ORDRE ARP/219/2016, de 3 d'agost, per la qual s'estableix el Pla de gestió per a les embarcacions de marisqueig mitjançant dragues per a embarcació.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació
Rango de LeyOrdre

La franja costanera és des de fa anys objecte de mesures de protecció per part de les diferents administracions implicades, ja que es tracta d'una zona especialment sensible a l'acció humana, tant des del punt de vista de la pesca i el marisqueig, com de les activitats turístiques que es concentren durant l'estiu.

L'article 119.3 del vigent Estatut d'autonomia de Catalunya confereix a la Generalitat de Catalunya la competència exclusiva en matèria d'activitats marítimes, que inclou en tot cas, entre d'altres, la regulació i la gestió del marisqueig i l'establiment de les condicions per practicar-lo, i també la regulació i la gestió dels recursos.

La Política pesquera comuna (en endavant, PPC), aprovada pel Reglament (UE) 1380/2013, d'11 de desembre de 2013, del Parlament Europeu i del Consell, constitueix el marc general de regulació en matèria de pesca de la Unió Europea, amb l'objectiu, segons estableix l'article 2, de garantir que les activitats pesqueres siguin sostenibles mediambientalment i alhora reportin guanys econòmics i socials, partint de l'aplicació d'un enfocament ecosistèmic a la gestió de la pesca, per tal que les activitats pesqueres tinguin un impacte mínim en l'ecosistema marí a fi d'evitar-ne la degradació.

En desenvolupament de la PPC, el Reglament (CE) 1967/2006, de 21 de desembre de 2006, del Consell, relatiu a les mesures de gestió per a l'explotació sostenible dels recursos pesquers en el mar Mediterrani, i pel qual es va modificar el Reglament (CEE) 2847/93 i derogar el Reglament 1626/94 (DOUE Sèrie L núm. 409 de 30.12.2006), concretament l'article 19, estableix l'obligació per als estats membres de la Unió Europea d'aprovar plans de gestió per a la realització a les seves aigües territorials de pesqueries amb utilització de les diverses arts de pesca, incloses les dragues per a embarcació.

La definició de la draga per a embarcació que regula aquesta Ordre es correspon amb la definició de l'article 2.1.b) del Reglament (CE) núm. 1967/2006 del Consell, de 21 de desembre, relatiu a les mesures de gestió per a l'explotació sostenible dels recursos pesquers en el mar Mediterrani i pel qual es modifica el Reglament (CEE) núm. 2847/93 i es deroga el Reglament 1626/94. Les diferents ordres reguladores d'aquesta activitat s'han anat modificant al llarg dels anys per tal d'ajustar-se a la realitat del sector, i mantenir l'activitat en els límits inicials. La present Ordre aplica mesures de control de l'esforç pesquer, mesures tècniques i mesures de control i seguiment de l'activitat marisquera tendents a garantir el rendiment sostenible de l'activitat.

L'article 26.1 de la Llei 2/2010, de 18 de febrer, de pesca i acció marítimes, estableix que el departament competent en matèria de pesca i acció marítimes, d'acord amb la política pesquera comuna i en el marc del Reglament (CE) 2371/2002 i del Reglament (CE) 1967/2006, pot aprovar plans de gestió dels recursos pesquers i marisquers per a determinades zones, amb l'objectiu de garantir una explotació dels recursos aquàtics vius que faciliti unes condicions econòmiques, mediambientals i socials sostenibles.

En aquest marc normatiu, la Generalitat de Catalunya, a través del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, va trametre a la Comissió Europea, en data 4 de desembre de 2015, el projecte de Pla de gestió de dragues per a embarcació (PGDE), que ha estat aprovat per la Comissió Europea d'acord amb la comunicació de 2 de maig de 2016. L'aprovació ha estat condicionada, però, a la incorporació al PGDE d'un seguiment científic d'un any de durada que determini si efectivament el rastell de cadenes utilitzat a Catalunya es correspon amb una draga per a embarcació i a la revisió del pla en base a les conclusions d'aquest.

El Decret 2/2016, de 13 de gener, de creació, denominació i determinació de l'àmbit de competència dels departaments de l'Administració de la Generalitat de Catalunya, atribueix a l'article 3.13.3 l'exercici de la competència en matèria de polítiques de pesca al Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació.

El Decret 270/2013, 23 de desembre, de reestructuració del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, disposa a l'article 49.1 d) que una de les funcions de la Direcció General de Pesca i Afers Marítims és impulsar la regulació normativa en matèria d'ordenació pesquera, gestió dels recursos marins, de les zones de protecció pesquera o marisquera i altres mesures de protecció dels recursos marins.

En conseqüència, d'acord amb el que disposen els articles 39.3 i 40 de la Llei 13/2008, de 5 de novembre, de la presidència de la Generalitat i del Govern, a proposta de la Direcció General de Pesca i Afers Marítims, i en ús de les atribucions que m'han estat conferides,

Ordeno:

Article 1

Objecte i àmbit d'aplicació

L'objecte d'aquesta Ordre és regular la modalitat del marisqueig amb draga per a embarcació que es practica en els àmbits territorials compresos entre les confraries de Sant Carles de la Ràpita i Barcelona, tots dos inclosos.

Article 2

Permís especial de marisqueig mitjançant dragues per a embarcació

2.1 Per a la...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR