ORDRE EMO/323/2015, de 15 d'octubre, per la qual es desplega el Decret 182/2014, de 30 de desembre, sobre l'activitat artesanal (DOGC núm. 6786, de 12.1.2015).

SecciónDisposicions Generals
EmisorDEPARTAMENT D'EMPRESA I OCUPACIÓ
Rango de LeyOrdre

El Decret 182/2014, de 30 de desembre, sobre l’activitat artesanal (DOGC núm. 6786, de 12.1.2015), constitueix el marc normatiu d’un sector que ha experimentat una evolució constant en els darrers anys, circumstància que ha comportat l’adaptació necessària de la normativa vigent a la seva realitat.

Vista la necessitat creixent de dotar el sector artesanal de mecanismes propis que regulin el seu funcionament, aquesta Ordre desplega el que disposa el Decret 182/2014, de 30 de desembre, sobre l’activitat artesanal, en diferents aspectes, com ara l’establiment dels requisits necessaris per obtenir qualsevol modalitat del carnet d’artesà/ana, dels distintius D’A (distintiu de producte D’Artesania) i d’establiment de venda d’artesania; els criteris de valoració, les condicions i el procediment per formar part del Catàleg Empremtes de Catalunya; i els requisits i les condicions per a la declaració de Zona d’Oficis Singulars i de Punt d’Interès Artesanal.

En conseqüència, i en ús de les facultats que m’han estat conferides,

Ordeno:

Article 1

Carnet d’artesà/ana

El carnet d’artesà/ana és una acreditació voluntària, expedida per la Generalitat de Catalunya, que pot sol·licitar qualsevol persona física que desenvolupa la seva producció artesanalment com a reconeixement del domini tècnic, de la qualitat i del disseny d’un o més oficis.

L’obtenció del carnet d’artesà/ana comporta la inclusió en la base de dades de les persones artesanes reconegudes per l’Administració a la qual fa referència l’article 5.2 del Decret 182/2014, de 30 de desembre.

1.1 Atorgament.

El carnet d’artesà/ana de qualsevol de les modalitats que preveu el Decret 182/2014, de 30 de desembre, l’atorga, per delegació del/de la director/a del Consorci de Comerç, Artesania i Moda de Catalunya (CCAM), el/la cap de l’Àrea d’Artesania del CCAM a proposta de la Comissió d’acreditació.

1.2 Comissió d’acreditació.

La Comissió d’acreditació dels carnets d’artesà/ana està formada, responent a criteris de presència equilibrada de dones i homes, per:

El/la cap de l’Àrea d’Artesania del CCAM.

Dues persones en representació del Centre d’Artesania Catalunya del CCAM.

Una persona representant de cada associació artesana sectorial dels sectors per als quals s’ha sol·licitat el carnet d’artesà/ana.

Els sectors sense associació artesanal sectorial es poden valorar mitjançant una consulta externa, ja sigui per una entitat sectorial (escola o museu), o per una persona professional acreditada amb el diploma de mestre/a artesà/ana del sector que correspongui.

1.3 Criteris de valoració.

Per dur a terme la valoració, la Comissió d’acreditació dels carnets d’artesà/ana ha de tenir en compte el següent:

  1. Les titulacions d’estudis finalitzats professionals i acadèmics que indica l’annex 1 d’aquesta Ordre, així com cursos de l’ofici i/o de perfeccionament realitzats, si s’escau.

    En el supòsit de no disposar-ne de cap d’ells, s’ha de presentar per a la seva valoració una memòria descriptiva del procés d’aprenentatge seguit en l’ofici/s sol·licitat/s.

  2. La memòria audiovisual del procés de fabricació de l’especialitat sol·licitada i dels treballs realitzats.

  3. El domini tècnic de la persona sol·licitant en alguna de les activitats incloses al Repertori de famílies d’oficis artesans.

    Consegüentment, la Comissió d’acreditació del carnet d’artesà/ana pot determinar la realització de proves pràctiques, sol·licitar informació addicional o requerir la presentació de productes que permetin conèixer el domini de l’ofici del/de la sol·licitant.

    1.4 Validesa.

    El carnet d’artesà/ana té validesa indefinida mentre siguin vigents els motius pels quals va ser atorgat.

    1.5 Causes de revocació.

    En el cas que el Consorci de Comerç, Artesania i Moda de Catalunya detecti, en qualsevol moment, un ús fraudulent del carnet o bé l’incompliment dels requisits exigits per tenir-lo, ho ha de comunicar a la direcció general competent en matèria d’artesania per tal que s’ordeni la seva revocació, amb l’audiència prèvia de la persona interessada, i, en cas d’ús fraudulent, per tal que s’iniciï l’expedient sancionador corresponent, d’acord amb el procediment i el tipus infractors que preveu el capítol II de la Llei 1/1990, de 8 de gener, sobre la disciplina del mercat i de defensa dels consumidors i dels usuaris (DOGC núm. 1243, de 17.1.1990).

Article 2

Distintiu de producte D’Artesania (D’A)

2.1 El distintiu de producte D’Artesania (D’A) el poden sol·licitar les persones artesanes que tenen aquesta consideració d’acord amb el que disposen els articles 5.1 i 5.2 del Decret 182/2014, de 30 de desembre, i que s’hi dediquen professionalment, per tal d’acreditar que els seus productes són elaborats de manera artesanal mitjançant els processos propis del seu ofici i produïts a Catalunya.

El distintiu identificatiu pot ser utilitzat en tots els productes que siguin de producció pròpia de la persona sol·licitant i que hagin estat elaborats amb processos artesanals.

2.2 Obtenció del distintiu.

Un cop verificat el compliment dels requisits necessaris per la Comissió d’Acreditació que estableix l’article 1.2, el Consorci de Comerç, Artesania i Moda de Catalunya facilitarà de manera immediata a les persones artesanes sol·licitants el disseny i la normativa gràfica del distintiu, els quals l’han d’imprimir amb el nom de la persona o empresa i el número de carnet d’artesà/ana professional, si s’escau.

2.3 Validesa

El distintiu D’A té validesa indefinida mentre siguin vigents els motius pels quals va ser atorgat.

2.4 Causes de revocació.

En el cas que el Consorci de Comerç, Artesania i Moda de Catalunya detecti, en qualsevol moment, un ús fraudulent del distintiu o bé que la persona artesana incompleix els requisits per tenir-lo, ho ha de comunicar a la direcció general competent en matèria d’artesania per tal que s’ordeni la seva revocació, amb l’audiència prèvia de la persona interessada, i, en cas d’un ús fraudulent, per tal que s’iniciï l’expedient sancionador corresponent, d’acord amb el procediment i el tipus infractors que preveu el capítol II de la Llei 1/1990, de 8 de gener, sobre la disciplina del mercat i de defensa dels consumidors i dels usuaris (DOGC núm. 1243, de 17.1.1990).

Article 3

Distintiu per als establiments de venda d’artesania

3.1 Amb la finalitat de promoure la comercialització de l’artesania catalana es crea un distintiu d’establiment de venda...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR