ORDRE TES/52/2016, d'11 de març, per la qual es regulen els fitxers de dades de caràcter personal gestionats per Infraestructures Ferroviàries de Catalunya.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Territori i Sostenibilitat
Rango de LeyOrdre

L'article 156 de l'Estatut d'autonomia de Catalunya, aprovat mitjançant la Llei orgànica 6/2006, de 19 de juliol, disposa que correspon a l'Administració de la Generalitat la competència executiva en matèria de protecció de dades de caràcter personal, amb respecte a les garanties dels drets fonamentals.

L'ens Infraestructures Ferroviàries de Catalunya (en endavant Ifercat) es va constituir mitjançant la Llei 19/2001, de 31 de desembre. Posteriorment, la Llei 4/2006, de 31 de març, ferroviària, que va derogar l'anterior, va assignar a l'ens la condició d'administrador de les infraestructures ferroviàries que el Govern li adscrigués. En desplegament d'aquesta Llei es va dictar el Decret 308/2006, de 25 de juliol, d'aprovació dels Estatuts de l'ens, posteriorment modificats mitjançant el Decret 34/2012, de 27 de març.

D'acord amb el que preveu l'article 16 de la Llei 4/2006, de 31 de març, ferroviària, i a l'article 1 dels seus Estatuts, Ifercat és un ens públic dels que estableix l'article 1.b.1 del Text refós de la Llei 4/1985, de 29 de març, de l'Estatut de l'empresa pública catalana, aprovat pel Decret legislatiu 2/2002, de 24 de desembre, amb personalitat jurídica pròpia, autonomia administrativa, econòmica i financera, un patrimoni propi i amb plena capacitat d'obrar per complir les seves finalitats.

L'article 17 de la Llei 4/2006, de 31 de març, i l'article 2 dels Estatuts d'Ifercat determinen que té per objecte conservar, gestionar i administrar les infraestructures, noves o ja construïdes, que li adscrigui el Govern, a més de construir les infraestructures de transport ferroviari que el Govern li encomani. Per tal de desenvolupar les funcions encomanades, Ifercat requereix realitzar el tractament de dades de caràcter personal de les persones que intervenen i amb qui es relaciona en la prestació de l'activitat.

De conformitat amb l'article 20 de la Llei orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, la creació, modificació o supressió de fitxers de les administracions públiques només pot fer-se mitjançant disposició general publicada al diari oficial corresponent. Aquesta previsió ha estat confirmada per l'article 53 del Reial decret 1720/2007, de 21 de desembre, pel qual s'aprova el Reglament de desplegament de la Llei orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal.

Pel que fa a la regulació dels fitxers mitjançant una ordre departamental, la disposició final tercera de la Llei 32/2010, de l'1 d'octubre, de l'Autoritat Catalana de Protecció de Dades, habilita els consellers i les conselleres de la Generalitat, dins l'àmbit de les competències respectives, per a la creació, la modificació i la supressió, mitjançant una ordre, dels fitxers dels seus departaments o dels ens públics vinculats o que en depenguin, com és el cas d'Ifercat, d'acord amb l'article 1 del Decret 342/2011, de 17 de maig, de reestructuració del Departament de Territori i Sostenibilitat.

L'article 3 de la Llei 32/2010, de l'1 d'octubre, de l'Autoritat Catalana de Protecció de Dades, disposa que l'àmbit d'actuació d'aquesta Autoritat comprèn els fitxers i els tractaments de dades de caràcter personal que duen a terme, entre d'altres, les entitats de dret públic vinculades a l'Administració de la Generalitat.

En conseqüència, de conformitat amb el que disposa l'article 20 de la Llei orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, atesa la disposició final tercera de la Llei 32/2010, de l'1 d'octubre, de l'Autoritat Catalana de Protecció de Dades, i d'acord amb el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora,

Ordeno:

Article 1

Objecte

L'objecte d'aquesta Ordre és la creació dels fitxers de dades de caràcter personal que s'especifiquen a l'article 2 i que es descriuen a l'annex, i la supressió dels fitxers que es detallen a l'article 3.

Article 2

Creació de fitxers

2.1. Es creen els fitxers de dades de caràcter personal gestionats per l'ens Infraestructures Ferroviàries de Catalunya (Ifercat) que figuren a l'annex d'aquesta Ordre i que s'esmenten a continuació:

Contactes

Formació

Licitació

Contractes i convenis

Reclamacions

Relacions Institucionals

Recursos Humans

Afectacions en l'àmbit del traçat d'obres

Consell d'Administració

2.2. Aquests fitxers es regeixen per la Llei orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, la Llei 32/2010, de l'1 d'octubre, de l'Autoritat Catalana de Protecció de Dades, i el Reial decret 1720/2007, de 21 de desembre, pel qual s'aprova el Reglament de desplegament de la Llei orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal.

Article 3

Supressió de fitxers i destí de les dades

Se suprimeixen els fitxers que contenen dades de caràcter personal d'Ifercat que consten inscrits com a fitxers privats en el Registre General de Protecció de Dades de l'Agència Espanyola de Protecció de Dades, que es detallen a continuació:

IFC_Nómina. Les dades que conté passen a incorporar-se al fitxer “Recursos Humans” creat per aquesta Ordre.

IFC_Formación. Les dades que conté passen a incorporar-se al fitxer “Formació” creat per aquesta Ordre.

IFC_Gestión de Pagos. Les dades que conté passen a incorporar-se al fitxer “Contractes i convenis” creat per aquesta Ordre.

IFC_Interlocutores-clientes. Les dades que conté passen a incorporar-se al fitxer “Contactes” creat per aquesta Ordre.

IFC_Proveedores. Les dades que conté passen a incorporar-se als fitxers “Contractes i convenis” i “Licitació” creats per aquesta Ordre, segons correspongui.

Article 4

Contingut dels fitxers

Els fitxers inclouen la seva denominació, la finalitat i els usos previstos; les persones i els col·lectius afectats o obligats a subministrar les dades de caràcter personal; el procediment de recollida d'aquestes dades i la seva procedència; l'estructura bàsica del fitxer; la descripció del tipus de dades de caràcter personal que conté; el sistema de tractament; les cessions de dades previstes i, si s'escau, les transferències de dades que es prevegin a països tercers; l'òrgan responsable del fitxer; els serveis o unitats administratives davant les quals es poden exercir els drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició, així com les mesures de seguretat amb indicació del nivell de seguretat exigible.

Article 5

Dret d'informació

Les persones afectades o obligades a subministrar les dades han de ser informades prèviament al moment de recollida de les dades, en els termes que estableix l'article 5 de la Llei orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal.

Article 6

Tractament de dades

El tractament de les dades s'ha d'adequar a allò que preveuen la Llei 15/1999, de 13 de desembre, i el Reial decret 1720/2007, de 21 de desembre, pel qual s'aprova el Reglament de desplegament de la Llei orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, tant pel que fa a la qualitat de les dades que es recullen com pel que fa a les mesures tècniques i organitzatives que han d'adoptar les persones titulars dels òrgans responsables dels fitxers.

Article 7

Perspectiva de gènere

Els fitxers regulats per aquesta Ordre, si s'escau, disposaran de les dades disgregades per sexes, per facilitar els estudis estadístics i els informes de gènere, d'acord amb la normativa vigent sobre la matèria i respectant, en tot cas, la Llei orgànica, 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, així com la Llei 17/2015, de 21 de juliol, d'igualtat efectiva de dones i homes.

Article 8

Inscripció dels fitxers en el Registre de Protecció de Dades de Catalunya

Els fitxers indicats a l'annex d'aquesta Ordre seran notificats a l'Autoritat Catalana de Protecció de Dades per part d'Ifercat per a la seva inscripció en el Registre de Protecció de Dades de Catalunya.

Disposició final

Aquesta Ordre entrarà en vigor l'endemà de la seva publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya .

Barcelona, 11 de març de 2016

Josep Rull i Andreu

Conseller de Territori i Sostenibilitat

Annex

Creació de fitxers que contenen...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR