ORDRE EMO/316/2015, de 6 d'octubre, per la qual s'aproven els models d'estatuts socials que estableix l'article 20 de la Llei 12/2015, de 9 de juliol, de cooperatives per inscriure-les pel procediment exprés.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDEPARTAMENT D'EMPRESA I OCUPACIÓ
Rango de LeyOrdre

Vist que, en data 16 de juliol de 2015, es va publicar al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya la Llei 12/2015, del 9 de juliol, de cooperatives (d’ara endavant, Llei 12/2015);

Vist que, d’acord amb el que preveu la disposició final setena de la Llei 12/2015,aquesta llei entra en vigor el dia 5 d’agost de 2015;

Atès el que estableix l’article 20 de la Llei 12/2015, segons el qual la constitució de les cooperatives agràries, de les consumidors i usuaris, de les de serveis i de les de treball associat en què el nombre de socis no sigui superior a deu es poden inscriure pel procediment exprés sempre que utilitzin les estatuts socials aprovats per ordre del conseller del departament competent en matèria de cooperatives;

Atès que la disposició final tercera de la Llei 12/2015 estableix que els models d’estatuts socials que estableix l’article 20 per a inscriure les cooperatives pel procediment exprés s’han d’aprovar per ordre del conseller del departament competent en matèria de cooperatives en el termini de sis mesos a comptar de l’entrada en vigor d’aquesta llei;

Atès que l’article 3.11.8 del Decret 200/2010, de 27 de desembre, de creació, denominació i determinació de l'àmbit de competència dels departaments de l'Administració de la Generalitat de Catalunya, disposa que les competències en matèries d'economia social, cooperatives i autoempresa correspon al Departament d’Empresa i Ocupació;

Ordeno:

Article 1

Aprovar els models d’estatuts socials que estableix l’article 20 de la Llei 12/2015, del 9 de juliol, de cooperatives, per a inscriure pel procediment exprés les cooperatives agràries, les de consumidors i usuaris, les de serveis i les de treball associat que figuren com a annexos 1, 2, 3 i 4, respectivament, d’aquesta Ordre.

Disposició final

Aquesta Ordre entra en vigor a partir de l’endemà de la seva publicació al DOGC.

Barcelona, 6 d’octubre de 2015

Felip Puig i Godes

Conseller d’Empresa i Ocupació

Annex 1

MODEL D'ESTATUTS D'UNA COOPERATIVA AGRÀRIA

CAPÍTOL I. BASES DE LA SOCIETAT

Article 1 Denominació

Amb la denominació de (...), Societat Cooperativa Catalana Limitada es constitueix una societat cooperativa agrària, subjecta als principis i disposicions de la Llei de cooperatives de Catalunya.

Article 2 Objecte i activitats

L'objecte d'aquesta societat cooperativa és (...), d’acord amb el que disposa l’article 110 de la Llei de cooperatives de Catalunya.

Article 3 Durada

La societat es constitueix per temps indefinit.

Article 4 Domicili social i àmbit territorial

El domicili social de la cooperativa s'estableix a (...), i es pot traslladar a un altre lloc dins el mateix terme municipal per acord del consell rector; el canvi de domicili fora d'aquest cas exigeix l'acord de l'assemblea general que modifiqui aquest precepte estatutari.

La cooperativa desenvoluparà principalment la seva activitat cooperativitzada a Catalunya.

CAPÍTOL II. DE LES PERSONES SÒCIES

Article 5 Persones sòcies

Poden ser persones sòcies totes les persones que puguin realitzar l'objecte i les activitats especificades a l'article 2 d'aquests estatuts.

Article 6 Requisits per a l'admissió

Per a l'admissió d'una persona com a soci o sòcia cal que es compleixin els requisits següents:

  1. Ajustar-se a l'assenyalat a l'article 5 d'aquests estatuts.

  2. Tenir capacitat d'obrar d'acord amb el que preceptua el Codi civil.

  3. Subscriure l'aportació econòmica obligatòria i fer-la efectiva d'acord amb els articles 70 i 71 de la Llei de cooperatives de Catalunya.

Article 7 Obligacions dels socis o sòcies

Les persones sòcies estan obligades a:

  1. Fer el desemborsament de l'aportació compromesa i complir les obligacions econòmiques que els correspongui.

  2. Assistir a les reunions de les assemblees generals i d'altres òrgans pels quals siguin convocats.

  3. Acceptar els càrrecs socials llevat de causa justificada apreciada per l'assemblea general.

  4. Complir els acords vàlidament adoptats pels òrgans socials.

  5. Participar en l’activitat cooperativitzada que desenvolupi la cooperativa en la següent quantia mínima obligatòria: (...).

  6. No dedicar-se a activitats de competència amb les de la cooperativa ni col·laborar amb qui les dugui a terme, llevat que siguin expressament autoritzades pel consell rector.

  7. Participar en les activitats de formació i intercooperació.

  8. Guardar secret sobre els assumptes i dades de la cooperativa, la divulgació dels quals pugui perjudicar els interessos socials.

  9. Complir els altres deures que resultin de preceptes legals i d'aquests estatuts.

Article 8 Drets dels socis o sòcies

Les persones sòcies tenen dret a:

  1. Participar en la realització de l’objecte social de la cooperativa, sense cap discriminació.

  2. Elegir i ser elegits per als càrrecs dels òrgans de la societat.

  3. Participar, amb veu i vot, en la presa d'acords a l'assemblea general i a la resta d'òrgans dels quals formin part.

  4. Rebre informació sobre les qüestions que afecten els seus interessos econòmics i socials en els termes que estableix l'article 39 de la Llei de cooperatives de Catalunya, que regula el dret d'informació.

  5. Participar en els excedents, si n'hi ha, d'acord amb el que acordi l’assemblea.

  6. Percebre el reemborsament de l'aportació actualitzada en cas de baixa, liquidació o separació per fusió, escissió o transformació de la cooperativa.

  7. Tot allò que resulti de les normes legals i estatutàries, i dels altres acords vàlidament adoptats pels òrgans de la cooperativa.

Article 9 Baixa dels socis o sòcies

Qualsevol soci o sòcia es pot donar de baixa voluntàriament fent-ne la notificació per escrit al consell rector amb (...) mesos d'antelació.

Article 10 Baixa justificada i baixa obligatòria
  1. La baixa es considerarà, en tot cas, justificada en els supòsits següents:

    1. Disconformitat amb l’acord de fusió, escissió o transformació de la cooperativa, sempre que hagi votat en contra o no hagi assistit a l’assemblea per causa justificada segons la llei de cooperatives.

    2. Disconformitat amb l’acord d’exigència de noves aportacions obligatòries sempre que hagi votat en contra o no hagi assistit a l’assemblea per causa justificada segons la llei de cooperatives.

  2. Les decisions del consell rector sobre la qualificació i els efectes de la baixa del soci o sòcia poden ser recorregudes, d'acord amb l'article 34.2 de la Llei de cooperatives de Catalunya, per aquest soci o sòcia davant l'assemblea general dins del mes següent a la seva notificació; les divergències sobre la decisió de l'assemblea es poden adreçar a la jurisdicció competent, o al Consell Superior de la Cooperació, mitjançant qualsevol dels procediments de resolució extrajudicial de conflictes de conformitat amb el Decret 171/2009 del 3 de novembre, pel qual s’aprova el Reglament dels procediments de conciliació, mediació i arbitratge davant el Consell Superior de la Cooperació.

  3. Poden ser donats obligatòriament de baixa els socis o sòcies que perdin els requisits objectius, exigits per aquests estatuts, per formar part de la cooperativa.

Article 11 Dret de reemborsament

En cas de baixa d'un soci o sòcia, aquest soci o sòcia tindrà dret al reemborsament de les seves aportacions, voluntàries i obligatòries al capital social, així com al retorn cooperatiu que li correspongui en funció de la seva activitat cooperativitzada.

Sobre la base dels resultats de l'exercici econòmic en què es produeixi la baixa i de la imputació de resultats que li sigui atribuïble, es procedirà en el termini d'1 mes, a comptar des de l'aprovació dels comptes anuals corresponents a l'exercici esmentat, a fixar l’import definitiu del reemborsament de les seves aportacions al capital social. El consell rector pot fixar provisionalment aquest import abans de l'aprovació dels comptes i, si escau, pot autoritzar algun reemborsament a compte del definitiu.

De l’import resultant es poden deduir: les quantitats que la persona sòcia degui a la cooperativa per qualsevol concepte; fins a un 20% per baixa no justificada o un 30% en cas d’expulsió; les responsabilitats que puguin ser-li imputades i quantificades, sense perjudici de la responsabilitat patrimonial que preveu l'article 41.3 i 41.4 de la Llei de cooperatives de Catalunya; les pèrdues no compensades d'exercicis anteriors, i les previsions de pèrdues de l'exercici en curs a regularitzar un cop tancat aquest exercici.

El pagament de les bestretes meritades i, si escau, dels retorns acordats s'ha d'efectuar immediatament, excepte que hi hagi un pacte contrari, però el pagament de les aportacions socials s'ha de fer en el termini que es fixi de mutu acord o, si no és així, en el que assenyali el consell rector, que no pot ser mai...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR