DECRET 89/2010, de 29 de juny, pel qual s'aprova el Programa de gestió de residus de la construcció de Catalunya (PROGROC), es regula la producció i gestió dels residus de la construcció i demolició, i el cànon sobre la deposició controlada dels residus de la construcció.

Fecha de Entrada en Vigor 6 de Agosto de 2010
SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Medi Ambient i Habitatge
Rango de LeyDecret

DECRET

89/2010, de 29 de juny, pel qual s'aprova el Programa de gestió de residus de la construcció de Catalunya (PROGROC), es regula la producció i gestió dels residus de la construcció i demolició, i el cànon sobre la deposició controlada dels residus de la construcció.

La Generalitat de Catalunya exerceix la competència compartida en matèria de medi ambient d'acord amb els articles 111 i 144 de l'Estatut d'autonomia de Catalunya.

Amb la planificació de la gestió dels residus es contribueix a un efectiu compliment de la jerarquia en la gestió, avançant cap a la societat del reciclatge en la que es proposa evitar la producció de residus i fomentar la seva utilització com a recurs.

L'article 6 del Text refós de la Llei reguladora dels residus aprovat pel Decret legislatiu 1/2009, de 21 de juliol, disposa que el Govern ha d'elaborar un programa general de coordinació del conjunt d'accions necessàries adreçades a promoure la prevenció i la minimització dels residus i de llur perillositat, la reutilització dels residus, la recollida selectiva de residus, el reciclatge i altres formes de valorització dels residus, la valorització energètica dels residus, la disposició del rebuig i la regeneració dels sòls i dels espais degradats i a impedir la contaminació del sòl.

En el marc general establert per aquest programa, la Generalitat de Catalunya elabora programes específics per a les diferents fraccions de residus. En aquest marc s'aprova el Programa de gestió de residus de la construcció de Catalunya.

En el balanç dels resultats assolits en l'aplicació de l'anterior Programa de gestió de residus de la construcció de Catalunya s'ha constatat que la gestió controlada d'aquests residus ha augmentat notablement, i s'ha ampliat la xarxa d'instal·lacions de dipòsit i tractament d'aquests residus que dóna servei al territori de Catalunya i que garanteixen aquesta gestió controlada. Nogensmenys, cal treballar per aconseguir assolir els objectius de valorització i reduir els percentatges de residus destinats a la deposició controlada.

Així doncs, el Programa de gestió de residus de la construcció de Catalunya és l'instrument que ha de donar resposta als nous reptes que es presenten, especialment pel que fa a la valorització d'aquests residus. El programa s'estructura en diferents eixos d'actuació que vetllen per afavorir que les opcions de gestió de residus de la construcció i demolició es basin en la prevenció de la generació d'aquests residus i, quan això no sigui possible, en les alternatives que ambientalment resultin més respectuoses.

En la seva tramitació s'ha realitzat la preceptiva avaluació ambiental en els termes establerts en la normativa vigent. D'aquesta manera, s'ha elaborat l'informe de sostenibilitat ambiental, s'han celebrat les consultes pertinents, s'ha elaborat la memòria ambiental i s'ha procedit a considerar en l'elaboració del Programa l'informe de sostenibilitat ambiental, el resultat de les consultes i la memòria ambiental.

Aquest Decret aprova el contingut programàtic del document i estableix uns mecanismes per a la seva revisió i seguiment, els quals han de permetre revisar el seu contingut en funció de les circumstàncies socioeconòmiques i ambientals, de forma que constitueixi una eina de treball que es mantingui en tot moment actualitzada i permeti optimitzar la gestió dels residus en el nostre territori.

L'objectiu d'aquest Decret, juntament amb l'aprovació del Programa de gestió de residus de la construcció de Catalunya (PROGROC), és la regulació de la producció i la gestió dels residus de la construcció i demolició, tot desenvolupant la normativa bàsica estatal continguda en el Reial decret 105/2008, d'1 de febrer, pel qual es regula la producció i la gestió dels residus de la construcció i demolició. Així mateix, es regulen diversos aspectes en relació amb el cànon sobre la deposició controlada dels residus de la construcció, d'acord amb la Llei 8/2008, de 10 de juliol, de finançament de les infraestructures de gestió dels residus i dels cànons sobre la disposició del rebuig dels residus.

A més el Decret, per motius de sistemàtica i coherència legislativa, deroga el Decret 201/1994, de 26 de juliol, regulador dels enderrocs i altres residus de la construcció, i el Decret 161/2001, de 12 de juny, de modificació del Decret 201/1994, de 26 de juliol, regulador dels enderrocs i altres residus de la construcció, tot adaptant les disposicions del Reial decret 105/2008, d'1 de febrer, a la normativa autonòmica.

Per tot això, d'acord amb els dictàmens del Consell de Treball, Econòmic i Social de Catalunya i de la Comissió Jurídica Assessora, a proposta del conseller de Medi Ambient i Habitatge i d'acord amb el Govern,

Decreto:

Capítol I

Disposicions generals

Article 1

Objectiu

Els objectius d'aquest Decret són l'aprovació del Programa de gestió de residus de la construcció de Catalunya, la regulació del règim de la producció i gestió dels residus de la construcció i demolició i el desenvolupament de la regulació del cànon sobre la deposició controlada dels residus de la construcció que efectua la Llei 8/2008, de 10 de juliol.

Article 2

Àmbit d'aplicació

Aquest Decret s'aplica a la producció i gestió dels residus de la construcció a l'àmbit territorial de Catalunya.

Article 3

Règim general de la producció i gestió de residus de la construcció i demolició

3.1 La producció i la gestió dels residus de la construcció i demolició s'ha de realitzar d'acord amb el que disposa el capítol III.

En tot cas, aquest règim no és d'aplicació en els supòsits següents:

  1. Les terres i pedres no contaminades per substàncies perilloses reutilitzades en la mateixa obra, en una obra diferent o en una activitat de restauració, condicionament o rebliment, sempre que es pugui acreditar de forma fefaent la seva destinació a reutilització i que s'hagi previst aquesta reutilització en l'estudi de gestió i en el pla de gestió de residus de la construcció i demolició, d'acord amb el que disposa l'article 15.3.

  2. Els residus d'indústries extractives que regula la Directiva 2006/21/CE, de 15 de març.

  3. Els llots de drenatge no perillosos reubicats a l'interior de les aigües superficials derivats de les activitats de gestió de les aigües i de les vies navegables, de prevenció de les inundacions o de mitigació dels efectes de les inundacions o les sequeres, regulades pel Text refós de la Llei d'aigües, per la Llei 48/2003, de 26 de novembre, de règim econòmic i de prestació de serveis dels ports d'interès general, i pels tractats internacionals dels quals Espanya sigui part.

3.2 Als residus que es generin en obres de construcció i demolició i estiguin regulats per legislació específica sobre residus, quan estiguin mesclats amb altres residus de construcció i demolició, els és aplicable aquest règim en els aspectes que no prevegi aquella legislació.

Article 4

Definicions

Als efectes d'aquest Decret s'entén per:

  1. Residu de construcció i demolició: qualsevol substància o objecte que compleix amb la definició de "residu" inclosa a l'article 3.1.a) del Text refós de la Llei reguladora dels residus, aprovat per Decret legislatiu 1/2009, de 21 de juliol, i es genera en una obra de construcció o demolició.

  2. Residu inert: el residu no perillós que no experimenta transformacions físiques, químiques o biològiques significatives, no és soluble ni combustible, ni reacciona físicament ni químicament ni de cap altra manera, no és biodegradable, no afecta negativament altres matèries amb les quals entra en contacte de manera que pugui donar lloc a contaminar el medi ambient o a perjudicar la salut humana. La lixiviabilitat total, el contingut de contaminants del residu i l'ecotoxicitat del lixiviat han de ser insignificants, i en particular no han de suposar un risc per a la qualitat de les aigües superficials o subterrànies.

  3. Obra de construcció o demolició. L'activitat que consisteix en:

  4. La construcció, rehabilitació, reparació, reforma o demolició d'un bé immoble, com ara un edifici, una carretera, un port, un aeroport, un ferrocarril, un canal, una presa, una instal·lació esportiva o d'oci, així com qualsevol altre anàleg d'enginyeria civil.

  5. La realització de treballs que modifiquen la forma o substància del terreny o del subsòl, com ara excavacions, injeccions...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR