seguretat Social o mutualitat en el cas dels autònoms, o que estiguin legalment constituïdes, d’alta d’activitat i inscrites als registres corresponents en el cas de les micro, petites i mitjanes empreses.

2.2 A efectes d’aquestes bases s’especifica la categoria de pime (petites i mitjanes empreses) segons la Recomanació de la Comissió Europea de 6 de maig, sobre la definició de microempreses, petites i mitjanes empreses (DOUE de 20 de maig de 2003):

Mitjana empresa: ocupa menys de 250 persones, té un volum de negoci anual que no excedeix els 50 milions d’euros i un balanç general anual que no excedeix els 43 milions d’euros.

Petita empresa: ocupa menys de 50 persones i té un volum de negoci anual o un balanç general anual que no supera els 10 milions d’euros.

Microempresa: ocupa menys de 10 persones i té un volum de negoci anual o un balanç general anual que no supera els 2 milions d’euros.

2.3 La Direcció General de Comerç, mitjançant el Consorci de Comerç, Artesania i Moda de Catalunya (CCAM), gestionarà les sol·licituds de les micro, les petites i les mitjanes empreses que tinguin per objecte les activitats dels sectors que s’esmenten a continuació, d’acord amb la classificació nacional d’activitats econòmiques regulada al Reial decret 475/2007, de 13 d’abril, pel qual s’aprova la classificació nacional d’activitats econòmiques 2009 (CNAE-2009).

Del grup G, corresponent al Comerç a l’engròs, al detall, reparació de vehicles de motor i motocicletes, els codis següents:

Codis del 4511 al 4540, excepte el codi 4531.

Codis del 4611 al 4619.

Codis del 4711 al 4799.

Del grup I, corresponent a l’Hostaleria, els codis següents:

Codis 5610, 5621, 5629 i 5630.

Del grup S, corresponent a Altres serveis, els codis següents:

Codis del 9511 al 9602

2.4 La Direcció General d’Economia Social i Cooperatives i Treball Autònom (DGESCTA) gestionarà les sol·licituds dels autònoms i les microempreses que no estiguin inclosos en els sectors esmentats al punt anterior.

Base 3

Requisits per obtenir la condició de beneficiari/ària

3.1 Les persones i les entitats sol·licitants han de complir els requisits següents:

  1. Per a les empreses amb una plantilla igual o superior a 50 persones, donar ocupació, com a mínim, a un 2% de treballadors/ores amb discapacitat sobre el nombre total de treballadors/ores de l’entitat; o bé aplicar les mesures alternatives d’acord amb el que disposen el Reial decret legislatiu 1/2013, de 29 de novembre, pel qual s’aprova el Text refós de la Llei general de drets de les persones amb discapacitat i de la seva inclusió social (BOE núm. 289, de 3.12.2013), i el Decret 322/2011, de 19 d’abril , sobre l’aplicació de la quota de reserva del 2% a favor de persones amb discapacitat en empreses de 50 o més persones treballadores i de les mesures alternatives de caràcter excepcional al seu compliment (DOGC núm. 5864, de 21.4.2011).

  2. Complir les obligacions tributàries davant l’Estat i la Generalitat de Catalunya i les obligacions davant la Seguretat Social. Aquest compliment s’haurà de mantenir al llarg de tot el procediment: en el moment de presentar la sol·licitud, prèviament a la resolució d’atorgament i abans de rebre qualsevol pagament.

  3. Complir els requisits que estableixen els articles 32.1, 32.3 i 36.4 de la Llei 1/1998, de 7 de gener, de política lingüística.

  4. No trobar-se en cap de les circumstàncies previstes a l’article 13 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.

  5. No haver estat sancionades, en resolució ferma, per la comissió d’infracció greu en matèria d’integració laboral de discapacitats o molt greu en matèria de relacions laborals o en...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR