ORDRE EMO/93/2015, de 10 d'abril, per la qual s'aproven les bases reguladores d'una línia d'ajuts per a la constitució d'avals financers, tècnics i econòmics per contribuir a la millora de la competitivitat de les cooperatives i de les societats laborals amb seu social a Catalunya i les seves federacions, i es fa pública la convocatòria per a l'any 2015.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDEPARTAMENT D'EMPRESA I OCUPACIÓ
Rango de LeyOrdre

El Departament d’Empresa i Ocupació, per mitjà de la Direcció General d’Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom, ha volgut impulsar un conjunt d’actuacions per contribuir al creixement i millorar la competitivitat del sector cooperatiu a Catalunya.

Per tal de portar a terme aquestes actuacions el 13 de novembre de 2006 el Departament de Treball i Industria (actualment Departament d’Empresa i Ocupació), la Confederació de Cooperatives de Catalunya i l’entitat Avalis de Catalunya, SGR, van signar un Conveni de col·laboració per contribuir a la millora de la competitivitat de les cooperatives catalanes en el seu finançament per mitjà d’avals financers.

Mitjançant el Conveni de col·laboració esmentat el Departament de Treball i Industria (actualment Departament d’Empresa i Ocupació) va fer una aportació de 725.000,00 euros en concepte de capital a Avalis de Catalunya, SGR, i la Confederació de Cooperatives de Catalunya va fer una aportació de 60.000,00 euros. Aquestes aportacions van servir per a la constitució d’un fons de garantia anomenat Fons d’aval cooperatiu.

Actualment l’import del Fons d’aval cooperatiu és de 413.800,00 euros, i serveix per cobrir, en el moment de la concessió de cadascun dels avals, la subscripció que haurien de desemborsar els beneficiaris d’aquesta línia d’ajuts per ser partícips d’Avalis de Catalunya, SGR. Aquest import, un cop arribat el venciment de l’aval i si no hagut cap incident, es retorna al Fons d’aval cooperatiu.

Posteriorment, mitjançant l’Addenda signada el 16 de maig de 2011, es va modificar el Conveni per tal d’incloure-hi les cooperatives agràries, així com per afegir les operacions d’avals tècnics i econòmics.

Atès que el Conveni esmentat no recollia les operacions objecte del Conveni de circulant signat entre Avalis de Catalunya, SGR i les entitats bancàries, ni preveia les societats laborals, el 17 de juliol de 2013 el Departament d’Empresa i Ocupació, la Confederació de Cooperatives de Catalunya i l’entitat Avalis de Catalunya, SGR, van signar un nou Conveni de col·laboració destinat a contribuir a la millora de la competitivitat de les cooperatives amb seu social a Catalunya en el seu finançament, mitjançant avals financers, tècnics i econòmics atorgats per Avalis de Catalunya, SGR, per finançar les cooperatives i les societats laborals amb seu social a Catalunya, i les seves federacions, en condicions preferents.

Amb aquesta finalitat es va publicar l’Ordre EMO/173/2013, de 19 de juliol, i posteriorment l’Ordre EMO/104/2014, de 28 de març, per la qual s'aproven les bases reguladores d’una línia d'ajuts en forma d’avals financers, tècnics i econòmics per contribuir, en el seu finançament, a la millora de la competitivitat de les cooperatives i de les societats laborals amb seu social a Catalunya i les seves federacions, i es fa pública la convocatòria corresponent a l’any 2014 (DOGC núm. 6600, de 9.4.2014).

La convocatòria prevista en aquesta última disposició limita el termini per a la presentació de sol·licituds fins al 31 de desembre de 2014, per la qual cosa es fa necessari derogar l’Ordre, aprovar noves bases i fer pública la convocatòria per a l’any 2015 amb la finalitat de donar continuïtat a la línia d'ajuts citada.

Atesos el Reglament (UE) núm. 1407/2013 de la Comissió, relatiu a l’aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat de funcionament de la Unió Europea als ajuts de minimis , i el Reglament (UE) núm. 1408/2013 de la Comissió, relatiu a l’aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat de funcionament de la Unió Europea als ajuts de minimis al sector agrícola;

Vist que a aquestes bases els són aplicables el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, aprovat pel Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, i els preceptes bàsics de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, i del Reglament que la desenvolupa, aprovat pel Reial decret 887/2006,de 21 de juliol;

Per tot això exposat,

Ordeno:

Article 1

Objecte

Aprovar les bases reguladores de la línia d'ajuts per a la constitució d’avals financers, tècnics i econòmics per contribuir a la millora de la competitivitat de les cooperatives i de les societats laborals amb seu social a Catalunya i les seves federacions, i fer pública la convocatòria per a l’any 2015

Article 2

Import

L’import màxim per als ajuts que preveu aquesta convocatòria és de 413.800,00 euros del Fons d’aval cooperatiu.

Article 3

Sol·licituds i termini de presentació

3.1 El termini de presentació de sol·licituds començarà l’endemà de la publicació d’aquesta Ordre al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya i finalitzarà al 31 de desembre de 2016.

3.2 Les sol·licituds s'han de presentar als llocs i pels mitjans que especifica la base 6.

Article 4

Òrgan competent, resolució dels ajuts i recursos

L'òrgan competent per dictar la resolució, el termini per a la finalització del procediment, el mitjà de notificació i el règim de recursos els estableixen les bases 7 i 8.

Disposició transitòria

Les subvencions atorgades d’acord amb la disposició que la present Ordre deroga, es continuaran regint per les bases reguladores a l’empara de les quals es van atorgar.

Disposició derogatòria

Es deroga l’Ordre EMO/104/2014, de 28 de març, per la qual s'aproven les bases reguladores d’una línia d'ajuts en forma d’avals financers, tècnics i econòmics per contribuir, en el seu finançament, a la millora de la competitivitat de les cooperatives i de les societats laborals catalanes i les seves federacions, i es fa pública la convocatòria corresponent a l’any 2014 (DOGC núm. 6600, de 9.4.2014).

Disposició final

Entrada en vigor

Aquesta Ordre entrarà en vigor l’endemà de la seva publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya .

Barcelona, 10 d’abril de 2015

Felip Puig i Godes

Conseller d’Empresa i Ocupació

Annex

Bases reguladores

Base 1

Objecte

1.1 L'objecte d'aquestes bases és regular la concessió d'ajuts per a la constitució d’avals financers, tècnics i econòmics per contribuir a la millora de la competitivitat de les cooperatives i de les societats laborals amb seu social a Catalunya i les seves federacions.

1.2 L’ajut consisteix en la subscripció del 4% de l’import de l’aval financer i econòmic, i de l’1% en cas de l’aval tècnic, en forma de capital de l’empresa Avalis de Catalunya, SGR, i respon a la subscripció de capital obligatòria que han de realitzar els sol·licitants de l’aval per formar part de la societat de garantia.

Base 2

Entitats beneficiàries i/o destinatàries

2.1 Podran ser beneficiàries d'aquests ajuts:

Les cooperatives inscrites al Registre general de cooperatives de Catalunya i federades a les federacions corresponents.

Les federacions de cooperatives de Catalunya.

Les societats laborals inscrites als registres corresponents, federades i amb domicili o centre de treball a Catalunya.

2.2 Les entitats previstes a l’apartat anterior que a la data de publicació d’aquesta Ordre tinguin concedit un aval financer, tècnic i/o econòmic per l’entitat Avalis de Catalunya, SGR, podran ser beneficiàries d’aquesta nova línia d’ajut si les operacions objecte dels avals reuneixen les característiques dels ajuts que estableix la base 4 d’aquesta Ordre.

2.3 No podran ser beneficiàries d’aquesta línia d’ajuts:

  1. Les empreses que operin en els sectors de la pesca i l’aqüicultura, regulats pel Reglament (CE) núm. 104/2000 del Consell.

  2. Les empreses que operin en el sector de la transformació i la comercialització de productes agrícoles, en els casos següents:

    Quan l’import de l’ajut es determini en funció del preu o de la quantitat de productes d’aquest tipus adquirits a productors primaris o comercialitzats per les empreses interessades.

    Quan l’ajut estigui supeditat a què una part o la seva totalitat es repercuteixi als productes primaris (pagesos).

  3. Les activitats relacionades amb l’exportació a tercers països o estats membres, és a dir, els ajuts directament vinculats a les quantitats exportades, als establiments i l’explotació d’una xarxa de distribució o a altres despeses corrents vinculades a l’activitat exportadora.

  4. Els ajuts condicionats a la utilització de productes nacionals en lloc d’importats.

  5. Els ajuts l’import dels quals es fixi sobre la base del preu o la quantitat dels productes comercialitzats.

    Si una empresa opera en els sectors previstos a les lletres a) i b) de l’article 1 del Reglament (UE ) 1407/2013, i també en un o més sectors o desenvolupa altres activitats incloses en l’àmbit d’aplicació del Reglament (UE) núm. 1407/2013, de la Comissió, aquest s’aplicarà als ajuts concedits en relació amb aquests sectors o activitats, sempre que es pugui garantir que les activitats dels sectors exclosos de l’àmbit d’aplicació del Reglament no es beneficien de les ajudes de minimis concedides de conformitat amb aquest Reglament.

    D’acord amb el Reglament (UE) 1408/2013, si una empresa opera tant en el sector de la producció primària de productes agrícoles com en un o més sectors o desenvolupa altres activitats incloses en l’àmbit d’aplicació del Reglament (UE) núm. 1407/2013, aquest Reglament s’aplicarà als ajuts concedits a aquests últims sectors o activitats, sempre que es pugui garantir la separació d’activitats o la distinció de costos, i que la producció primària de productes agrícoles no es beneficia de les ajudes de minimis concedides de conformitat amb aquest Reglament.

    Base 3

    Requisits per obtenir la condició de beneficiari/ària

    3.1 Les empreses sol·licitants han de complir els requisits següents:

  6. Estar legalment constituïdes i inscrites als registres corresponents, i als específics en funció de la seva activitat.

  7. Mantenir-se al dia de les seves obligacions registrals d’acord amb el Reial decret 1784/1996, de 19 de juliol, pel qual s’aprova el Reglament del Registre mercantil; l’article 13 de la Llei 18/2002, de 5 de juliol, de cooperatives; el Decret 203/2003, d’1 d’agost, sobre l’estructura i el...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR