ORDRE EMO/144/2015, de 12 de maig, per la qual s'aproven les bases reguladores i es fa pública la convocatòria de la línia d'ajuts en forma de garantia per al finançament d'empreses participants en projectes d'emprenedoria corporativa mitjançant préstecs participatius de coinversió.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDEPARTAMENT D'EMPRESA I OCUPACIÓ
Rango de LeyOrdre

En la conjuntura econòmica actual i futura on es preveu una restricció del crèdit per part del sistema financer, el Govern té la voluntat de facilitar el finançament de les necessitats de les empreses catalanes, sobretot aquelles de menor dimensió. No descuidar ara les activitats de desenvolupament i innovació implicarà assolir, molt possiblement, una millor posició competitiva en el futur per part de les empreses catalanes. Per tant, les actuacions en innovació i inversió, en creixement empresarial, així com el seu finançament i la creació i el manteniment de l’ocupació, esdevenen un objectiu cabdal de les accions de la Generalitat de Catalunya. En aquest sentit, l’objectiu del Govern és activar i potenciar totes les capacitats del país per crear noves empreses que generin riquesa i llocs de treball, i contribuir al sorgiment de projectes d'èxit i de llarg recorregut per fer de Catalunya un referent global de societat amb iniciativa i esperit emprenedor, capaç de crear ocupació de qualitat i benestar per a tots els ciutadans.

En aquest context, el Departament d’Empresa i Ocupació ha posat en marxa el programa Emprenedoria Corporativa que té com a objectiu impulsar i donar suport al desenvolupament de nous projectes empresarials que sorgeixin com a conseqüència de la cerca de sinergies entre empreses consolidades en el mercat i emprenedors, empreses emergents ( start-ups ) , empreses de base tecnològica (EBT) o pimes. Aquest programa té la funció de propiciar les condicions que permetin arribar a acords de col·laboració entre les empreses que presenten reptes d’innovació oberta i els emprenedors, les empreses emergents, les EBT o les pimes que estiguin treballant en projectes que puguin donar resposta als reptes definits, i que aquests acords de col·laboració puguin traduir-se en inversions de les empreses consolidades en nous projectes empresarials.

Amb aquesta finalitat el Departament d’Empresa i Ocupació, amb la col·laboració de l’Agència per a la Competitivitat de l’Empresa (en endavant, ACCIÓ), ha implementat una línia d’ajuts en forma de garantia per al finançament d’empreses participants en projectes d’emprenedoria corporativa.

Amb aquests efectes, el Conveni de col·laboració de 5 de desembre de 2014 entre el Departament d’Empresa i Ocupació (en endavant, DEMO), ACCIÓ i l’entitat Instruments Financers per a Empreses Innovadores, SL (en endavant, IFEM), pel qual es constitueix un fons de garantia a IFEM per part del DEMO, té la finalitat d’atendre les obligacions que el DEMO contrau amb IFEM en virtut de la línia de préstecs participatius de coinversió per a empreses d’emprenedoria corporativa, pel que fa a la recuperació dels impagats que puguin produir-se sobre un import màxim de la línia de fins a 10 milions d’euros, amb assumpció del 80% del risc viu de cada operació.

Els préstecs formalitzats en el marc del Conveni esmentat estan cofinançats en un 50% per fons estructurals europeus.

L’empresa IFEM promou el finançament proporcionat en forma de préstecs participatius amb recursos del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER).

Els préstecs formalitzats fins al 31 de desembre de 2015 seran elegibles pel cofinançament FEDER corresponent al Programa operatiu (PO) FEDER Catalunya 2007-2013.

Vist el que s’ha exposat; vistos els informes de l'Assessoria Jurídica i de la Intervenció Delegada, i en virtut de les facultats que em són conferides d’acord amb l’article 12 de la Llei 13/1989,de 14 de desembre, d’organització, procediment i règim jurídic de l’Administració de la Generalitat de Catalunya,

Ordeno:

Article 1

Convocatòria

Es fa pública la convocatòria per a la línia d’ajuts en forma de garantia per al finançament d’empreses participants en projectes d’emprenedoria corporativa mitjançant préstecs participatius de coinversió.

L’empresa Instruments Financers per a Empreses Innovadores, SL (IFEM) promou el finançament proporcionat en forma de préstecs participatius amb recursos del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER).

Article 2

Bases reguladores

S’aproven les bases reguladores que hauran de regir aquesta convocatòria, les quals figuren als annexos 1, 2 i 3 d'aquesta Ordre.

Article 3

Règim jurídic

Són aplicables a aquestes bases reguladores el Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, pel qual s’aprova el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya (DOGC núm. 3791A, de 31.12.2002), i totes les seves modificacions; la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions (BOE núm. 276, de 18.11.2003), i el Reglament que la desenvolupa, aprovat pel Reial decret 887/2006, de 21 de juliol (BOE núm. 176, de 25.7.2006), i la resta de normativa aplicable.

També s’ha de complir el marc legal comunitari, i en concret la normativa específica: el Reglament (CE) núm. 1080/2006 del Parlament Europeu i del Consell de 5 de juliol de 2006, relatiu al Fons Europeu de Desenvolupament Regional; el Reglament (CE) núm. 1083/2006 del Consell, d’11 de juliol de 2006, pel qual s’estableixen les disposicions generals relatives al Fons Europeu de Desenvolupament Regional, al Fons Social Europeu i al Fons de Cohesió; i el Reglament (CE) núm. 1828/2006 de la Comissió, de 8 de desembre de 2006, pel qual es fixen normes de desenvolupament per al Reglament (CE) núm. 1083/2006 del Consell.

Article 4

Import màxim de la línia

4.1 El Departament d’Empresa i Ocupació destinarà un import màxim de 6.000.000,00 d’euros per garantir una línia de préstecs participatius per import màxim de 10.000.000,00 d’euros formalitzats per IFEM, els quals comptaran amb un cofinançament del 50% del FEDER.

4.2 L’atorgament d’ajuts en forma de garantia quedarà condicionat a l’existència de disponibilitats pressupostàries.

Article 5

Termini, forma i lloc de presentació de sol·licituds

5.1 El termini de presentació de sol·licituds s'iniciarà a partir de l'endemà de la publicació d'aquesta Ordre al DOGC i restarà obert fins al 31 de desembre de 2015 o fins a exhaurir el pressupost per aquests conceptes.

5.2 Les sol·licituds han d’anar adreçades al/a la conseller/a delegat/a d’ACCIÓ i s’han de formalitzar en l’imprès normalitzat que es podrà obtenir a la pàgina web d’ACCIÓ (http://accio.gencat.cat). A l’imprès de sol·licitud s’hi haurà d’indicar l’adreça a un enllaç a Dropbox o WeTransfer on l’empresa sol·licitant haurà de desar la documentació addicional que estableix la base 5 de l’annex 1 d’aquesta Ordre.

Un cop formalitzat l'imprès de sol·licitud s’enviarà telemàticament a ACCIÓ. També cal registrar l'imprès de sol·licitud en paper i signat, dins del termini que estableix l’article 5.1, a la seu d’ACCIÓ, passeig de Gràcia, 129, 08008 Barcelona, a qualsevol de les seves delegacions, o mitjançant els procediments que preveuen l’article 25 de la Llei 26/2010, del 3 d’agost, de règim jurídic i de procediment de les administracions públiques de Catalunya, i l’article 38.4 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú, modificada per la Llei 4/1999, de 13 de gener.

5.3 La signatura de la sol·licitud implica l'autorització a l'Administració de la Generalitat de Catalunya per a la funció de comprovació d'ofici de les dades relatives al compliment per part del sol·licitant de les obligacions tributàries amb l’Estat i amb la Generalitat de Catalunya, i de les obligacions amb la Seguretat Social.

Article 6

Òrgan competent, resolució dels ajuts i recursos

L’òrgan competent per a la tramitació, la resolució, el termini per a la finalització del procediment, el mitjà de notificació i el règim de recursos es regulen a la base 8 de l’annex 1 d’aquesta Ordre.

Disposició final

Entrada en vigor

Aquesta Ordre entrarà en vigor l'endemà de la seva publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya .

Barcelona, 12 de maig de 2015

Felip Puig i Godes

Conseller d’Empresa i Ocupació

Annex 1

Bases reguladores de la línia d’ajuts en forma de garantia per al finançament d’empreses participants en projectes d’emprenedoria corporativa mitjançant préstecs participatius de coinversió

Disposicions generals

-1 Objecte

L'objecte d'aquestes bases és regular la concessió d’ajuts en forma de garantia que tenen com a objectiu facilitar l’accés al finançament a empreses participants en projectes d’emprenedoria corporativa mitjançant préstecs participatius de coinversió.

-2 Beneficiaris

2.1 Poden ser beneficiàries d’aquests ajuts les petites empreses amb establiment operatiu a Catalunya.

Als efectes d’aquesta convocatòria s’entén com a empresa aquella entitat constituïda segons alguna de les formes jurídiques següents: societat de responsabilitat limitada, societat anònima i societat limitada nova empresa.

Als efectes d'aquestes bases es considerarà com a petita empresa la que s'ajusti a la definició que inclou l'annex 1 del Reglament (UE) núm. 651/2014, pel qual es declaren determinades categories d'ajuts compatibles amb el mercat comú en aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat, d'acord amb la qual s'entén per petita empresa la que ocupa menys de 50 treballadors/ores i té un volum de negoci anual o un balanç general anual que no excedeix els 10 milions d'euros.

2.2 Aquesta línia s'acull al Reglament (UE) núm. 1407/2013 de la Comissió, de 18 de desembre de 2013, relatiu a l'aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat de funcionament de la Unió Europea als ajuts de minimis (DOUE L 352, de 24.1.2013).

Segons el que estableix el Reglament esmentat queden fora d’aquesta línia:

  1. Els ajuts a les empreses que operen en els sectors de la pesca i l'aqüicultura regulats pel Reglament (CE) núm. 104/2007 del Consell.

  2. Els ajuts a les empreses dedicades a la producció primària dels productes agrícoles.

  3. Els ajuts a les empreses que operen en el sector de la transformació i la comercialització de productes agrícoles en els casos...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR