ORDRE EMO/229/2015, de 13 de juliol, per la qual s'aproven les bases reguladores de la línia d'ajuts en forma de garantia per al finançament de projectes de persones emprenedores, autònoms, micro, petites i mitjanes empreses, i es fa pública la convocatòria corresponent per a la línia Emprèn 2015.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDEPARTAMENT D'EMPRESA I OCUPACIÓ
Rango de LeyOrdre

Un dels objectius del Pla de Govern 2013-2016 és facilitar instruments financers al teixit empresarial català per millorar la seva competitivitat i contribuir a la reactivació de l’economia catalana.

Així mateix, l'Estratègia de recerca i innovació per a l'especialització intel·ligent de Catalunya (RIS3CAT) defineix, com a objectius per a l’any 2020, el suport a l’emprenedoria i la millora de la connectivitat entre els agents de l’ecosistema emprenedor. Cal millorar l’oferta i donar resposta a la demanda de finançament, vist que les empreses catalanes assenyalen la falta de liquiditat com el seu problema més important.

És voluntat del Departament d’Empresa i Ocupació, per mitjà de la Direcció General d’Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom i de la Direcció General de Comerç, mitjançant el Consorci de Comerç, Artesania i Moda de Catalunya (CCAM), donar suport als projectes empresarials i a les empreses amb establiment operatiu a Catalunya per mitjà d’aquesta línia d’ajuts en forma de garantia per al finançament de projectes de persones emprenedores, autònoms, micro, petites, i mitjanes empreses que representen un col·lectiu ampli a Catalunya.

D’acord amb els articles 42.1 i 42.2 de la Llei 1/2012, del 22 de febrer, de pressupostos de la Generalitat de Catalunya per al 2012, es va autoritzar l’Institut Català de Finances a prestar un ajut de garanties, del qual, d’acord amb el Departament d’Empresa i Ocupació, es destinava un import màxim de 45,5 milions d’euros per garantir operacions financeres fins a 65 milions d’euros per promoure activitats dels comerços, els treballadors autònoms i les microempreses.

Vist que el 25 de maig de 2012 es va signar un Conveni de col·laboració entre el Departament d’Empresa i Ocupació i l’Institut Català de Finances pel qual es va constituir un fons de garantia associat a la Línia de finançament d’autònoms i comerços;

Atesa l’Ordre EMO/114/2014, de 4 de juliol, per la qual s’ aproven les bases reguladores de la línia d’ajuts en forma de garantia per al finançament empresarial de projectes d’autònoms, micro, petites i mitjanes empreses, i es fa pública la convocatòria corresponent per a la Línia d’emprenedors, autònoms i comerços per a l’any 2014 (DOGC núm. 6604, de 15.4.2014);

Atès que la convocatòria prevista a l’esmentada l’Ordre EMO/114/2014, de 4 de juliol, modificada per l’Ordre EMO/384/2014, de 23 de desembre (DOGC núm. 6780, de 31.12.2014), va limitar el termini per a la presentació de sol·licituds fins al 27 de febrer de 2015;

Vist que, valorats positivament els resultats de les convocatòries anteriors es considera necessari continuar la línia d’ajuts en forma de garantia per al finançament de projectes d’inversió i de circulant durant l’any 2015;

Vist que, a aquest efecte, s’incorporen millores fruit de l'experiència de l’aplicació de les convocatòries anteriors; s’introdueixen noves condicions econòmiques amb interessos més baixos; i s’amplia el ventall de beneficiaris, cosa que possibilita l’accés als projectes d’empresa promoguts per les persones emprenedores;

Atès que el 12 de febrer de 2015 la Comissió Executiva de l’Institut Català de Finances va aprovar la comercialització d’una nova línia d’ajut durant 2015 per un import de fins a 25 milions d’euros;

Atès que el 10 de juliol de 2015 s’ha signat un Conveni entre el Departament d’Empresa i Ocupació i l’Institut Català de Finances per a la continuïtat del programa de préstecs mitjançant un nou fons de garantia;

Atesa la Llei 2/2015, de l'11 de març, de pressupostos de la Generalitat de Catalunya per al 2015 (DOGC núm. 6830, de 13.3.2015);

Atès l’article 12 de la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d’organització, procediment i règim jurídic de l’Administració de la Generalitat de Catalunya; a proposta de la Direcció General d’Economia Social i Cooperativa i Treball Autònoms; amb els informes previs de l’Àrea Jurídica d’Ocupació i Relacions Laborals i de la Intervenció Delegada del Departament d’Empresa i Ocupació, i en ús de les facultats que em són atribuïdes,

Ordeno:

Article 1

Objecte

Aprovar les bases reguladores de la línia d’ajuts en forma de garantia per al finançament de projectes de persones emprenedores, autònoms, micro, petites i mitjanes empreses, i fer pública la convocatòria corresponent per a la Línia Emprèn 2015.

Article 2

Aplicació pressupostària i import

2.1 L’import màxim per a l’any 2015 s’estableix en 14.971.600,00 euros per garantir el 70% de l’import total de les operacions financeres de fins a 21.388.000,00 euros.

Aquest import es podrà ampliar, d’acord amb les disponibilitats pressupostàries que finalment es puguin convenir, mitjançant una resolució del director/a del Consorci de Comerç, Artesania i Moda de Catalunya o del director/a general d’Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom, indistintament, que s’ha de publicar al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya .

2.2 La distribució de l’import de 21.388.000,00 euros es farà de la manera següent:

  1. 7.998.933,87 euros per a operacions dels ajuts atorgats per la Direcció General de Comerç, mitjançant el Consorci de Comerç, Artesania i Moda de Catalunya (CCAM).

  2. 13.389.066,13 euros per a operacions dels ajuts atorgats per la Direcció General d’Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom, dels quals el 75% (10.041.799,60 euros) es destinarà a operacions dels emprenedors, dels autònoms i de les microempreses, i el 25% (3.347.266,53 euros) a operacions de les petites empreses.

Aquesta distribució inicial d’imports es podrà modificar, mitjançant una resolució del director/a general d’economia Social i Cooperativa i Treball Autònom, que s’ha de publicar al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya , segons el desenvolupament i la gestió de les sol·licituds que cadascun dels òrgans competents han de resoldre i d’acord amb els sectors d’activitats corresponents i els acords presos a la Comissió de seguiment prevista a la base 14 de l’annex d’aquesta Ordre.

2.3 L’atorgament dels ajuts regulats en aquesta Ordre s’estableix en el marc del Conveni de col·laboració entre el Departament d’Empresa i Ocupació i l’Institut Català de Finances.

Article 3

Sol·licitud i termini de presentació

3.1 El termini de presentació de sol·licituds per a l’any 2015 s’iniciarà a partir de l’endemà de la publicació d’aquesta Ordre al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya , i restarà obert fins al 26 de febrer de 2016 o fins a exhaurir el pressupost per a aquests conceptes.

3.2 Les sol·licituds s’han de presentar als llocs i pels mitjans que especifica la base 7.1 de l’annex d’aquesta Ordre.

Article 4

Òrgan competent, resolució de l’ajut i recursos

L’òrgan competent per dictar la resolució, el termini per concloure el procediment, el mitjà de notificació i el règim de recursos es regula a la base 10 de l’annex d’aquesta Ordre.

Disposició transitòria

Els expedients de subvencions que s’hagin atorgat d’acord amb la disposició que deroga aquesta Ordre es continuaran regint per les bases reguladores a l’empara de les quals es van atorgar.

Disposició derogatòria

Es deroga l’Ordre EMO/114/2014, de 4 d’abril, per la qual s’aproven les bases reguladores de la línia d’ajuts en forma de garantia per al finançament empresarial de projectes d’autònoms, micro, petites i mitjanes empreses, i es fa pública la convocatòria corresponent per a la Línia d’emprenedors, autònoms i comerços per a l’any 2014 (DOGC núm. 6604, de 15.4.2014).

Disposició final

Entrada en vigor

Aquesta Ordre entrarà en vigor l’endemà de la seva publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya .

Barcelona, 13 de juliol de 2015

Felip Puig i Godes

Conseller d’Empresa i Ocupació

Annex

Bases reguladores

Base 1

Objecte

L’objecte d’aquestes bases és regular la concessió dels ajuts en forma de garantia per al finançament de projectes de persones emprenedores, autònoms, micro, petites i mitjanes empreses, per afavorir la millora de la competitivitat de les empreses catalanes i reactivar així l’economia catalana mitjançant la Línia Emprèn 2015.

Base 2

Persones o entitats beneficiàries

2.1 Podran ser beneficiaris d’aquesta línia d’ajuts les persones emprenedores, els autònoms que estiguin donats d’alta al règim corresponent de la Seguretat Social o mutualitat, les micro i les petites empreses i, en determinades activitats dels àmbits del comerç i dels serveis, les mitjanes empreses, totes elles amb seu social o centre de treball a Catalunya, que estiguin legalment constituïdes, d’alta a l’activitat i inscrites als registres corresponents.

2.2 A efectes d’aquests bases, es consideren emprenedores les persones físiques que no estiguin constituïdes com a treballadores autònomes, sempre que acreditin haver demanat l’alta al Cens d’activitats econòmiques, mitjançant la presentació a Hisenda (a l’AEAT) dels models 036 o 037, per fer inversions abans d’iniciar l’activitat.

No podran ser beneficiàries de la subvenció les persones emprenedores que sol·licitin l’ajut per a un préstec exclusivament de circulant.

2.3 A efectes d’aquestes bases, i segons l’article 2 de l’annex de la Recomanació de la Comissió Europea de 6 de maig (DOUE L 124/36, de 20.5.2003), sobre la definició de microempreses, petites i mitjanes empreses, es considera:

Mitjana empresa, la que ocupa menys de 250 persones, té un volum de negoci anual que no excedeix els 50 milions d’euros i un balanç general anual que no excedeix els 43 milions d’euros.

Petita empresa, la que ocupa menys de 50 persones i té un volum de negoci anual o un balanç general anual que no supera els 10 milions d’euros.

Microempresa, la que ocupa menys de 10 persones i té un volum de negoci anual o un balanç general anual que no supera els 2 milions d’euros.

2.4 No podran ser beneficiàries d’aquest ajut les persones o les entitats que realitzin...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR