ORDRE ARP/14/2017, de 2 de febrer, per la qual s'aproven les bases reguladores dels ajuts a la mesura de promoció de productes vinícoles en els mercats de tercers països.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació
Rango de LeyOrdre

El Reglament (UE) núm. 1308/2013 del Parlament Europeu i del Consell, de 17 de desembre de 2013, pel qual es crea una organització comuna de mercats dels productes agraris i pel qual es deroguen els Reglaments (CEE) núm. 922/72, (CEE) núm. 234/79, (CE) núm. 1037/2001 i (CE) núm. 1234/2007, estableix a la lletra b) de l'apartat 1 de l'article 45 la mesura de suport per a la promoció en els mercats de tercers països amb l'objectiu de millorar la competitivitat dels vins de la Unió Europea.

El Reglament delegat (UE) 2016/1149 de la Comissió, de 15 d'abril de 2016, pel que es completa el Reglament (UE) núm. 1308/2013 del Parlament Europeu i del Consell, en el que es refereix als programes nacionals de suport al sector vitivinícola i es modifica el Reglament (CE) núm. 555/2008 de la Comissió, el qual estableix normes de desplegament en relació amb els programes de suport, el comerç amb països tercers, el potencial productiu i els controls del sector vitivinícola.

El Reglament (UE) núm. 2016/1150 de la Comissió, de 15 d'abril de 2016, pel que s'estableixen disposicions d'aplicació del Reglament (UE) núm. 1308/2013 del Parlament Europeu i el Consell en referència als programes nacionals de suport al sector vitivinícola.

En aquest marc normatiu, aquesta disposició regula la mesura de promoció de productes vinícoles en mercats de tercers països d'acord amb el Programa de Suport al sector vitivinícola espanyol 2014-2018 presentat per l'Estat a la Comissió Europea i regulat pel Reial decret 597/2016, de 5 de desembre.

Aquests ajuts estan sotmesos al règim de transparència i al sistema de control i sancions establert en el Reglament (UE) núm. 1306/2013, del Parlament Europeu i del Consell, de 17 de desembre de 2013, sobre finançament, gestió i seguiment de la Política Agrícola Comuna, pel qual es deroguen els Reglaments (CE) núm. 352/78, (CE) núm. 165/94, (CE) núm. 2799/98, (CE) núm. 814/2000, (CE) núm. 1290/2005 i (CE) núm. 485/2008 del Consell.

Conseqüentment, valorada la conveniència de donar suport al sector vitivinícola mitjançant un ajut econòmic, d'acord amb l'article 92 del Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, aprovat per Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, i a proposta de la Direcció General de la Direcció General d'Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, en ús de les atribucions que m'han estat conferides,

Ordeno:

Article 1

Aprovar les bases reguladores de l'ajut a la mesura de promoció de productes vinícoles en els mercats de tercers països que es publiquen en l'annex 1, així com les accions i activitats de promoció de l'annex 2, la llista de productes de qualitat destinats al consum directe de l'annex 3, la llista de països prioritaris de l'annex 4, els formularis per a presentar la sol·licitud d'ajut de l'annex 5, els criteris de priorització de l'annex 6, la relació no exhaustiva de despeses no subvencionables de l'annex 7 i les condicions per a la subvencionabilitat de les despeses de personal i administratives de l'annex 8.

Article 2

Aprovar el procediment de tramitació telemàtica de sol·licituds que figura en l'annex 9 d'aquesta Ordre per a les sol·licituds de participació a l'ajut de promoció de productes vinícoles en els mercats de tercers països.

Disposició addicional

Aquests ajuts finançats pel FEAGA es tramiten d'acord amb les funcions d'organisme pagador que estableix el Decret 393/2006, de 17 d'octubre, pel qual es constitueix i es regula l'organització i el funcionament de l'Organisme Pagador dels ajuts finançats pel FEAGA i el FEADER (DOGC núm. 4743, de 19.10.2006).

Disposició final

Aquesta Ordre entrarà en vigor l'endemà de la seva publicació en el DOGC.

Barcelona, 2 de febrer de 2017

Meritxell Serret i Aleu

Consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació

Annex 1

Bases reguladores

–1 Objecte dels ajuts

L'objecte d'aquestes bases és regular el procediment de tramitació dels ajuts a la mesura de suport d'informació i promoció en mercats de tercers països dels productes vitivinícoles detallats a l'apartat 2 d'aquestes bases reguladores, amb la finalitat de millorar-ne la competitivitat, d'acord amb el Reglament (UE) 1308/2013 i disposicions d'aplicació, i el Reial decret 597/2016.

–2 Àmbit d'aplicació

2.1 Podran ser objecte de promoció els productes de qualitat destinats al consum directe, detallats a l'annex 3, que tinguin possibilitats d'exportació o de noves sortides comercials a tercers països, i que estiguin inclosos en alguna de les categories següents:

  1. Vins amb denominació d'origen protegida.

  2. Vins amb indicació geogràfica protegida.

  3. Vins en els quals s'indiqui la varietat de raïm per a vinificar.

    2.2 Es consideren elegibles per a realitzar accions de promoció tots els països tercers, sent prioritaris els previstos a l'annex 4.

    –3 Tipus d'accions i durada dels programes

    3.1 La mesura inclosa en l'article 45.1.b) del Reglament (UE) núm. 1308/2013 del Parlament Europeu i del Consell, de 17 de desembre de 2013, podrà incloure qualssevol de les accions i activitats indicades a l'annex 2 d'aquesta Ordre.

    3.2 Aquestes accions s'han de dur a terme, preferentment, en el marc d'un programa d'informació i de promoció, entenent com a programa el conjunt d'accions de promoció coherents que es desenvolupin en un o més països tercers, l'abast de les quals sigui suficient per contribuir a la informació sobre els productes en qüestió, així com la seva comercialització.

    3.3 Per a cada període de programació, els programes podran tenir una durada màxima de tres anys per beneficiari i tercer país o regió d'un tercer país. Tot i aquesta limitació, a sol·licitud del beneficiari, els programes podran ser prorrogats, una vegada per un màxim de dos anys, o dues vegades per un màxim d'un any cada pròrroga, amb sol·licitud prèvia segons l'apartat 6.4 d'aquest annex.

    –4 Persones beneficiàries

    4.1 Poden acollir-se a l'ajut per al finançament de les mesures de promoció a tercers països les entitats següents que tinguin domicili fiscal a Catalunya:

  4. Empreses vinícoles, entenent com aquestes aquelles empreses privades que operin principalment en la producció i/o en la comercialització del sector del vi.

  5. Organitzacions de productors reconegudes, associacions temporals o permanents de dos o més productors, associacions d'organitzacions de productors i organitzacions interprofessionals reconegudes definides en els articles 152, 156 i 157 del Reglament (UE) núm. 1308/2013 del Parlament Europeu i del Consell, de 17 de desembre de 2013, i que tinguin entre les seves finalitats el desenvolupament d'iniciatives en matèria de promoció i comercialització del vi.

  6. Les organitzacions professionals i qualsevol associació, independentment de la seva forma jurídica, que estigui composta principalment per productors i transformadors que treballin amb el mateix producte. Aquestes han de tenir entre les seves finalitats el desenvolupament d'iniciatives en matèria de promoció i comercialització del vi.

  7. Així mateix, i en cas d'existir suficient disponibilitat de pressupost després de l'aprovació dels programes corresponents al tipus de beneficiaris abans indicats, podran considerar-se també beneficiaris els organismes públics amb competència legalment establerta per a desenvolupar actuacions de promoció de vins en mercats en tercers països.

    4.2 Els beneficiaris hauran de demostrar, en funció del personal que disposin, i de la mida de l'empresa i l'experiència professional en els últims anys, que tenen accés a la suficient capacitat tècnica per afrontar les exigències de comerç amb els tercers països, i que compten amb els recursos financers i de personal suficients per a assegurar que la mesura s'aplica al més eficaçment possible.

    A més, han de garantir la disponibilitat, en quantitat i qualitat, de productes que cobreixin la demanda que es pugui generar com a conseqüència de les mesures d'informació i promoció realitzades.

    4.3 En las associacions temporals o permanents de dos o més productors, obtindran la condició de beneficiaris de la subvenció tots els membres de l'agrupació.

    Els beneficiaris es mantindran en l'agrupació des del moment de presentació de la sol·licitud fins al cessament de les obligacions de control financer establertes per la Llei 38/2003, de 17 de novembre.

    Es designarà un representant de l'agrupació. El representant de l'agrupació haurà de tenir poders suficients per a poder complir les obligacions que corresponguin a l'esmentada agrupació com a beneficiària dels ajuts, tal com estableix l'article 11.3 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre.

    El representant assumirà, almenys, les funcions següents:

  8. Exercir la tasca de direcció i coordinació de l'agrupació, inclosa la redacció del projecte, així com l'elaboració de la proposta d'acords i, en el seu cas, creació formal de l'estructura jurídica comuna.

  9. Actuar com a interlocutor únic entre l'agrupació i l'administració.

  10. Presentar la sol·licitud de l'ajut en nom de l'agrupació, diferenciant, si s'escau, els compromisos d'execució de cadascun dels membres de l'agrupació, l'import de subvenció a aplicar per cadascun d'ells d'acord amb l'article 11.3 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, així com les actuacions i el pressupost corresponent.

  11. Recaptar tota la informació requerida per l'administració de cadascun dels membres, incloent-hi els indicadors de seguiment i avaluació que resultin aplicables.

  12. Sol·licitar i percebre el pagament de la subvenció, i distribuir-lo entre els membres de l'agrupació, d'acord amb la resolució d'atorgament de l'ajut.

  13. Coordinar i facilitar les actuacions de control de l'ajut.

    –5 Concurrència amb altres ajuts

    No es poden subvencionar a l'empara d'aquesta Ordre les campanyes a les quals s'ha donat suport en virtut de l'article 20.c), incís iii), del Reglament (CE) núm. 1698/2005 del Consell, de 20 de setembre de 2005, relatiu a l'ajut al desenvolupament rural a través del Fons Europeu Agrícola...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR