ORDRE GRI/144/2014, de 29 d'abril, per la qual s'aproven les bases reguladores del Memorial Cassià Just de la Generalitat de Catalunya i es convoca la quarta edició del guardó, corresponent a l'any 2014.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Governació i Relacions Institucionals
Rango de LeyOrdre

L’any 2010 el Govern de la Generalitat de Catalunya va crear el Memorial Cassià Just amb la voluntat de dur a terme un reconeixement a les persones o les institucions que s’han significat per les seves aportacions a la construcció d’un espai comú de convivència de la pluralitat d’opcions religioses.

Aquest Memorial pren el nom d’un referent indiscutible en diàleg, humanisme, acolliment, solidaritat en favor de les persones més necessitades, llibertat d’esperit i defensa de Catalunya, i tot això des de la coherència amb la seva opció com a abat de Montserrat.

Cassià (Joan) Just i Riba (Barcelona, 1926 - Abadia de Montserrat, 2008) va professar el 1943 com a monjo de Montserrat i va ser ordenat prevere el 1950. Va ser consiliari dels treballadors de Montserrat que van iniciar Serra d’Or , una circular que va esdevenir una revista de tipus religiós i literari, única del seu tipus que es podia fer en català i en la qual col·laboraven tots els intel·lectuals del moment. Va ser prior del Monestir i va ser elegit abat el 1966, fins al 1989, any en què va presentar la renúncia.

El nostre país recorda Cassià Just com a monjo, músic i especialment com un dels abats més estimats de Montserrat, de ment oberta i esperit conciliar.

En la figura de Cassià Just hi convergeixen tres dimensions íntimament lligades: l’home espiritual, esculpit en l’espiritualitat benedictina, en l’ ora et labora i l’amor al silenci i a la vida intel·lectual, la pregària i la sobrietat; l’home de mentalitat hospitalària, caracteritzat per mantenir sempre un diàleg franc i obert amb els altres, fossin o no afins al seu pensament i a la seva sensibilitat, amb la voluntat de cercar allò que uneix tots els éssers humans, i l’home compromès amb la cultura, la llengua i la tradició catalanes, i amb la defensa dels drets de la pàtria, especialment en contextos difícils, en què defensar el patriotisme era objecte de persecució o incomprensió.

Pertoca a qualsevol poder públic la protecció i la promoció dels drets inviolables de I’ésser humà i, per tant, el deure d’assumir eficaçment la protecció de la llibertat religiosa de tots els ciutadans i ciutadanes i de proporcionar les condicions adequades per garantir l’exercici d’aquest dret.

És per això que s’ha considerat important obrir una nova convocatòria del Memorial Cassià Just per a l’any 2014, adreçat a reconèixer el treball de persones, entitats o institucions en favor de la construcció d’un espai comú de respecte a la llibertat religiosa, del foment del diàleg i de la relació entre les diferents confessions religioses, així com de difusió de la pluralitat religiosa present a Catalunya.

A proposta de la Direcció General d’Afers Religiosos i en ús de les facultats que em confereix l’article 12 de la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d’organització, procediment i règim jurídic de l’Administració de la Generalitat de Catalunya,

Ordeno:

Article 1

Convocar la quarta edició del guardó Memorial Cassià Just de la Generalitat de Catalunya per a l’any 2014.

Article 2

Aprovar les bases reguladores per a la concessió del guardó Memorial Cassià Just, que figuren en l’annex d’aquesta Ordre.

Article 3

El guardó Memorial Cassià Just consistirà en una obra d’art original d’una autora o autor reconeguts. La despesa se satisfarà a càrrec de la partida pressupostària GO01D/483000100/3240/0000 del pressupost de la Generalitat de Catalunya per a l’any 2014.

Article 4

4.1 L’òrgan competent per a la tramitació del procediment de concessió del guardó Memorial Cassià Just és la persona titular de la Direcció General d’Afers Religiosos.

4.2 El veredicte del jurat es farà públic mitjançant una resolució de la persona titular del departament competent en matèria d’afers religiosos, que es publicarà en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya .

4.3 Contra la resolució que farà públic el veredicte del jurat, que exhaureix la via administrativa, es podrà interposar recurs de reposició davant el mateix òrgan que l’hagi dictada en el termini d’un mes, a comptar de la notificació, o bé recurs contenciós administratiu davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, en el termini de dos mesos, sens perjudici que les persones interessades puguin interposar qualsevol altre recurs que considerin pertinent.

4.4 El veredicte del jurat es donarà a conèixer en un termini màxim de sis mesos a partir de l’exhauriment del termini de presentació de les candidatures.

4.5 La...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR