ORDRE EMO/103/2015, de 22 d'abril, per la qual s'aproven les bases reguladores per a la concessió de subvencions destinades a la realització d'accions relatives a les unitats de suport a l'activitat professional en el marc dels serveis d'ajustament personal i social de les persones amb discapacitat als centres especials de treball, i es fa pública la convocatòria per a l'any 2015.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDEPARTAMENT D'EMPRESA I OCUPACIÓ
Rango de LeyOrdre

Els centres especials de treball ocupen laboralment les persones amb discapacitat que per la naturalesa o a conseqüència de la seva discapacitat no poden, provisionalment o definitivament, exercir una activitat laboral en el mercat ordinari.

L’objectiu dels centres especials de treball és desenvolupar un treball productiu, participar regularment en les operacions de mercat i tenir com a finalitat la d’assegurar un treball remunerat i la prestació de serveis d’ajustament personal i social que requereixin les persones treballadores amb discapacitat.

Segons l’article 3 del Reial decret 2273/1985, de 4 de desembre, pel qual s’aprova el Reglament dels centres especials de treball, en relació amb l’article 43.2 del Reial decret legislatiu 1/2013, de 29 de novembre, pel qual s’aprova el Text refós de la Llei general de drets de les persones amb discapacitat i de la seva inclusió social, s’entén per serveis d’ajustament personal i social dels centres especials de treball els de rehabilitació, terapèutics, d’integració social, cultural i esportius que procuren a la persona treballadora amb discapacitat del centre especial de treball, més rehabilitació personal i una millor adaptació de la seva relació social. Són, en definitiva, un mitjà d’integració del nombre més elevat possible de persones amb discapacitat en el règim de treball ordinari.

Tenint en compte les característiques especials que concorren als centres especials de treball, i per tal que aquests puguin complir la funció social que requereix el Reial decret legislatiu 1/2013, i d’acord amb el Reial decret 2273/1985, de 4 de desembre, les administracions públiques podran, en la forma que es determini per reglament, establir compensacions econòmiques destinades als centres per tal de contribuir a la seva viabilitat, amb l’establiment, a més, dels mecanismes de control que es considerin pertinents.

Atès el que disposa l’Estratègia espanyola d’activació per a l’ocupació 2014-2016, aprovada mitjançant el Reial decret 751/2014, de 5 de setembre, les comunitats autònomes podran optar per realitzar serveis (accions) i programes (mesures) d’àmbit estatal regulades a la normativa estatal vigent, o bé realitzar serveis i programes de polítiques actives d’ocupació pròpies, diferents de les anteriors, adaptades a la realitat de les persones desocupades i del teixit productiu del seu àmbit territorial, d’acord amb el que les comunitats autònomes estableixin.

Catalunya acumula una llarga trajectòria i experiència pel que fa als centres especials de treball. Des de l’any 2000 es presten serveis complementaris d’ajustament personal i social equivalents a les unitats de suport a l’activitat professional, en el marc dels serveis d’ajustament personal i social dels centres especials de treball a les persones amb discapacitat psíquica i malaltia mental.

Els serveis complementaris d’ajustament personal i social han aconseguit durant aquests anys un nivell de qualitat i professionalitat alt en l’atenció sociolaboral de les persones treballadores amb discapacitat, en bona part gràcies a l’esforç en la contractació de persones treballadores llicenciades destinades a les unitats d’ajustament personal i social.

Per això exposat, és voluntat de la Generalitat de Catalunya, que ha estat pionera en el tractament d’aquestes accions, reconèixer l’esforç que fan molts centres especials de treball per oferir un servei de qualitat i alt nivell professional en l’atenció de les persones discapacitades que hi treballen, tant des de la perspectiva de facilitar l’exercici del seu dret al treball, com de contribuir eficaçment a la seva integració i a la justícia social.

A aquest efecte, mitjançant aquesta Ordre i d’acord amb la competència que la Generalitat de Catalunya té reconeguda als articles 114. 166.1 i 170.1 de l’Estatut d’autonomia de Catalunya, aprovat mitjançant la Llei orgànica 6/2006, de 19 de juliol, s’estableix un ajut complementari amb càrrec als pressupostos de la Generalitat per als centres que siguin beneficiaris de les subvencions que s’atorguen anualment i que tinguin personal contractat destinat a les unitats de suport professional amb un nivell de qualificació acadèmica i professional superior al fixat a la norma estatal.

Aquest ajut complementari té per finalitat reconèixer i potenciar l’esforç qualitatiu i econòmic que significa la contractació de personal especialista llicenciat, la qual cosa reverteix directament en la qualitat i la millora de l’atenció al col·lectiu de persones al qual s’adreça l’activitat dels centres especials de treball. D’aquesta manera, la Generalitat segueix una política pròpia i activa adreçada a mantenir i incrementar la qualitat d’aquests centres, atesa la important funció social que compleixen.

Atesos el Reial decret legislatiu 1/2013, de 29 de novembre, pel qual s’aprova el Text refós de la Llei general de drets de les persones amb discapacitat i de la seva inclusió social, i el Reial decret 2273/1985, de 4 de desembre, pel qual s’aprova el Reglament dels centres especials de treball;

Atès el Decret 352/2011, de 7 de juny, de reestructuració del Departament d’Empresa i Ocupació (DOGC núm. 5897, de 9.6.2011);

Atesos la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions (BOE núm. 276, de 18.11.2003), i el Reial decret 887/2006, de 21 de juliol (BOE núm. 176, de 25.7.2006), que la desenvolupa;

Atès el Reglament (CE) núm. 651/2014 de la Comissió, de 17 de juny de 2014, pel qual es declaren determinades categories d’ajuts compatibles amb el mercat interior en aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat (DOCE L 187/1, de 26.6.2014);

Atès el que disposa el capítol IX del Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, pel qual s’aprova el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya (DOGC núm. 3791A, de 31.12.2002);

Atès el que disposa la Llei 2/2015, de l'11 de març, de pressupostos de la Generalitat de Catalunya per al 2015 (DOGC núm. 6830, de 13.3.2015);

Atès el que disposa l’article 21 del Decret 106/2008, de 6 de maig, de mesures per a l’eliminació de tràmits i la simplificació de procediments per facilitar l’activitat econòmica, que determina que la norma reglamentària que reguli els tràmits o els procediments de nova creació relacionats amb l’activitat empresarial ha d’establir que la capçalera de tramitació serà l’Oficina de Gestió Empresarial (OGE);

Atès l’article 12 de la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d’organització, procediment i règim jurídic de l’Administració de la Generalitat de Catalunya; a proposta de la Direcció General d’Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom; amb els informes previs de l’Àrea Jurídica d’Ocupació i Relacions Laborals i de la Intervenció Delegada del Departament d’Empresa i Ocupació, i en ús de les facultats que em són atribuïdes,

Ordeno:

Article 1

Objecte i àmbit d’aplicació

1.1 Aquesta Ordre té per objecte fer pública la convocatòria per a l’any 2015 i aprovar les bases reguladores de les subvencions per al desenvolupament d’accions relatives a les unitats de suport a l’activitat professional en el marc dels serveis d’ajustament personal i social de les persones amb discapacitat, que es publiquen en l’annex.

1.2 Els beneficiaris de les subvencions que regula aquesta Ordre són els centres especials de treball amb establiment permanent a Catalunya i amb treballadors també residents a Catalunya.

Es considera centre especial de treball aquell que compleix els requisits que estableix el Reial decret 2273/1985, de 4 de desembre, que regula els centres especials de treball.

Article 2

Aplicació pressupostaria i import

2.1 L’import màxim destinat a l’atorgament de la subvenció per a la realització de les actuacions relatives a les unitats de suport a l’activitat professional en el marc dels serveis d’ajustament personal i social de les persones amb discapacitat als centres especials de treball és de 9.000.000,00 euros, amb càrrec a la partida pressupostària IU0802 D/482002900/3330/0000 del pressupost de la Generalitat de Catalunya per a 2015.

L’atorgament de les subvencions que regula aquesta Ordre per a l’any 2015 resta condicionat a l’existència de disponibilitats pressupostàries per a aquesta finalitat.

2.2 La subvenció màxima que es podrà atorgar a cada centre especial de treball serà la corresponent a l’import justificat el mes de gener de 2011 pel mateix programa i per als 12 mesos de l’any 2015.

2.3 La distribució inicial d’aquests imports es podrà modificar tenint en compte el desenvolupament del programa, i d’acord amb les disponibilitats pressupostàries i les necessitats del mercat de treball, mitjançant una resolució del director/a general d’Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom del Departament d’Empresa i Ocupació. Aquesta resolució es publicarà al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya i indicarà els imports màxims destinats a l’atorgament dels ajuts, que estaran condicionats a l’existència de disponibilitat pressupostària per a aquesta finalitat.

Article 3

Sol·licitud i termini de presentació

3.1 Les sol·licituds de subvenció s’han de presentar segons el model normalitzat, que estarà a disposició de les persones interessades al Canal Empresa ( http://canalempresa.gencat.cat ), a la pàgina web de l’Oficina Virtual de Tràmits ( http://tramits.gencat.cat ), i a la pàgina web del Departament d’Empresa i Ocupació de la Generalitat de Catalunya ( http://empresaiocupacio.gencat.cat ).

3.2 Les sol·licituds s’han de presentar per mitjans telemàtics per mitjà del Canal Empresa ( http://canalempresa.gencat.cat ), acompanyades de la documentació que preveu aquestes bases reguladores i dins el termini que estableix l’apartat 3.3.

La presentació de les sol·licituds també es pot realitzar d’acord amb el que preveu l’article 38.4 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR