ORDRE AAM/155/2015, de 19 de maig, per la qual s'aproven les bases reguladores dels ajuts al foment de les races autòctones, i es convoquen els corresponents a 2015.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDEPARTAMENT D'AGRICULTURA, RAMADERIA, PESCA, ALIMENTACIÓ I MEDI NATURAL
Rango de LeyOrdre

Els ajuts destinats al foment de les races autòctones van adreçats tant a la protecció de les races que es troben en perill d’extinció, com d'aquelles que a conseqüència de les recents actuacions i inversions ja han deixat de reunir els requisits per considerar-se en situació de perill d’extinció. Així mateix, aquests ajuts han de servir com a impuls al manteniment i la conservació del patrimoni genètic que suposen aquestes races, per tal que se’n puguin beneficiar les organitzacions o associacions de ramaders reconegudes a l’àmbit territorial de Catalunya.

Aquesta Ordre té per objecte aprovar les bases reguladores dels ajuts destinats al foment de les races autòctones d’acord amb el Reial decret 1625/2011, de 14 de novembre, i convocar els ajuts corresponents a 2015.

Per assegurar la màxima transparència de les mesures adoptades i un seguiment efectiu, d’acord amb el marc jurídic actual, s’ha optat per sotmetre els ajuts d’aquesta Ordre al Reglament (UE) 702/2014 de la Comissió, de 25 de juny de 2014, pel qual es declaren determinats ajuts en els sectors agrícola i forestal i en zones rurals compatibles amb el mercat interior en aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat de Funcionament de la Unió Europea. D’acord amb l’article 9 del Reglament esmentat, les bases reguladores de la present convocatòria han estat comunicades a la Comissió Europea.

Conseqüentment, valorada la conveniència de donar suport al sector ramader mitjançant un ajut econòmic, d’acord amb l’article 92 del Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, aprovat pel Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, a proposta de la Direcció General d'Agricultura i Ramaderia del Departament d’Agricultura, Pesca, Alimentació i Medi Natural, i en ús de les atribucions que m’han estat conferides,

Ordeno:

Article 1

Aprovar les bases reguladores dels ajuts destinats al foment de les races autòctones, les quals es publiquen a l’annex d’aquesta Ordre.

Article 2

2.1 Convocar els ajuts destinats al foment de les races autòctones per a 2015, d’acord amb les bases reguladores aprovades en l’article anterior.

2.2 El termini de presentació de sol·licituds serà d'1 mes, que computa des de l’endemà de la publicació d’aquesta Ordre en el DOGC.

2.3 Els ajuts d’aquesta Ordre aniran a càrrec de la partida pressupostària AG03D/782000114/6121/ dels pressupostos del DAAM per a 2015, dotada amb un import 106.414,84 euros.

S’estableix un import addicional estimat de 69.327,16 euros fins a arribar a una dotació final total de 175.742,00 euros a aplicar en funció de l’aportació efectiva dels fons procedents del Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient (MAGRAMA). L’aplicació d’aquesta quantia addicional resta condicionada a la disponibilitat efectiva del crèdit en el moment anterior a la resolució de concessió.

2.4 L’òrgan instructor dels expedients d’ajuts és el Servei d’Ordenació Ramadera.

2.5 L’òrgan competent per emetre la resolució sobre les sol·licituds és la persona titular de la Direcció General d’Agricultura i Ramaderia.

A aquests efectes es nomena una Comissió de Valoració, que serà l’òrgan col·legiat encarregat d’analitzar i de valorar les sol·licituds d’ajuts, formada pel/per la subdirector/a general de Ramaderia, el/la cap del Servei de Prevenció en Salut Animal i el/la cap del Servei d’Ordenació Ramadera.

2.6 Les persones beneficiàries han de realitzar les actuacions objecte dels ajuts des de la data de presentació de la sol·licitud de l’ajut fins al 31 de desembre de 2015 i justificar-les, com a màxim, el 31 de gener de 2016, per tal que, com a màxim el dia 30 d’abril de 2016, es pugui procedir a la certificació i comprovació de l’execució de les activitats previstes.

2.7 El termini màxim per emetre la resolució i notificar-la per escrit a la persona sol·licitant serà de 6 mesos a comptar des de la data en què finalitza el termini de presentació de sol·licituds, i en tot cas no sobrepassarà el 31 de desembre de 2015. En cas de manca de resolució expressa la sol·licitud es considera desestimada per silenci administratiu.

2.8 Contra la resolució del director o la directora general d’Agricultura i Ramaderia, que no posa fi a la via administrativa, es podrà interposar recurs d’alçada davant el conseller o consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural en el termini d’un mes a comptar a partir de l’endemà de la notificació de la resolució, sense perjudici que se'n pugui interposar qualsevol altre que es consideri adient.

En cas de silenci administratiu el recurs d’alçada davant el conseller o la consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural es podrà interposar en el termini de tres mesos a comptar a partir de la data en què s’exhaureixi el termini per resoldre i notificar tal com estableix l’apartat anterior.

2.9 Els ajuts concedits es faran públics en la seu electrònica de la Generalitat http://seu.gencat.cat i al web http://agricultura.gencat.cat/beneficiarisajuts , fent ús dels mitjans electrònics establerts. Els ajuts que superin els 3.000,00 euros es publicaran, a més, en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya .

Disposicions addicionals

Primera

Aquests ajuts tenen naturalesa d’ajuts d’Estat, per la qual cosa la Comissió Europea pot emetre una decisió per la qual tant les bases reguladores i la convocatòria, com les resolucions de concessió, es poden veure modificades, si escau, per adaptar-se als termes del pronunciament esmentat.

Segona

L’atorgament d’aquestes ajudes queda condicionat a la recepció de l'avís de rebuda de la Comissió Europea de la informació a què es refereix l’article 9.1 del Reglament (UE)702/2014 de la Comissió, de 25 de juny de 2014.

Disposició final

Aquesta Ordre entrarà en vigor l’endemà de la seva publicació en el DOGC.

Barcelona, 19 de maig de 2015

Josep Maria Pelegrí i Aixut

Conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural

Annex

Bases reguladores dels ajuts destinats a fomentar les races autòctones

¿1 Objecte dels ajuts

L’objecte dels ajuts que estableix aquesta Ordre és el foment de les races autòctones contingudes en l’annex I del Reial decret 2129/2008, de 26 de desembre, pel qual s’estableix el Programa nacional de conservació, millora i foment de races ramaderes, destinats a les organitzacions o associacions de persones ramaderes reconegudes per les comunitats autònomes.

¿2 Persones beneficiàries

Poden ser beneficiàries d’aquests d’ajuts les organitzacions o les associacions de persones ramaderes reconegudes pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural que compleixin els requisits següents:

  1. No tenir ànim de lucre.

  2. Estar oficialment reconegudes per a la gestió del llibre o llibres genealògics de la raça o races autòctones espanyoles.

  3. En el cas que existeixin diverses associacions reconegudes per a una mateixa raça, en la mateixa comunitat autònoma, estar integrades en una única associació de segon grau, segons el que estableix l’article 13.1 del Reial decret 2129/2008, de 26 de desembre, pel qual s’estableix el Programa nacional de conservació, millora i foment de les races ramaderes; l’associació de segon grau ha de ser l’entitat sol·licitant de l’ajut.

  4. Complir amb les obligacions previstes a l’article 11 del Reial decret 2129/2008, de 26 de desembre, pel qual s’estableix el Programa nacional de conservació, millora i foment de les races ramaderes.

  5. Tenir la condició de pime d’acord amb el que estableix l’article 2.2 i l’annex 1 del Reglament (UE) núm. 702/2014 de la Comissió, de 25 de juny de 2014.

    Així mateix, les explotacions ramaderes en què es portin a terme les activitats subvencionables també hauran de complir el requisit previst a la lletra e).

    ¿3 Requisits i incompatibilitats

    3.1 Per obtenir la condició de persones beneficiàries de les subvencions, les persones sol·licitants han de complir els requisits i les condicions generals establerts a l’article 13 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, i els següents:

  6. El compte on s’ha d’ingressar l’import de l’ajut inclòs en l’imprès de sol·licitud ha de pertànyer a la persona beneficiària de l’ajut.

  7. Presentar declaració sobre si s’han demanat i/o s’han obtingut altres ajuts públics o privats per a la mateixa activitat, fent constar la relació detallada amb l’entitat concedent i la quantitat sol·licitada i/o obtinguda.

  8. El compliment de la quota de reserva per a la integració social del personal discapacitat que estableix la legislació vigent, si escau.

  9. En el supòsit que l’empresa tingui una plantilla igual o superior a vint-i-cinc persones, l’empresa beneficiària ha de preveure, conjuntament amb els agents socials, els mitjans oportuns per prevenir i detectar casos d’assetjament sexual i d’assetjament per raó de sexe i intervenir-hi en els seus centres de treball.

  10. No tenir la consideració d’empresa en situació de crisi, d’acord amb la definició continguda en l’article 2.14 del Reglament (UE) 702/2014 de la Comissió.

  11. Estar...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR