ORDRE ARP/354/2016, de 21 de desembre, per la qual es regula l'eliminació obligatòria de subproductes de la vinificació i altres formes de transformació del raïm.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació
Rango de LeyOrdre

El Reglament (UE) 1308/2013, de 17 de desembre de 2013, pel qual es crea l'organització comuna de mercats de productes agraris i es deroguen els reglaments (CEE) núm. 922/72, (CEE) núm. 234/79, (CE) núm. 1037/2001 i (CE) núm. 1234/2007, regula en la secció 4 del capítol II del títol I de la part II els programes de suport al sector vitivinícola, i, entre altres qüestions, la seva presentació i contingut, i també les mesures de suport especifiques, entre les quals hi ha l'eliminació de subproductes.

El Reglament (CE) núm. 555/2008 de la Comissió, de 27 de juny, estableix normes de desplegament en relació amb els programes de suport, el comerç amb països tercers, el potencial productiu i els controls del sector vitivinícola.

L'esmentat Reglament (CE) núm. 555/2008 determina, a l'article 22, que els productors retiraran els subproductes de la vinificació o d'altres formes de transformació del raïm sota supervisió i d'acord amb les condicions que estableix l'article esmentat.

A més, les retirades esmentades han de complir les normatives sobre el medi ambient i, pel que fa a les mares, la retirada es considerarà efectuada quan s'hagin desnaturalitzat, de manera que sigui impossible emprar-les en el procés de vinificació, i el lliurament a tercers de les mares desnaturalitzades s'hagi anotat als registres que estableix l'esmentat article 22 del Reglament (CE) núm. 555/2008.

D'altra banda, l'article 23 del Reglament (CE) núm. 555/2008 estableix que els productors podran complir l'obligació d'eliminar una part o la totalitat dels subproductes de la vinificació o d'altres formes de transformació de raïm lliurant-les per fer-ne la destil·lació.

En aquest marc normatiu, cal articular, dins de l'àmbit territorial de Catalunya, el procediment que permeti executar les obligacions que estableixen els reglaments comunitaris.

Conseqüentment, a proposta de la Direcció General d'Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, i en ús de les atribucions que m'han estat conferides,

Ordeno:

Article 1

Objecte

Aquesta Ordre té com a objecte definir, dins de l'àmbit territorial de Catalunya, les directrius i actuacions per a l'eliminació obligatòria de subproductes de la vinificació o d'altres formes de transformació del raïm que estableix el Reglament (CE) núm. 555/2008 de la Comissió, de 27 de juny, pel qual s'estableixen normes de desplegament del Reglament (CE) núm. 1308/2013 del Parlament Europeu i del Consell, de 17 de desembre de 2013.

Article 2

Definicions

En el marc d'aquesta Ordre, s'entén per:

Productor: qualsevol persona física o jurídica o agrupació d'aquestes persones que hagi produït vi a partir de raïm fresc, de most de raïm, de most de raïm parcialment fermentat o de vi nou en procés de fermentació, obtinguts per si mateixa o comprats, i qualsevol persona física o jurídica o agrupació d'aquestes persones que tingui subproductes resultants de qualsevol transformació del raïm diferent de la vinificació.

Subproductes: les brises de raïm i les mares de vi produïdes durant el procés de vinificació, i també qualsevol producte secundari obtingut durant la transformació del raïm.

Brises de raïm: el residu resultant del premsat del raïm fresc, fermentat o sense fermentar.

Mares de vi: el residu que es diposita als recipients que contenen vi després de la fermentació, durant l'emmagatzematge o després d'un tractament autoritzat, i també el residu obtingut mitjançant filtració o centrifugació de l'anterior.

Article 3

Àmbit d'aplicació

Els productors estan obligats a eliminar tots els subproductes obtinguts en la vinificació o transformació del raïm diferent de la vinificació.

No obstant això, els productors que en la campanya vitícola no produeixin més de 25 hectolitres de vi o most en les seves instal·lacions no estan obligats a retirar els subproductes.

Article 4

Mètodes d'eliminació

Es podrà complir parcialment o totalment aquesta obligació de la manera següent:

  1. Lliurant els subproductes per a la destil·lació.

  2. Mitjançant la retirada sota control dels subproductes, la qual ha de ser prèviament autoritzada pel Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP).

  3. Quan no s'arribi als percentatges fixats a l'article 5.1, lliurant vi a una destil·leria o a una fàbrica de vinagre.

Article 5

Requisits dels subproductes eliminats

5.1 El volum mínim d'alcohol contingut en els subproductes serà de:

  1. El 10% del volum d'alcohol...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR