ORDRE ARP/12/2017, de 30 de gener, per la qual s'aproven les bases reguladores dels ajuts a la destil·lació de subproductes de la vinificació i altres formes de transformació del raïm.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació
Rango de LeyOrdre

El Reglament (UE) 1308/2013, de 17 de desembre de 2013, pel qual es crea l'organització comuna de mercats de productes agraris i pel qual es deroguen els Reglaments (CEE) núm. 922/72, (CEE) núm. 234/79, (CE) núm. 1037/2001 i (CE) núm. 1234/2007, regula en la secció 4 del capítol II del títol I de la part II, els programes de suport en el sector vitivinícola, i entre d'altres qüestions, la seva presentació i contingut així com les mesures de suport especifiques, entre les quals hi ha la destil·lació de subproductes.

El Reglament (CE) núm. 555/2008, de la Comissió, de 27 de juny, estableix normes de desplegament en relació amb els programes de suport, el comerç amb països tercers, el potencial productiu i els controls del sector vitivinícola.

L'article 52 del Reglament (UE) 1308/2013 regula la mesura de destil·lació de subproductes i estableix que es podrà donar suport a la destil·lació voluntària o obligatòria de subproductes de la viticultura que s'hagi realització d'acord amb les condicions fixades en l'annex VIII, part II, secció D de l'esmentat Reglament.

El Reglament delegat (UE) 2016/1149 de la Comissió, de 15 d'abril de 2016, completa el Reglament (UE) núm. 1308/2013 del Parlament Europeu i del Consell en allò referit als programes nacionals de suport en el sector vitivinícola i modifica el Reglament (CE) núm. 555/2008 de la Comissió.

El Reglament d'execució (UE) 2016/1150 de la Comissió, de 15 d'abril de 2016, estableix disposicions d'aplicació del Reglament (UE) núm. 1308/2013 del Parlament Europeu i del Consell en allò referit als programes nacionals de suport en el sector vitivinícola.

En aquest marc normatiu, cal articular, dins de l'àmbit territorial de Catalunya, el procediment que permeti executar les obligacions que estableixen els reglaments comunitaris i regulin la tramitació de l'ajut per a les destil·leries autoritzades.

Conseqüentment, valorada la conveniència de donar suport als destil·ladors de vi mitjançant un ajut econòmic, d'acord amb l'article 92 del Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, pel qual s'aprova el Tex refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, a proposta de la Direcció General d'Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, i en ús de les atribucions que m'han estat conferides,

Ordeno:

Article únic

Aprovar les bases reguladores dels ajuts destinats a la destil·lació de subproductes de la vinificació i altres formes de transformació del raïm, les quals es publiquen a l'annex 1 d'aquesta Ordre.

Disposició addicional

Aquests ajuts finançats amb el FEAGA es tramiten d'acord amb les funcions d'organisme pagador que estableix el Decret 393/2006, de 17 d'octubre, pel qual es constitueix i es regula l'organització i el funcionament de l'Organisme Pagador dels ajuts finançats pel FEAGA i el FEADER (DOGC núm. 4743, de 19.10.2006).

Disposició final

Aquesta Ordre entrarà en vigor l'endemà de la seva publicació en el DOGC.

Barcelona, 30 de gener de 2017

Meritxell Serret i Aleu

Consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació

Annex

Bases reguladores

–1 Objecte dels ajuts

El suport per a la destil·lació de subproductes de la viticultura que hagi estat realitzada d'acord amb les condicions que es fixen a l'annex VIII, part II, secció D del Reglament (UE) núm. 1308/2013 del Parlament Europeu i del Consell, així com en aquestes bases reguladores i d'acord amb Ordre ARP/354/2016, de 21 de desembre, per la qual es regula l'eliminació obligatòria de subproductes de la vinificació i altres formes de transformació del raïm (DOGC núm. 7284, d'11.01.2017).

–2 Definicions

En el marc d'aquesta Ordre s'entén per:

Subproductes: les brises de raïm i les mares de vi produïts durant el procés de vinificació, així com qualsevol producte secundari obtingut durant la transformació de raïm.

Brises de raïm: el residu resultant del premsat del raïm fresc, fermentat o sense fermentar.

Mares de vi: el residu que es diposita als recipients que contenen vi després de la fermentació, durant l'emmagatzematge o després d'un tractament autoritzat, així com el residu obtingut mitjançant filtració o centrifugació de l'anterior.

Destil·lador autoritzat: qualsevol persona física o jurídica o agrupació d'aquestes persones que destil·lin subproductes de la vinificació o de qualsevol altre transformació de raïm i estigui autoritzada per la Direcció General d'Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries per dur a terme les destil·lacions regulades en l'article 52 del Reglament (UE) 1308/2013.

–3 Persones beneficiàries

Poden ser beneficiaris d'aquests ajuts els destil·ladors o destil·ladores autoritzats que hagin destil·lat subproductes obtinguts en territori de l'Estat, amb la finalitat prevista en l'article 42 del Reglament delegat (UE) 2016/1149 de la Comissió, de 15 d'abril de 2016, i que:

  1. Hagin obtingut alcohol brut amb un grau mínim del 92% vol.

  2. L'alcohol pel qual se sol·liciti l'ajut sigui destinat exclusivament per utilitzar-lo amb fins industrials o energètics, sense perjudici de l'establert a l'apartat 8.3 d'aquest annex.

    –4 Procediment d'autorització de destil·ladors/es

    4.1 Els destil·ladors o destil·ladores que tinguin les seves instal·lacions a Catalunya i vulguin participar en la destil·lació de subproductes en el marc de l'article 52 del Reglament (UE) núm. 1308/2013 hauran de ser autoritzats per la Direcció General d'Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries.

    4.2 Els destil·ladors o destil·ladores interessats presentaran una sol·licitud...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR