ORDRE AAM/97/2015, de 20 d'abril, per la qual s'estableix el procediment per a la tramitació a partir de 2015 dels pagaments directes a l'agricultura i la ramaderia i altres règims d'ajuts, així com sobre la gestió i control d'aquests pagaments, i es convoquen els corresponents a 2015.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDEPARTAMENT D'AGRICULTURA, RAMADERIA, PESCA, ALIMENTACIÓ I MEDI NATURAL
Rango de LeyOrdre

El Reglament (UE) núm. 1307/2013 del Parlament Europeu i del Consell, de 17 de desembre de 2013, estableix normes aplicables als pagaments directes als agricultors en virtut dels règims d'ajuda inclosos en el marc de la Política agrícola comuna, deroga els reglaments (CE) núm. 637/2008 i (CE) núm. 73/2009 del Consell, i estableix un nou règim de pagaments directes, basat en el règim de pagament bàsic i altres règims d'ajuda.

Així, al títol I defineix l’activitat agrària i al títol II regula la figura d’agricultor actiu, així com els límits màxims nacionals, els límits màxims nets i el mecanisme de disciplina financera. Al títol III estableix el règim de pagament bàsic, incloent el suport als joves agricultors i el nou pagament per a pràctiques agrícoles beneficioses per al medi ambient. Al títol IV preveu la concessió d’ajuts associats a determinats sectors i al títol V regula el règim de petits agricultors.

El Reglament (UE) 1307/2013 es completa amb el Reglament delegat (UE) 639/2014 de la Comissió, d’11 de març de 2014, que estableix determinades normes per al correcte funcionament dels nous règims d’ajut, i completa el marc jurídic amb relació a determinades disposicions generals del règim de pagament bàsic, del pagament a les persones agricultores que utilitzen pràctiques agrícoles beneficioses per al clima i el medi ambient, els pagament als joves agricultors que comencen la seva activitat agrícola, i l’ajut associat.

L'aplicació de l’esmentat reglament s’ha concretat en el Real decret 1075/2014 de 19 de desembre, que regula a partir de 2015 els pagaments directes a l’agricultura i ramaderia i altres règims d’ajut, així com la gestió i control dels pagaments directes i dels pagaments al desenvolupament rural (BOE núm. 307, de 20 de desembre de 2014), i que té en compte, a més, els acords aprovats en les Conferències Sectorials d'Agricultura i Desenvolupament Rural dels dies 24 i 25 de juliol de 2013 i del 21 de gener de 2014.

Aquesta norma defineix els conceptes d’agricultor actiu i activitat agrària, i estableix les característiques de la sol·licitud d’ajut del regim de pagament bàsic, les condicions per al pagament de les practiques agrícoles beneficioses per al medi ambient, el pagament per als joves agricultors, el règim simplificat per als petits agricultors i els pagaments associats per a l’agricultura i ramaderia.

Els pagaments directes s’han de destinar a agricultors actius, per tal d’orientar els ajuts a aquells que generin una activitat real en el sector agrari i per contribuir a la legitimació dels ajuts per part dels productors i del conjunt de la societat. De forma general, s’estableix en el 20% el nivell mínim d’ingressos agraris diferents dels pagaments directes necessaris per tal de ser considerat agricultor actiu. Amb la finalitat de preservar l'agricultura a temps parcial, i per motius de simplificació administrativa, determinades comprovacions sobre els requisits d'agricultor actiu només es duran a terme per a les persones beneficiàries que rebin un import de pagaments directes anual superior a 1.250,00 euros.

Pel que fa a l'activitat agrària sobre les superfícies de l'explotació, s’acreditarà mitjançant la producció, cria o cultiu de productes agraris o mitjançant el seu manteniment en estat adequat per a la pastura o el cultiu sense cap acció preparatòria que vagi més enllà dels mètodes i maquinària agrícoles habituals.

La introducció del règim de pagament basic, desacoblat de la producció, substitueix l’anterior règim de pagament únic i es basa en una nova assignació de drets de pagament. El règim de pagament bàsic incorpora l’exigència de pràctiques agrícoles beneficioses per al medi ambient, que consistiran en actuacions senzilles, generalitzades, de caràcter anual, com la diversificació de cultius, el manteniment de pastures permanents i comptar amb superfícies d'interès ecològic en les explotacions.

S’incorpora un nou ajut complementari al pagament bàsic per als joves agricultors que compleixin determinats requisits. Es manté el suport a determinats sectors que afronten dificultats, especialment ramaders, mitjançant nous ajuts associats.

S’introdueix un nou règim simplificat de petits agricultors on s’inclouran d’ofici, a menys que s’hi renunciï, les persones agricultores amb pagaments directes inferiors als 1.250,00 euros. Aquest règim comporta avantatges com l’exempció de les pràctiques agrícoles beneficioses per al medi ambient i la dels requisits d’agricultor actiu.

En el marc normatiu esmentat, cada comunitat autònoma pot completar alguns aspectes relacionats amb les pràctiques agrícoles beneficioses per al medi ambient, com la delimitació de les pastures mediambientalment sensibles. També es fa necessari concretar determinats aspectes referents a la diversificació de cultius en cereals d’hivern i les dobles collites.

Per altra banda, el Reial decret 1076/2014, de 19 de desembre, sobre l’assignació de drets de pagament bàsic de la Política agrícola comuna (BOE núm. 307, de 20 de desembre de 2014), que és normativa bàsica, estableix un model nacional de regionalització basat en la comarca agrària, i regula, entre d’altres qüestions, la constitució de la reserva de drets de pagament bàsic, el nou règim de petits agricultors, i determina les condicions artificials per al cobrament dels ajuts i l’aplicació de la clàusula del benefici inesperat.

Amb relació al sector dels fruits de closca, d’acord amb la previsió que recull l’article 218 del Reglament (UE) núm. 1308/2013 del Parlament Europeu i del Consell, de 17 de desembre de 2013, pel qual es crea l’organització comuna de mercats dels productes agraris, es manté un any més l’ajut per superfície en el sector dels fruits de closca.

El Reglament (UE) núm. 1306/2013 del Parlament Europeu i del Consell, de 17 de desembre de 2013, sobre finançament, gestió i seguiment de la Política agrària comuna, estableix en el títol V el sistema de control i sancions del sistema integrat de gestió i control i sistema d’identificació de parcel·les agrícoles i en el títol VI la condicionalitat.

El Reglament delegat (UE) núm. 640/2014 de la Comissió, d’11 de març de 2014, completa el Reglament (UE) 1306/2013 amb determinats elements de funcionament del sistema integrat de gestió i control, els terminis de presentació de sol·licituds d’ajut, condicions de denegació i la determinació de sancions en casos d’incompliments.

La normativa bàsica d’aplicació de l’esmentat reglament, la constitueixen el Reial decret 1077/2014, de 19 de desembre, pel qual es regula el sistema d'informació geogràfica de parcel·les agrícoles, i el Real decret 1078/2014, de 19 de desembre, pel qual s'estableixen les normes de la condicionalitat que han de complir les persones beneficiàries que reben pagaments directes, determinades primes anuals de desenvolupament rural, o pagaments en virtut de determinats programes de suport al sector vitivinícola.

Sens perjudici de l’aplicació directa dels reglaments comunitaris que estableixen els ajuts esmentats, el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (d’ara endavant, DAAM) considera necessari regular determinats aspectes de l’aplicació dels pagaments directes dins el seu àmbit territorial que han de ser determinats per l’autoritat competent, i, a més, per a una millor comprensió i informació a les persones interessades, establir el procediment de presentació i tramitació de la sol·licitud única, així com altres procediments relacionats amb els ajuts directes. Així mateix aquesta disposició convoca els esmentats ajuts per a 2015.

Conseqüentment, valorada la conveniència de donar suport a aquest sector mitjançant un ajut econòmic, d’acord amb l’article 92 del Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, pel qual s’aprova el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, a proposta de la Direcció General de Desenvolupament Rural, i en ús de les atribucions que m’han estat conferides,

Ordeno:

Capítol 1

Disposicions generals

Article 1

Objecte i convocatòria

1.1 Aquesta Ordre té per objecte regular determinats requisits d’aplicació a Catalunya dels règims d’ajuts que conté el Reglament (UE) núm. 1307/2013 del Parlament Europeu i del Consell, de 17 de desembre de 2013, pel qual s'estableixen normes aplicables als pagaments directes als agricultors en virtut dels règims d'ajut inclosos en el marc de la Política agrícola comuna, i les normes de desplegament i aplicació, i convocar per a la campanya 2015 els següents ajuts i obrir el termini per a la realització dels tràmits relacionats, d’acord amb les condicions establertes en el Reial decret 1075/2014, de 19 de desembre:

1.1.1 Règim de pagament bàsic:

  1. Admissió al règim de pagament bàsic.

  2. Ajut pagament bàsic.

  3. Pagament per pràctiques agrícoles beneficioses per al medi ambient.

  4. Pagament complementari per als joves agricultors/es.

  5. Sol·licitud de drets de la reserva nacional de pagament bàsic.

    1.1.2 Ajuts associats per a les persones agricultores.

  6. Ajut associat al cultiu de l’arròs.

  7. Ajut associat als cultius proteics.

  8. Ajut associat als fruits de closca i les garrofes.

  9. Ajut associat als llegums de qualitat.

  10. Ajut associat al tomàquet per a indústria.

    1.1.3 Ajuts associats per a les persones ramaderes.

  11. Ajut associat per a les explotacions que mantenen vaques alletants.

  12. Ajut associat per a les explotacions de boví d’engreix.

  13. Ajut associat per a les explotacions de boví de llet.

  14. Ajut associat per a les explotacions d’oví.

  15. Ajut associat per a les explotacions de cabrum.

  16. Ajut associat als ramaders de boví de llet que van mantenir...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR