ORDRE TSF/39/2017, de 17 de març, per la qual s'aproven les bases que han de regir la convocatòria ordinària de subvencions de projectes i activitats per a entitats de l'àmbit de polítiques socials del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Treball, Afers Socials i Famílies
Rango de LeyOrdre

Els programes de subvencions han esdevingut un instrument essencial per assolir, en tots els àmbits de l'activitat administrativa, les finalitats i els objectius de les polítiques públiques que la legislació estableix i que es concreten mitjançant l'acció de govern. En aquest sentit, la subvenció no solament orienta en un determinat sentit l'activitat d'altres ens públics i entitats privades d'acord amb els objectius dels plans sectorials corresponents, sinó que l'activitat de foment també permet una gestió més coordinada i participativa dels recursos públics segons criteris de subsidiarietat, proximitat geogràfica i especialització tècnica, sense necessitat de duplicar xarxes existents o de crear nous serveis públics.

La Llei 12/2007, d'11 d'octubre, de serveis socials, a l'article 76 preveu que l'Administració de la Generalitat pot atorgar subvencions i altres ajuts a les entitats d'iniciativa social per coadjuvar en el compliment de les seves activitats de serveis socials.

El Decret 2/2016, de 13 de gener, de creació, denominació i determinació de l'àmbit de competència dels departaments de l'Administració de la Generalitat de Catalunya, atribueix al Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, entre d'altres, les competències sobre les polítiques de serveis socials; igualtat; inclusió social; joventut; persones grans; famílies; infància i adolescència; immigració i suport a la migració catalana; actuacions cíviques, comunitàries i de voluntariat, i polítiques de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals. D'acord amb aquest Decret, s'ha aprovat el Decret 289/2016, de 30 d'agost, de reestructuració del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, i el Decret 323/2016, de 29 de novembre, de modificació de l'anterior, d'acord amb el seu àmbit de competències.

La present Ordre conté totes les bases, generals i específiques, de les diferents línies del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies adreçades a les entitats de serveis socials i altres en matèria de família; lluita contra els maltractaments i contra la violència masclista i familiar; promoció de les persones grans actives; infància i adolescència; persones amb discapacitat; famílies i persones en situació de vulnerabilitat; immigració; associacionisme, voluntariat, acció comunitària i atenció a la comunitat gitana; joventut, educació en el lleure; igualtat i no discriminació de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals. Es manté, per tant, la separació entre les bases generals i específiques, de vigència indefinida, d'una banda, i les convocatòries anuals corresponents, de l'altra.

Les bases generals ordenen i unifiquen el procediment general de gestió de les subvencions, i les bases específiques concreten, sobretot, les regles objectives de valoració de cada línia.

La convocatòria ordinària anual determina, fonamentalment, l'inici i el període de gestió de les accions subvencionables, i concreta la partida pressupostària disponible, d'acord amb la Llei de pressupostos anual, dins de l'àmbit competencial del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies.

L'Ordre consta d'un únic article que aprova les bases generals, que figuren a l'annex 1, les bases específiques, que figuren als annexos 2 i 3, i la tipologia de mòduls màxims dels programes de manteniment de serveis i establiments de serveis socials definits en l'actual Cartera de serveis socials, que figuren a l'annex 4.

Atès el que preveuen el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, aprovat mitjançant el Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre; els preceptes bàsics de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, i el seu Reglament de desplegament, aprovat pel Reial decret 887/2006, de 21 de juliol;

Atès l'informe del Consell General de Serveis Socials, i en ús de les atribucions que em confereix la legislació vigent i, en concret, l'article 92.3 del Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya,

Ordeno:

Article únic

S'aproven les bases generals i les específiques per a cada línia que han de regir la convocatòria ordinària de subvencions de projectes i activitats a entitats de l'àmbit d'afers socials, inclusió social, famílies, joventut, infància, associacionisme, voluntariat, acció comunitària i atenció a la comunitat gitana, igualtat, migracions i ciutadania, del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies que s'indiquen a continuació:

Annex 1: Bases generals, aplicables a tots els programes i subvencions.

Annex 2: Subvencions a entitats per a activitats i projectes.

A Programes de prevenció, suport i lluita contra la violència masclista i el maltractament a les persones grans, i de promoció de les persones grans actives.

A.1 Programes de lluita contra la violència masclista (de caràcter pluriennal).

A.2 Programes de lluita contra la violència i el maltractament a les persones grans (de caràcter anual).

A.3 Programes de promoció, mentoria i protecció de les persones grans (de caràcter anual).

B Programes d'atenció social i educativa adreçats a infants i a adolescents en situació de risc social.

B.1 Programes preventius d'atenció social comunitària per a infants i joves en risc social (de caràcter anual).

B.2 Programes de lluita contra els maltractaments a infants i a adolescents (de caràcter anual).

B.3 Programes adreçats a millorar la capacitat i el rendiment educatiu en infants i joves dins del Sistema de Protecció a la Infància (de caràcter anual).

B.4 Programes adreçats al tractament i/o millora psicosocial d'infants i joves del Sistema de Protecció a la Infància (de caràcter anual).

C Programes i actuacions de suport a joves tutelats i extutelats.

C.1 Programes de suport, acompanyament i habitatge per a joves (suport educatiu, psicològic, jurídic i sociolaboral (de caràcter pluriennal).

C.2 Programes diürns per a joves en situació de risc, adreçats a la integració social i a la normalització en la vida de la comunitat (de caràcter pluriennal).

D Programes i activitats d'acollida i integració social de persones immigrades, sol·licitants de protecció internacional i catalanes retornades. Programes per a la igualtat i la no discriminació per raó d'origen. Programes de foment de l'interculturalisme.

D.1 Activitats de suport a l'associacionisme de persones immigrades (de caràcter anual).

D.2 Activitats de caràcter singular de suport al diàleg intercultural, a l'empoderament de joves i dones d'origen immigrat en situació de risc i a la realització de jornades i d'altres projectes de ciutadania (de caràcter anual).

D.3 Activitats d'acollida, integració i sensibilització en relació amb persones sol·licitants de protecció internacional (de caràcter anual).

D.4 Projectes d'acollida de famílies immigrades en la comunitat educativa (de caràcter pluriennal).

D.5 Projectes de tallers de reforç escolar (de caràcter pluriennal).

D.6 Projectes de mentoria d'alumnes de secundària (de caràcter pluriennal).

D.7 Projectes de xarxes ciutadanes d'acollida a persones immigrades (de caràcter pluriennal).

D.8 Serveis d'orientació i inserció laboral per a persones immigrades i vulnerables (de caràcter pluriennal).

D.9 Serveis d'acollida residencial per a persones immigrades (de caràcter pluriennal).

D.10 Serveis d'informació i assessorament especialitzat en migracions i ciutadania (de caràcter pluriennal).

D.11 Projectes d'alfabetització en català i de promoció del voluntariat lingüístic en llengua catalana (de caràcter pluriennal).

D.12 Projectes d'acollida i integració per a persones refugiades (de caràcter anual/pluriennal).

E Suport a l'associacionisme juvenil.

E.1 Projectes juvenils (de caràcter pluriennal).

E.2 Plans anuals d'actuació d'associacions juvenils rellevants i d'ampli abast territorial (de caràcter pluriennal).

E.3 Plans anuals d'actuació d'associacions juvenils d'àmbit local i comarcal (de caràcter pluriennal).

F Programes d'activitats i projectes de caràcter cívic, comunitari i de participació ciutadana, de promoció del voluntariat i d'enfortiment de l'associacionisme i de promoció i reconeixement del poble gitano.

F.1 Suport a programes estables d'activitats de caràcter cívic, comunitari i de participació ciutadana (de caràcter pluriennal).

F.2 Programes de foment i promoció del voluntariat (de caràcter pluriennal).

F.3 Projectes de caràcter cívic i comunitari per lluitar contra l'exclusió social (de caràcter pluriennal).

F.4 Programes d'activitats i projectes per a la promoció del reconeixement, la participació, la inclusió social i la igualtat de tracte del poble gitano a Catalunya (de caràcter pluriennal).

F.5 Suport a projectes d'enfortiment de l'associacionisme (de caràcter pluriennal).

F.6 Programes formatius vinculats al Pla de formació de l'associacionisme i el voluntariat de Catalunya (de caràcter anual).

G Programes de suport de serveis socials.

G.1 Programes de manteniment d'activitats de suport o complementàries vinculades a la prestació de serveis socials (de caràcter pluriennal).

K Programes i activitats per garantir els drets a persones lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals, i per lluitar contra l'homofòbia, la bifòbia, la lesbofòbia i la transfòbia.

K.1 Programes de formació i sensibilització sobre diversitat sexual i de gènere (de caràcter pluriennal).

K.2 Programes adreçats a la visibilització dels drets de les persones LGBTI (de caràcter pluriennal).

K.3 Programes d'atenció i acompanyament a les persones LGBTI (de caràcter pluriennal).

K.4 Programes de prevenció de l'homofòbia, la bifòbia, la lesbofòbia i la transfòbia (de caràcter pluriennal).

L Programes per a actuacions d'accessibilitat i millora de la igualtat d'oportunitats per a persones amb discapacitat.

L.1 Foment de l'accessibilitat a la comunicació del servei (de caràcter anual).

L.2 Foment de l'accessibilitat a l'accés i a l'interior de l'establiment (de caràcter anual).

M Actuacions per al foment de la igualtat d'oportunitats de dones i homes a l'àmbit...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR