ORDRE BSF/44/2015, de 9 de març, per la qual s'aproven les bases que han de regir la convocatòria ordinària de subvencions del Departament de Benestar Social i Família per a entitats.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Benestar Social i Família
Rango de LeyOrdre

Els programes de subvencions han esdevingut un instrument essencial per assolir, en tots els àmbits de l'activitat administrativa, les finalitats i els objectius de les polítiques públiques que la legislació estableix i que es concreten mitjançant l'acció de govern. En aquest sentit, la subvenció no solament orienta en un determinat sentit l'activitat d'altres ens públics i entitats privades d'acord amb els objectius dels plans sectorials corresponents, sinó que l'activitat de foment també permet una gestió més coordinada i participativa dels recursos públics segons criteris de subsidiarietat, proximitat geogràfica i especialització tècnica, sense necessitat de duplicar xarxes existents o de crear nous serveis públics.

La Llei 12/2007, d’11 d'octubre, de serveis socials, a l'article 76 preveu que l'Administració de la Generalitat pot atorgar subvencions i altres ajuts a les entitats d'iniciativa social per coadjuvar al compliment de les seves activitats de serveis socials.

El Decret 200/2010, de 27 de desembre, de creació, denominació i determinació de l'àmbit de competència dels departaments de l'Administració de la Generalitat de Catalunya, atribueix al Departament de Benestar Social i Família, entre d'altres, les competències sobre les polítiques de serveis socials; joventut; gent gran; famílies; infància i adolescència; immigració i suport a la migració catalana; actuacions cíviques, comunitàries i de voluntariat, i polítiques de gais, lesbianes i transsexuals.

La Llei 11/2014, del 10 d'octubre, per a garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i per a eradicar l'homofòbia, la bifòbia i la transfòbia, estableix les mesures per fer efectiu el dret a la igualtat i a la no-discriminació per raó d’orientació sexual, d’identitat de gènere o d’expressió de gènere, en els àmbits tant públics com privats, sobre les quals la Generalitat de Catalunya té competència.

L’Ordre BSF/25/2015, de 4 de febrer, per la qual s'aprova la tramitació electrònica obligatòria del procediment de concessió i justificació de la convocatòria ordinària de subvencions del Departament de Benestar Social i Família per a entitats, estableix l’obligació de l’ús dels mitjans electrònics en aquest procediment.

La present Ordre conté totes les bases, generals i específiques, de les diferents línies del Departament de Benestar Social i Família adreçades a les entitats de serveis socials i d'altres en matèria de família; lluita contra els maltractaments i contra la violència masclista i familiar; promoció de la gent gran activa; infància i adolescència; immigració; actuacions cíviques, comunitàries i de voluntariat; joventut, i igualtat i no-discriminació de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals. Es manté, per tant, la separació entre les bases generals i específiques, de vigència indefinida, d’una banda, i les convocatòries anuals corresponents, de l’altra.

Les bases generals ordenen i unifiquen el procediment general de gestió de les subvencions, i les bases específiques concreten, sobretot, les regles objectives de valoració de cada línia, independentment de l'exercici pressupostari, la qual cosa incrementa el marge de seguretat jurídica i permet una planificació anticipada per part de les entitats beneficiàries.

La convocatòria ordinària anual determina, fonamentalment, l'inici i el període de gestió de les accions subvencionables, i concreta la partida pressupostària disponible, d'acord amb la Llei de pressupostos anual, així com les especificitats de cada línia de subvencions, d’acord amb els criteris que estableixen les diferents unitats que tramiten subvencions dins de l’àmbit competencial del Departament de Benestar Social i Família.

L'Ordre consta d'un únic article que aprova les bases generals que figuren a l'annex 1 i les bases específiques que figuren als annexos 2 i 3.

Atès el que preveuen el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, aprovat mitjançant Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre; els preceptes bàsics de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, i seu Reglament de desplegament, aprovat pel Reial decret 887/2006, de 21 de juliol;

Atès l'informe del Consell General de Serveis Socials, i en ús de les atribucions que em confereix la legislació vigent i, en concret, l'article 92.3 del Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya,

Ordeno:

Article únic

S'aproven les bases generals i les específiques per a cada línia que han de regir la convocatòria ordinària de subvencions del Departament de Benestar Social i Família per a entitats que s'indiquen a continuació:

Annex 1: Bases generals, aplicables a tots els programes i subvencions.

Annex 2: Subvencions a entitats per a activitats i projectes.

A Programes de prevenció i no-discriminació. Programes de promoció de la gent gran activa.

A.1 Programes de lluita contra la violència masclista i violència familiar.

A.2 Programes de promoció de la gent gran activa.

A.3 Programes per garantir els drets a persones lesbianes, gais, bisexuals, transgènere i intersexuals.

B Programes d'atenció social i educativa adreçats a infants i a adolescents en situació de risc social.

B.1 Programes preventius d’intervenció socioeducativa diària que es duguin a terme en el marc dels esplais.

B.2 Programes de lluita contra els maltractaments a infants i a adolescents.

C Programes i actuacions de suport a joves tutelats i extutelats.

C.1 Programes de suport a l’habitatge i d’acompanyament en habitatges per a joves, suport educatiu, psicològic, jurídic i sociolaboral.

C.2 Programes diürns preventius per a joves que es troben en situació de risc, adreçats a la integració social i a la normalització en la vida de la comunitat.

D Programes i activitats d’integració social de persones estrangeres immigrades, sol·licitants d’asil i refugiades, i catalanes retornades.

D.1 Programes d’acollida - Programes d’informació i formació sobre l’entorn social i laboral.

D.2 Programes d’acollida - Programes d’acollida i d’inclusió residencial per a persones en situació de vulnerabilitat social.

D.3 Programes de promoció d’igualtat d’oportunitats - Programes de formació per a la inserció laboral i millora de la capacitat individual.

D.4 Programes d’integració - Programes de foment de la participació a activitats culturals i de lleure.

D.5 Programes d’integració - Programes de foment de la convivència en els espais públics: comunitats de veïns, barris i equipaments públics.

D.6 Programes d’integració - Programes de gestió de la pluralitat lingüística, cultural i religiosa.

D.7 Programes d’integració - Programes de sensibilització de la població sobre el fet migratori i la protecció internacional.

E Programes per dur a terme projectes i activitats en l’àmbit de la joventut.

E.1 Suport a les activitats de les entitats juvenils.

E. 2 Suport a programes estables de les entitats juvenils.

F Programes d’activitats i per a projectes de caràcter cívic, participació ciutadana i de promoció del voluntariat.

F.1 Programes d’activitats de caràcter cívic, comunitari i de participació ciutadana.

F.2 Programes d’activitats de foment i promoció del voluntariat.

F.3 Programes per a projectes de caràcter cívic, comunitari i de participació ciutadana.

F.4 Programes per a projectes de foment i promoció del voluntariat.

G Programes de suport de serveis socials.

G.1 Programes de manteniment d'activitats de suport o complementàries vinculades a la prestació de serveis socials.

Annex 3: Subvencions a entitats per a serveis socials.

H Programes de suport a les famílies.

H.1 Serveis d’atenció a les famílies.

I Programes d'intervenció socioeducativa adreçats a infants i a adolescents.

I.1 Servei de suport a les famílies amb infants de 0-3 anys en situació de risc.

I.2 Servei d’atenció diürna (servei de centre obert).

I.3. Servei d’intervenció en famílies amb infants i adolescents en situació de risc.

I.4. Servei d’acompanyament socioeducatiu per a adolescents en situació de risc.

I.5. Servei d’intervenció socioeducativa itinerant.

J Programes de manteniment de serveis socials.

J.1 Programes de manteniment de serveis i establiments de serveis socials definits en l’actual Cartera de serveis socials relatius a serveis especialitzats d’atenció a la gent gran amb dependència o risc social, a persones amb discapacitat, problemàtica social derivada de malaltia mental, drogodependències i/o altres addiccions, afectades pel virus VIH/SIDA o problemàtica social i risc d’exclusió social.

Disposició derogatòria

Es deroga l'Ordre BSF/42/2014, de 24 de febrer, per la qual s'aproven les bases que han de regir les convocatòries de subvencions del Departament de Benestar Social i Família per a entitats.

Disposició final

Aquesta Ordre entra en vigor l'endemà del dia que es publiqui al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya .

Barcelona, 9 de març de 2015

Neus Munté i Fernàndez

Consellera de Benestar Social i Família

Annex 1

Bases generals

–1 Objecte

L'objecte d'aquesta Ordre és regular el procediment de concessió de subvencions a entitats per a la realització d’activitats i/o projectes, i de programes de manteniment de serveis i establiments de serveis socials que defineix la Cartera de serveis socials a Catalunya actual, en els àmbits competencials del Departament de Benestar Social i Família que es concreten en aquesta Ordre.

–2 Procediment de concessió

2.1 El procediment de concessió de cada subvenció s'inicia l'endemà de la data de publicació de la convocatòria ordinària.

2.2 El procediment de concessió de les subvencions és el de concurrència competitiva, i el termini màxim per notificar i emetre resolució és de sis mesos a comptar de la data de publicació de la convocatòria ordinària. Transcorregut aquest termini, si no s’ha dictat i notificat resolució expressa, la sol·licitud s’entén desestimada per silenci administratiu, d’acord amb el que estableix l’article 54.2.e) de la Llei 26/2010, del 3 d’agost, de règim...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR