ORDRE AAM/114/2015, de 24 d'abril, per la qual s'aproven les bases reguladores dels ajuts al sector apícola per pol·linització, i es convoquen els corresponents a 2015.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDEPARTAMENT D'AGRICULTURA, RAMADERIA, PESCA, ALIMENTACIÓ I MEDI NATURAL
Rango de LeyOrdre

L’apicultura és una activitat tradicional, implantada en moltes zones rurals de Catalunya en les quals actua com a activitat agrària principal o complementària d’altres activitats agràries per a moltes de les seves persones agricultores.

Així doncs, l’activitat apícola compleix una funció econòmica ja que proporciona una part important dels ingressos dels agricultors, però alhora contribueix al desenvolupament rural i al manteniment de la població en zones de muntanya o zones desfavorides i en reforça el teixit econòmic i social.

L’activitat apícola afavoreix l’increment de la pol·linització que fan les abelles i, en conseqüència, ajuda al manteniment, la conservació i l’equilibri dels ecosistemes i de l’entorn natural on hi ha els abellars.

La pol·linització afavoreix la conservació de determinades espècies vegetals silvestres i l’increment de rendiments d’altres espècies cultivades, especialment les fructícoles.

Valorant el benefici que l’apicultura reporta en conjunt a l’agricultura i al medi ambient es considera necessari conservar i fomentar aquesta activitat.

Els ajuts a la pol·linització estan integrats en el Programa nacional d’ajuda a l’apicultura 2014-2016, aprovat mitjançant la Decisió de la Comissió de 12 d’agost de 2013 que aprova el programa de millora de la producció i la comercialització dels productes apícoles per al període 2014-2016, presentat per Espanya de conformitat amb el Reglament (CE) 1234/2007 del Consell, de 22 d’octubre de 2007, pel qual es crea una organització comuna de mercats agrícoles i s’estableixen disposicions específiques per a determinats productes agrícoles (Reglament únic per a les OCM), i que decideix la contribució de la Unió Europea a l’esmentat programa, actualment Reglament UE 1308/2013 del Parlament Europeu i del Consell, de 17 de desembre de 2013, i que empara els anys 2014, 2015 i 2016.

Conseqüentment, valorada la conveniència de donar suport al sector apícola mitjançant un ajut econòmic, d’acord amb l’article 92 del Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, pel qual s’aprova el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, a proposta de la Direcció General d'Agricultura i Ramaderia, i en ús de les atribucions que m’han estat conferides,

Ordeno:

Article 1

Aprovar les bases reguladores dels ajuts destinats al sector apícola per pol·linització, les quals es publiquen a l’annex d’aquesta Ordre.

Article 2

2.1 Convocar els ajuts al sector apícola per pol·linització per a 2015, d’acord amb les bases reguladores aprovades en l’article anterior.

2.2 El termini de presentació de sol·licituds serà de 15 dies, que computa des de l’endemà de la publicació d’aquesta Ordre en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

2.3 Els ajuts d’aquesta Ordre, per un import total de 65.000,00 euros, aniran a càrrec de les partides pressupostàries AG03D/782000100/6120/, per un import de 2.600,00 euros i AG03D/770000100/6120/ per un import de 62.400,00 euros dels pressupostos del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM) per a l’any 2015.

S’estableix un import addicional estimat de 50.000,00 euros a aplicar en funció de les disponibilitats pressupostàries efectives. L’efectivitat d’aquesta quantia addicional resta condicionada a la disponibilitat efectiva del crèdit en el moment anterior a la resolució de concessió.

2.4 L’òrgan instructor dels expedients d’ajuts és el Servei d’Ordenació Ramadera.

2.5 L’òrgan competent per emetre la resolució sobre les sol·licituds és la persona titular de la Direcció General d’Agricultura i Ramaderia. A aquests efectes es nomena una Comissió de valoració que serà l’òrgan col·legiat encarregat d’analitzar i de valorar les sol·licituds d’ajuts, formada pel/per la subdirector/a general de Ramaderia, el/la cap del Servei de Prevenció en Salut Animal i el/la cap del Servei d’Ordenació Ramadera.

2.6 El termini màxim per emetre la resolució i notificar-la per escrit a la persona sol·licitant serà de 6 mesos a comptar des de l’endemà de la data de publicació de la convocatòria, i en tot cas no sobrepassarà del 31 de desembre de 2015. En cas de manca de resolució expressa la sol·licitud es considera desestimada per silenci administratiu.

2.7 Contra la resolució del director o la directora general d’Agricultura i Ramaderia, que no posa fi a la via administrativa, es podrà interposar recurs d’alçada davant el conseller o la consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural en el termini d’un mes a comptar des de l’endemà de la notificació de la resolució, sense perjudici que es pugui interposar qualsevol altre que es consideri adient.

En cas de silenci administratiu, el recurs d’alçada davant el conseller o la consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural es podrà interposar en el termini de tres mesos a comptar a partir de la data en què s’exhaureixi el termini per resoldre i notificar, tal com estableix l’apartat anterior.

2.8 Els ajuts concedits es faran públics a la seu electrònica de la Generalitat http://seu.gencat.cat i al web http://agricultura.gencat.cat/ca/serveis/beneficiaris-ajuts fent ús dels mitjans electrònics establerts. Els ajuts que superin els 3.000,00 euros es publicaran, a més, en el DOGC.

Disposició final

Aquesta Ordre entrarà en vigor l’endemà de la seva publicació al DOGC.

Barcelona, 24 d’abril de 2015

Josep Maria Pelegrí i Aixut

Conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural

Annex

Bases reguladores

¿1 Objecte dels ajuts

L’objecte dels ajuts que estableix l’Ordre és afavorir l’increment de la pol·linització que fan les abelles mitjançant el manteniment del nombre d’arnes durant un període mínim de tres mesos.

¿2 Persones beneficiàries

2.1 Poden ser beneficiàries d’aquests ajuts les persones físiques, jurídiques, comunitats de béns, persones apicultores, professionals o no, que siguin titulars d’una explotació apícola situada dins l’àmbit territorial de Catalunya, i que compleixin els requisits següents:

  1. Tenir actualitzades les dades en els registres d’explotació ramadera segons la normativa vigent.

  2. Tenir inscrita l’explotació al Registre d’explotacions ramaderes amb anterioritat a l’1 de gener de l’any de la convocatòria corresponent, amb un nombre d’arnes igual o superior a cinquanta.

  3. Tenir identificades individualment totes les arnes de l’explotació amb el número de registre atorgat a l’explotació, i tenir l’abellar identificat d’acord amb la normativa vigent.

  4. Si qui sol·licita l’ajut és una persona física, estar empadronat en un municipi de Catalunya.

  5. Si qui sol·licita l’ajut és una persona jurídica, tenir el domicili social a Catalunya.

  6. Si qui sol·licita l’ajut és una comunitat de béns, els seus integrants han d’estar empadronats a Catalunya.

  7. Quan es tracti d’agrupacions de persones físiques o jurídiques, públiques o privades, sense personalitat jurídica, s’han de fer constar expressament, tant en formalitzar la sol·licitud com en la resolució o en l’acord de concessió, els compromisos d’execució assumits per cada membre de l’agrupació, així com l’import de la subvenció que ha d’aplicar cada un, els quals també tenen la consideració de beneficiaris L’agrupació no es pot dissoldre fins que hagin transcorreguts els terminis de prescripció que preveuen l’article 100.4 del Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, i l’article 65 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.

  8. Haver estat sotmès al programa sanitari que estableix la normativa vigent.

  9. Haver actualitzat el cens en el període comprès entre l’1 de gener i l’1 de març de l’any de la convocatòria.

    2.2 Als efectes d’aquesta Ordre, s’entén per persona apicultora professional la que acrediti la seva condició d’agricultora professional, d’acord amb l’article 2.5 de la Llei 19/1995, de 4 de juliol, de modernització de les explotacions agràries, i que es trobi inclosa en el sistema especial per a persones treballadores per compte propi agrari del règim especial de treballadors/es autònoms/es.

    ¿3 Requisits i incompatibilitats de les persones beneficiàries

    3.1 Per obtenir la condició de beneficiàries de les subvencions, les persones sol·licitants han de complir els requisits i les condicions generals establerts a l’article 13 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, i els següents:

  10. El compte on s’ha d’ingressar l’import de l’ajut inclòs en l’imprès de sol·licitud ha de pertànyer a la persona beneficiària de l’ajut.

  11. Presentar declaració sobre si s’han demanat i/o s’han obtingut altres ajuts públics o privats per a la mateixa activitat, fent constar la relació detallada amb l’entitat concedent i la quantitat sol·licitada i/o obtinguda.

  12. El compliment de la quota de reserva per a la integració social del personal discapacitat que estableix la legislació vigent, si escau.

  13. En el supòsit que l’empresa tingui una plantilla igual o superior a vint-i-cinc persones, l’empresa beneficiària ha de preveure, conjuntament amb els agents socials, els mitjans oportuns per prevenir i detectar casos d’assetjament sexual i d’assetjament per raó de sexe i intervenir-hi en els seus centres de treball.

  14. No tenir la consideració d’empresa en situació de...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR