ORDRE EMO/78/2015, de 8 d'abril, per la qual s'aproven les bases reguladores del concurs sobre prevenció de riscos laborals 'La prevenció, un valor segur', i es fa pública la convocatòria per a l'any 2015.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDEPARTAMENT D'EMPRESA I OCUPACIÓ
Rango de LeyOrdre

La prevenció de riscos laborals ha de garantir la seguretat i la salut en el treball de les persones treballadores, ja que la major part d’accidents o malalties laborals es poden evitar si s’introdueixen les mesures preventives adequades, basant-se en els principis de l’acció preventiva descrits a l’article 15 de la Llei 31/1995, de 8 de novembre, de prevenció de riscos laborals.

L’article 15 esmentat estableix que l’empresari ha d’evitar el risc i, si això no és possible, avaluar-lo i prendre les mesures preventives adients, donant preferència a les proteccions col·lectives per sobre de les individuals. A més, ha d’informar i formar les persones treballadores sobre els riscos que comporta la seva feina i la manera d’evitar-los o prevenir-los. Per la seva banda, les persones treballadores s’han d’implicar en la seva pròpia seguretat i salut laboral i aplicar adequadament les mesures preventives establertes per l’empresa.

Amb motiu de la commemoració del Dia Internacional de la Seguretat i la Salut en el Treball i per tal de sensibilitzar la població sobre la importància de la prevenció dels riscos laborals, així com per estimular la creativitat i l’esperit crític dels estudiants en aquest àmbit, aquest Departament va crear l‘any 2007 els premis als millors cartells de prevenció de riscos laborals “La prevenció, un valor segur” i, en col·laboració amb el Departament d’Ensenyament, els premis de fotografia jove “FotoTreball” sobre prevenció de riscos laborals.

El resultat de l’experiència d’aquests anys corrobora que una manera de promoure la seguretat i la salut és l’estímul i el reconeixement dels estudiants, que canalitzen la seva creativitat vers aquesta finalitat des d’una doble perspectiva: d’una banda, s’aconsegueix conscienciar des d’una edat jove sobre la importància de seguir conductes segures i saludables i, de l’altra, es fomenta el valor de la prevenció en promoure la seva difusió.

Amb aquesta nova Ordre de bases es pretén donar continuïtat a les novetats introduïdes a l’edició de 2014, en la qual es van afegir dues noves categories (pictogrames i curtmetratges d’animació) a les tradicionalment existents (cartells i fotografies), amb la intenció d’ampliar les possibilitats de participació a més estudiants i a nous formats de comunicació gràfica i audiovisual que, per la seva fàcil difusió mitjançant les noves tecnologies, resulten de gran interès en la promoció de la prevenció de riscos laborals. Quan en aquesta Ordre es fa referència a cartells, fotografies, pictogrames i curtmetratges d’animació s’ha d’entendre que es tracta d’idees gràfiques en aquests formats elaborades pels alumnes participants en les diferents categories i modalitats.

Des del punt de vista pressupostari la partida per assumir les despeses derivades d’aquest concurs està dotada als pressupostos per a 2015, i es manté la col·laboració d’una entitat externa, la Fundación Prevent, que assumeix part de les despeses originades pels costos dels premis de la convocatòria, en haver-se valorat positivament la col·laboració d’ambdues institucions en les dues edicions anteriors.

Des del punt de vista administratiu es manté la línia de simplificació de tràmits i d’impuls de la utilització de mitjans electrònics, prevista amb caràcter general a la Llei 11/2007, de 22 de juny, d’accés electrònic dels ciutadans als serveis públics, i a la normativa autonòmica (Decret 56/2009, de 7 abril, per a l'impuls i el desenvolupament dels mitjans electrònics a l’Administració de la Generalitat; a la Llei 29/2010, del 3 d’agost, de l’ús dels mitjans electrònics al sector públic de Catalunya; i a la Llei 26/2010, de 3 d’agost, de règim jurídic i procediment de les administracions públiques de Catalunya) per tal d’aconseguir un aprofitament de les noves tecnologies que faciliti i agilitzi la tramitació del procediment, mitjançant l’accés a la tramitació i la comunicació amb l’Administració per mitjà de l’Oficina Virtual de Tràmits (OVT) i d’altres mitjans telemàtics.

Atesos la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions (BOE núm. 276, de 18.11.2003), i el Reial decret 887/2006, de 21 de juliol, que n’aprova el Reglament (BOE núm. 176, de 25.7.2006);

D’acord amb el capítol IX del Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, pel qual s’aprova el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya (DOGC núm. 3791A, de 31.12.2002);

Atesa la Llei 2/2015, d’11 de març , de pressupostos de la Generalitat de Catalunya per al 2015 (DOGC núm. 6830, de 13.3.2015)

D’acord amb l’article 68 del Decret 352/2011, de 7 de juny, de reestructuració del Departament d’Empresa i Ocupació (DOGC núm. 5897, de 9.6.2011);

D’acord amb el Conveni de col·laboració en activitats d’interès general signat en aquest àmbit entre el Departament d’Empresa i Ocupació i la Fundación Prevent per a l’any 2015;

Vistos els preceptes legals esmentats; amb els informes previs de l’Àrea Jurídica de la Secretaria d’Ocupació i Relacions Laborals i de la Intervenció Delegada del Departament d’Empresa i Ocupació, i en ús de les facultats que em són atribuïdes,

Ordeno:

Article 1

Aprovació de les bases

S’aproven les bases que regulen el concurs de prevenció de riscos laborals “La prevenció, un valor segur”, que figuren als annexos d’aquesta Ordre, i es fa pública la convocatòria per a l’any 2015.

Article 2

Convocatòria 2015. Categories

2.1 El termini de presentació de sol·licituds és des de l’endemà de la publicació d’aquesta Ordre i finalitza el 30 d’abril de 2015.

2.2 La documentació i la forma de presentació de la sol·licitud són les que preveuen les bases que es publiquen a l‘annex 1 d’aquesta Ordre.

2.3 Categories.

Categoria I: concurs de cartells.

Categoria II: concurs de fotografies.

Categoria III: concurs de pictogrames.

Categoria IV: concurs de curtmetratges d’animació.

Article 3

Dotació dels premis

3.1 La despesa derivada dels premis a atorgar és per un import màxim de fins a 6.000,00 euros.

L’import màxim destinat a la convocatòria d’aquests premis per l’any 2015 que assumeix la Generalitat és de 2.000,00 euros, amb càrrec a la partida pressupostària IU0801 D/483000100/3330/0000 del pressupost de la Generalitat per a l’exercici de 2015.

La resta de la despesa derivada dels premis, fins a 4.000,00 euros, l’assumeix la Fundación Prevent, d’acord amb el que estableix el Conveni de col·laboració en activitats d’interès general signat entre el Departament d’Empresa i Ocupació i la Fundación Prevent per a 2015

3.2 L’atorgament dels premis resta condicionat a l’existència efectiva de crèdit suficient i adequat al pressupost per a l’exercici corresponent en el moment de la resolució de la concessió i a les disponibilitats pressupostàries.

3.3 Ateses les característiques dels premis, la Fundación Prevent assumeix amb la seva aportació els primers premis de totes les categories i modalitats de la convocatòria del concurs de prevenció de riscos laborals “La prevenció, un valor segur” per a l’any 2015.

3.4 La Direcció General de Relacions Laborals i Qualitat en el Treball no es responsabilitza en el supòsit que els guanyadors no puguin gaudir totalment o parcial del premi atorgat.

3.5 Els premis atorgats no poden ser objecte de canvi, alteració o compensació en metàl·lic, ni de cessió a d’altres a petició del guanyador.

Article 4

Procediment, resolució i òrgan competent

4.1 La persona titular de la Direcció General de Relacions Laborals i Qualitat en el Treball és competent per resoldre aquest procediment, d’acord amb les propostes dels jurats nomenats per a cada categoria per la Subdirecció General de Seguretat i Salut Laboral.

4.2 L’acte de lliurament dels premis es farà durant el mes de maig de 2015, en data pròxima als actes de commemoració del Dia Internacional de la Seguretat i Salut en el Treball. El lloc i la data s’indicaran al web http://www.gencat.cat/alafeinacaprisc .

4.3 El procediment de concessió l’estableixen les bases que figuren als annexos d’aquesta Ordre.

Contra la resolució de concessió dels premis, que no exhaureix la via administrativa, es podrà interposar recurs d’alçada davant la Secretaria d’Ocupació i Relacions Laborals, en el termini d’un mes a comptar de l’endemà de la notificació a les persones interessades mitjançant la seva publicació al tauler electrònic de l’Administració de la Generalitat de Catalunya ( http://seu.gencat/ca/informació-publica.html ).

Disposició derogatòria

Es deroga l’Ordre EMO/69/2014, de 14 de març, per la qual s'aproven les bases reguladores del concurs de prevenció de riscos laborals "La prevenció, un valor segur”, i es fa pública la convocatòria per a l'any 2014.

Disposició final

Aquesta Ordre entrarà en vigor l’endemà de la seva publicació al DOGC.

Barcelona, 8 d’abril de 2015

Felip Puig i Godes

Conseller d’Empresa i Ocupació

Annex 1

Disposicions comunes: bases reguladores del concurs de prevenció de riscos laborals “La prevenció, un valor segur”

-1 Objecte i categories del concurs

1.1 Mitjançant l’atorgament d’aquests premis es reconeix el valor divulgatiu dels treballs presentats, des del punt de vista de la prevenció de riscos laborals, en aconseguir, d’una banda, conscienciar de la gran diversitat de riscos que ens envolten quotidianament en qualsevol tipus de feina i, de l’altra, fomentar el valor de la prevenció per tal d’anticipar-se a possibles successos no desitjats, com són els danys a la salut derivats del treball. Identificar els riscos és el factor clau per poder eliminar-los o minimitzar-los posteriorment.

1.2 Així mateix, es tracta de sensibilitzar la població sobre la importància de la prevenció dels riscos laborals i de promoure la creativitat i l’esperit crític dels estudiants.

1.3 Categories.

Categoria I: concurs de cartells.

Categoria II: concurs de fotografies.

Categoria III: concurs de pictogrames.

...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR