ORDRE EXI/31/2017, de 22 de febrer, per la qual s'aproven les bases reguladores del procediment per a la concessió de subvencions per a les comunitats catalanes de l'exterior.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament d'Afers i Relacions Institucionals i Exteriors i Transparència
Rango de LeyOrdre

L'Estatut d'autonomia de Catalunya estableix a l'article 13 que la Generalitat ha de fomentar els vincles socials, econòmics i culturals amb les comunitats catalanes de l'exterior i ha de prestar a aquestes comunitats l'assistència necessària.

El Departament d'Afers i Relacions Institucionals i Exteriors i Transparència, a través de la Secretaria d'Afers Exteriors i de la Unió Europea, impulsa les polítiques públiques de la Generalitat de Catalunya de suport a la tasca de projecció exterior que fan les comunitats catalanes de l'exterior avui dia i de reconeixement al paper que han dut a terme en determinades etapes de la història.

La Secretaria d'Afers Exteriors i de la Unió Europea té atribuïda la competència de suport a les comunitats catalanes de l'exterior tal com disposa el Decret 170/2014, de 23 de desembre, d'estructura de la Secretaria d'Afers Exteriors i de la Unió Europea.

D'acord amb el que estableix l'article 10 de la Llei 18/1996, de 27 de desembre, de relacions amb les comunitats catalanes de l'exterior, els casals catalans poden rebre els ajuts financers o de qualsevol altra mena que la Generalitat estableixi per al compliment dels objectius de la Llei.

Atès el que disposen el capítol IX del Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, aprovat pel Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, i els preceptes bàsics de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions;

A proposta de la Secretaria d'Afers Exteriors i de la Unió Europea, i en exercici de les facultats que m'atribueix l'article 12 de la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d'organització, procediment i règim jurídic de l'Administració de la Generalitat de Catalunya,

Ordeno:

Article únic

Aprovar les bases reguladores generals del procediment per a la concessió de subvencions per a les comunitats catalanes de l'exterior que s'inclouen en l'annex 1, així com les bases reguladores específiques, per a cadascuna de les cinc línies de subvencions que detalla la base reguladora general primera, les quals figuren, respectivament, als annexos 2, 3, 4, 5 i 6.

Disposició derogatòria

Es deroga l'Ordre PRE/338/2015, de 4 de novembre, per la qual s'aproven les bases reguladores del procediment per a la concessió de subvencions per a les comunitats catalanes de l'exterior (DOGC núm. 6993, de 9.11.2015).

Disposició final

Aquesta Ordre entra en vigor l'endemà de la publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

Barcelona, 22 de febrer de 2017

Raül Romeva i Rueda

Conseller del Departament d'Afers i Relacions Institucionals i Exteriors i Transparència

ANNEX 1

Bases reguladores generals

  1. Objecte

    L'objecte d'aquesta línia de subvencions, destinades a les comunitats catalanes de l'exterior, és contribuir al finançament de les seves despeses derivades de les actuacions previstes, respectivament, als annexes 2, 3, 4, 5 i 6, per a cadascuna de les línies de subvencions següents:

    Línia 1: Suport al funcionament ordinari de les comunitats catalanes de l'exterior (annex 2)

    Línia 2: Suport a l'organització d'activitats de promoció i difusió de Catalunya i la seva cultura i llengua (annex 3)

    Línia 3: Suport a l'organització d'activitats d'ensenyament de la llengua catalana (annex 4)

    Línia 4: Suport a programes d'ajuts socials a membres de les comunitats catalanes de l'exterior (annex 5)

    Línia 5: Suport a la nova emigració (annex 6)

  2. Entitats destinatàries

    Les entitats beneficiàries de les subvencions poden ser les comunitats catalanes de l'exterior legalment reconegudes en la data de publicació de la corresponent convocatòria, d'acord amb el que regula la Llei 18/1996, de 27 de desembre, de relacions amb les comunitats catalanes de l'exterior, la Llei 16/2014, de 4 de desembre, que la modifica i el Decret 118/1998, de 26 de maig, pel qual s'aprova el Reglament de relacions amb les comunitats catalanes de l'exterior.

    Així mateix, també podran ser entitats beneficiàries de les subvencions aquelles comunitats catalanes de l'exterior que, havent sol·licitat el seu reconeixement oficial, disposin de l'informe preceptiu favorable per al seu reconeixement del Secretari/ària d'Afers Exteriors i de la Unió Europea en la data de publicació de la corresponent convocatòria sempre i quan comptin amb el reconeixement oficial per part del Govern de la Generalitat de Catalunya amb anterioritat a la data de la resolució del procediment corresponent.

  3. Requisits i condicions

    Per obtenir la condició de beneficiàries dels ajuts, les entitats sol·licitants han de complir els requisits i les condicions generals que estableix l'article 13 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, i els següents:

    Estar legalment reconegudes en la data de publicació de la corresponent convocatòria o disposar de l'informe preceptiu per al seu reconeixement oficial del Secretari/ària d'Afers Exteriors i de la Unió Europea en la data esmentada.

    Les comunitats catalanes de l'exterior que reuneixin els requisits establerts anteriorment, hauran de complir, complementàriament, amb el següent codi ètic de funcionament:

    1. Persecució de finalitats generals de projecció de Catalunya i foment de la seva cultura i llengua: les comunitats catalanes de l'exterior persegueixen finalitats vinculades amb Catalunya i la seva projecció internacional, adreçades a una pluralitat de persones i assumeixen els principis de conducta reconeguts, com són la Declaració Universal dels Drets Humans i altres de naturalesa similar.

    2. Absència total d'ànim de lucre: les comunitats catalanes de l'exterior apleguen l'esforç de les persones que de manera voluntària i altruista volen participar en la consecució de les finalitats associatives, sense cap tipus d'ànim lucratiu.

    3. Foment de la participació interna: les comunitats catalanes de l'exterior entenen que la base principal de la seva força rau en les persones que en formen part i en les que, de manera puntual i voluntària, hi col·laboren, raó per la qual promouran mitjans, estratègies i tècniques per estimular la participació i la formació del voluntariat que les conformen.

    4. Confiança i funcionament democràtic: les relacions entre els membres de les comunitats catalanes de l'exterior s'han de basar en la confiança i el convenciment de compartir un projecte comú i es fomenta la bona fe i el respecte per tothom. Les bases del funcionament democràtic, en el si de l'entitat, són la igualtat, la llibertat d'expressió, la sobirania de les decisions preses per la majoria de membres.

    5. Transparència econòmica: la realització d'activitats econòmiques no pot ser contrària a les finalitats de les comunitats catalanes de l'exterior.

    6. Gestió respectuosa amb els recursos humans: els recursos humans de les comunitats catalanes de l'exterior són, fonamentalment, les persones associades i voluntàries que col·laboren amb l'entitat sense esperar contraprestació. El personal remunerat haurà de ser contractat en condicions de mercat, evitant la precarietat.

    7. Sostenibilitat de les entitats: es considera sostenible la comunitat catalana de l'exterior que, amb els recursos propis i els que és capaç de mobilitzar, pot realitzar les activitats que li permetin assolir les seves finalitats.

    8. Relacions solidàries amb altres associacions: el reconeixement que les comunitats formen part d'un gran grup d'entitats amb finalitats i bases similars ha de ser el substrat en el qual s'edifiquin les relacions amb altres comunitats catalanes de l'exterior, sobre la base de la cooperació i la recerca de punts de trobada per millorar l'activitat pròpia, sempre amb respecte cap a l'autonomia de cadascuna de les comunitats catalanes de l'exterior.

    9. Relacions autònomes amb les administracions públiques: les comunitats catalanes de l'exterior tenen una funció i utilitat social, i poden coincidir, o no, amb les administracions públiques en la realització d'un bé comú, però l'autonomia associativa i la presa de decisions de manera lliure i sobirana són dos drets inalienables als quals, les comunitats, no poden renunciar.

  4. Període d'execució i compatibilitat de les subvencions

    4.1 El període d'execució de les actuacions subvencionables serà el darrer trimestre de l'any anterior al de la convocatòria i fins al 30 de setembre de l'any de la convocatòria.

    4.2 Aquestes subvencions són compatibles amb altres subvencions, ingressos o recursos per a la mateixa finalitat, procedents d'altres administracions o ens públics o privats, sempre que l'import total no ultrapassi el cost de l'activitat subvencionada.

  5. Sol·licituds

    5.1 Per demanar l'ajut, les entitats sol·licitants han de presentar una sol·licitud emplenada d'acord amb el formulari normalitzat, al qual han d'adjuntar la documentació que s'indica a les bases específiques.

    El formulari normalitzat de sol·licitud, que inclou la memòria-programa, es pot obtenir a Tràmits Gencat (tramits.gencat.cat).

    5.2 La presentació de sol·licituds de les subvencions i de la preceptiva documentació annexa s'efectuarà i es trametrà preferentment pels mitjans electrònics de Tràmits Gencat (tramits.gencat.cat), accessible des de la seu electrònica (seu.gencat.cat).

    A aquests efectes, les sol·licituds efectuades per mitjans electrònics es consideren presentades davant l'Administració de la Generalitat de Catalunya quan s'enregistrin en el registre telemàtic de la Generalitat de Catalunya a través de Tràmits Gencat i quedi constància a l'assentament d'entrada de les dades següents: número de registre d'entrada, data i hora de presentació, tipus de document i assumpte, identificació de la persona sol·licitant o de la persona representant, i identificació de l'òrgan al qual s'adreça la sol·licitud.

    5.3 No obstant allò previst en l'apartat anterior, les sol·licituds i la preceptiva documentació annexa, com també la resta de documentació requerida per aquestes bases, es poden presentar també de forma alternativa, de manera presencial.

    En aquest cas, les sol·licituds de les subvencions s'han de presentar a l'Oficina...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR