DECRET 222/2013, de 3 de setembre, del Reglament d'organització i funcionament del Comitè d'Ètica de la Policia de Catalunya.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament D'Interior
Rango de LeyDecret

La Llei 10/1994, d'11 de juliol, de la Policia de la Generalitat – Mossos d'Esquadra, recull els principis bàsics d'actuació dels membres de les forces i cossos de seguretat concretats també a la Llei orgànica 2/1986, de 13 de març, reguladora de les forces i cossos de seguretat, de conformitat amb l’article 104 de la Constitució, que els assigna la missió de protegir el lliure exercici dels drets i de les llibertats i garantir la seguretat ciutadana. Pel que fa als cossos de policia local, la Llei 16/1991, de 10 de juliol, de les policies locals de Catalunya, d'acord amb la competència de la Generalitat per a la coordinació de les policies locals, n'estableix també, entre altres disposicions, els principis bàsics d'actuació.

Aquesta legislació, tant pel que fa al cos de Mossos d'Esquadra com a les policies locals, recull i pren com a inspiració les resolucions de l'Assemblea Parlamentària del Consell d'Europa i de l'Assemblea General de les Nacions Unides, en concret la Resolució 690(1979), relativa a la declaració sobre la policia aprovada per l'Assemblea Parlamentària del Consell d'Europa el 8 de maig de 1979, i la Resolució 34/169, de 17 de desembre de 1979, per la qual l'Assemblea General de les Nacions Unides va aprovar el Codi de conducta per a funcionaris encarregats de fer complir la llei.

Més recentment el Comitè de Ministres del Consell d'Europa, en data 19 de setembre de 2001, va adoptar la Recomanació REC(2001)10 als estats membres sobre el Codi europeu d'ètica de la policia, i per mitjà de la Resolució INT/1828/2004, de 14 de juny, es va aprovar la Instrucció per a la incorporació i aplicació del Codi europeu d'ètica de la policia en relació amb l'actuació i la intervenció de la Policia de la Generalitat – Mossos d'Esquadra.

Pel Decret 230/2007, de 16 d'octubre, la Generalitat de Catalunya va crear el Comitè d'Ètica de la Policia de Catalunya, com a òrgan consultiu en matèria deontològica policial, tenint en compte les competències que corresponen a la Generalitat, d'acord amb l'article 164 de l'Estatut d'autonomia de Catalunya, en matèria de seguretat pública quant a la planificació i la regulació del sistema de seguretat pública de Catalunya i l'ordenació de les policies locals, així com la creació i l'organització de la Policia de la Generalitat i la coordinació de l'actuació de les policies locals, i en el marc del sistema general de seguretat pública de Catalunya, l'ordenació del qual s'estableix a la Llei del Parlament de Catalunya 4/2003, de 7 d'abril.

Després del temps transcorregut des de la seva creació i en el context actual es considera convenient redefinir les funcions d’aquest Comitè, així com la seva composició de manera coherent amb la seva naturalesa eminentment assessora i amb la voluntat d’esdevenir una eina de recerca en matèria de deontologia policial i consulta, alhora que se simplifiquen i es modifiquen alguns aspectes del reglament que n’estableix el funcionament i l’organització, per tal d’aprofundir en les esmentades funcions de consulta i assessorament a les autoritats competents en matèria de seguretat a Catalunya i de col·laboració amb els organismes competents en matèria de formació i recerca policials vers la seguretat per a la determinació dels continguts ètics i deontològics de cursos i altres accions formatives de les policies de Catalunya i dels diferents col·lectius relacionats amb l'àmbit de la seguretat.

Es pretén, per tant, que des del Comitè, en la seva funció d’òrgan consultiu i d’assessorament, es pugui contribuir d’una manera eficaç a la...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR