ORDRE ARP/307/2005, de 7 de juliol, per la qual s'aproven les bases reguladores del pla pilot dels contractes globals d'explotació, i es convoquen els corresponents a l'any 2005.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament D'Agricultura, Ramaderia i Pesca
Rango de LeyOrdre

ORDRE

ARP/307/2005, de 7 de juliol, per la qual s'aproven les bases reguladores del pla pilot dels contractes globals d'explotació, i es convoquen els corresponents a l'any 2005.

La Llei 18/2001, d'orientació agrària, de 31 de desembre, en els seus capítols primer, tercer i sisè, estableix la conveniència d'establir contractes entre l'administració agrària i les explotacions, amb l'adopció d'un règim jurídic de contractes d'explotació, fent ús dels recursos disponibles de la UE, de l'Estat i, en el futur, de la modulació, amb l'objectiu de fomentar les activitats respectuoses amb el medi i promoure models específics d'activitat agrària.

Per altra banda, l'actual procés de reforma de la política agrícola comuna serà plenament vigent a partir de l'any 2007; el nou marc financer 2007-2013 per a la UE-27 també començarà la seva vigència l'any 2007. Atès que aquests dos factors impactaran sobre el sector agrari català, i que una de les possibles estratègies d'adaptació és la que es pretén que s'aporti amb aquest sistema de contractualització, es disposa d'un període fins a l'1 de gener de 2007 per a l'experimentació del sistema, que es vol fer en forma de pla pilot, amb una aplicació concentrada territorialment.

El Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca, d'acord amb aquesta iniciativa, té la voluntat d'orientar les explotacions agràries catalanes cap a una major competitivitat i multifuncionalitat, amb la incentivació de mesures de caràcter innovador i de millora de la qualitat, amb l'objectiu d'implantar una nova manera de gestionar els ajuts que consideri l'explotació en la seva globalitat. Així, es pretenen integrar i unificar, a mitjà termini, la gestió dels ajuts al desenvolupament rural i també dels ajuts derivats de les organitzacions comunes de mercat (OCM) corresponents, a través dels contractes globals d'explotació, amb la voluntat de simplificar els tràmits de gestió dels diversos ajuts.

D'acord amb l'article 92 del Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, i en ús de les atribucions que m'han estat conferides,

Ordeno:

Article 1

Aprovació de les bases

1.1 Aprovar les bases reguladores del pla pilot del Contracte Global d'Explotació (en endavant CGE), les quals es publiquen a l'annex 1 d'aquesta Ordre.

1.2 Aprovar les mesures del pla pilot del CGE, les quals es publiquen a l'annex 2 d'aquesta Ordre.

1.3 Aprovar el procediment per al reconeixement de les entitats de gestió (en endavant EG), el qual es publica a l'annex 3 d'aquesta Ordre.

Article 2

Convocatòria

2.1 Convocar el pla pilot del CGE, corresponent a l'any 2005, d'acord amb les bases reguladores, que s'aproven a l'article 1.1 d'aquesta Ordre.

2.2 Convocar el procediment per al reconeixement de les EG, d'acord amb les bases reguladores, que s'aproven a l'article 1.3 d'aquesta Ordre.

Article 3

Termini de presentació

3.1 El termini de presentació de les sol·licituds de participació en el pla pilot del CGE és des de l'entrada en vigor d'aquesta Ordre fins al 31 de juliol de 2005, inclòs.

3.2 El termini de presentació de les sol·licituds de reconeixement de les EG és des de l'entrada en vigor d'aquesta Ordre fins al 31 de juliol de 2005, inclòs.

3.3 Les sol·licituds presentades fora de termini es consideraran desestimades.

Article 4

Finançament

4.1 Els ajuts que estableix aquesta Ordre aniran a càrrec de la partida pressupostària AG02 D/788.170.000/7143 dels pressupostos del Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca per a l'any 2005, dotada amb un import màxim d'1.000.000 d'euros, desglossat de la manera següent:

170.000 euros en l'àmbit territorial de l'Alt Urgell.

170.000 euros en l'àmbit territorial del Berguedà.

250.000 euros en l'àmbit territorial de la Conca de Barberà.

170.000 euros en l'àmbit territorial del Pla de l'Estany.

240.000 euros que es distribuiran entre els diferents àmbits territorials, d'acord amb el que estableixi l'òrgan col·legiat que fixa l'apartat 15.2 de l'annex 1 d'aquesta Ordre.

4.2 En cas que per a un determinat àmbit territorial no s'exhaureixin els imports establerts, el sobrant incrementarà l'import assignat a la resta d'àmbits territorials, de manera proporcional.

Disposició addicional

Abans de la resolució definitiva de la concessió dels ajuts agroambientals que preveu aquesta Ordre caldrà que es disposi de l'autorització de la Comissió Europea amb la comunicació prèvia que estableix l'article 88 del Tractat de la Comunitat Europea.

La resta dels ajuts els regula el Reglament CE 1/2004, de la Comissió, de 23 de desembre, sobre l'aplicació dels articles 87 i 88 del Tractat CE als ajuts estatals per a les petites i mitjanes empreses dedicades a la producció, transformació i comercialització de productes agraris (DOUE núm. L1, de 3.1.2004).

Disposició transitòria

En cas que els sol·licitants dels ajuts convocats per aquesta Ordre hagin sol·licitat altres ajuts per a les mateixes finalitats en el marc del Programa de desenvolupament rural, aquests s'incorporaran al CGE.

Disposició final

Aquesta Ordre entrarà en vigor l'endemà de la seva publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

Barcelona, 7 de juliol de 2005

Antoni Siurana i Zaragoza

Conseller d'Agricultura, Ramaderia i Pesca

Annex 1

Bases reguladores del pla pilot dels contractes globals d'explotació

Capítol 1

Disposicions generals

.1 Finalitat i objectius

1.1 El CGE té com a finalitat incentivar les explotacions agràries perquè desenvolupin un projecte d'explotació que integri les funcions productives, econòmiques, mediambientals i socials de l'agricultura, amb l'objectiu de fomentar la viabilitat de les explotacions agràries i assolir un desenvolupament rural sostenible. Alhora, el pla pilot pretén avaluar el sistema del CGE que s'haurà de posar en marxa a partir del 2007 a tota Catalunya.

1.2 El CGE promou un acord de col·laboració entre l'Administració i l'explotació agrària que permeti integrar determinats ajuts de desenvolupament rural englobats en les tres àrees següents:

Àrea 1: millora de la competitivitat de l'explotació.

Àrea 2: gestió sostenible de l'activitat agrària.

Àrea 3: diversificació de l'economia i qualitat de vida a les zones rurals.

.2 Formalització de la concessió d'ajuts

La concessió dels ajuts s'articularà mitjançant la signatura d'un contracte entre el Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca i els beneficiaris, en el qual es concretaran les actuacions objecte d'ajut i es condicionaran els ajuts al compliment de les exigències fixades per les mesures contractades, totes emmarcades en les àrees a què s'ha fet referència en l'apartat anterior. El contracte rebrà el nom genèric de Contracte Global d'Explotació.

.3 Àmbit d'aplicació

Les disposicions d'aquesta Ordre són d'aplicació a les explotacions agràries ubicades a les comarques de l'Alt Urgell, el Berguedà, la Conca de Barberà i el Pla de l'Estany.

.4 Vigència del CGE

4.1 S'estableix una durada del CGE en el pla pilot de cinc anys, durant els quals el beneficiari es compromet a complir les condicions que s'estableixin al contracte.

4.2 L'any 2007 s'efectuarà l'adaptació de determinades condicions dels contractes signats al que s'estableixi per al nou període 2007-2013.

.5 Definicions

Als efectes d'aquesta Ordre s'entenen per agricultor professional, agricultor a títol principal i agricultor jove, les definicions que estableix la Llei 19/1995, de 4 de juliol, de modernització de les explotacions agràries.

Càrrega ramadera: el nombre d'unitats de bestiar major (UBM) que suporta per terme mitjà anualment una hectàrea de superfície agrària de l'explotació amb aprofitament ramader. La unitat mitja serà la de bestiar major (UBM) segons la taula de conversió següent:

Boví de lídia, de carn, de llet, equins per a carn i cria: 1 UBM.

Vedells d'engreix menors d'un any: 0,6 UBM.

Porcs (cicle tancat), porcs en pastura de glans, producció de garrins, producció mixta de porcs de cicle obert: 0,5 UBM.

Altres bovins: 0,4 UBM.

Porcs d'engreix: 0,3 UBM.

Caprí de llet, mamífers majors (granja cinegètica), oví de carn, oví de llana, oví de llet, mamífers majors (vedat de caça): 0,15 UBM.

Caprí de carn (mascle): 0,12 UBM.

Aus (granja cinegètica, vedat de caça), altres aus de corral (producció de carn, producció d'ous, altres aprofitaments), altres aus no cinegètiques (per a ous, per a carn, altres aprofitaments): 0,03 UBM.

Palmípedes. Aus de granja (producció de carn, producció de foie, producció d'ous), palmípedes de corral (producció de foie gras, producció de carn, producció d'ous): 0,026 UBM.

Gallines, aus de granja (producció d'ous, producció de carn, altres aprofitaments), gallines de corral: 0,016 UBM.

Conills (carn, pell), mamífers menors (granja cinegètica), visons, xinxilla: 0,014 UBM.

Pollastres: 0,008 UBM.

Renda de referència: fixada a l'Ordre APA/4277/2004, de 22 de desembre, per la qual es fixa per a l'any 2005 la renda de referència.

Superfície agrària útil (SAU): és el conjunt de la superfície de terres llaurades i les terres per a pastures permanents. Les terres llaurades comprenen els conreus herbacis, els guarets, les hortes familiars i les terres dedicades a conreus llenyosos.

.6 Beneficiaris del CGE

6.1 Podran ser beneficiaris dels ajuts que s'estableixen al CGE els titulars d'explotacions agràries que es comprometin a complir les condicions que estableixi el CGE, que acreditin un percentatge mínim d'ingressos que provinguin de l'activitat agrària, que s'estableix en l'àmbit territorial i que disposin d'una renda unitària de treball agrari inferior al 120% de la renda de referència. En els casos que se superi el 120% de la renda de referència i no se sobrepassi el 150% de la renda de referència per unitat de treball agrari, també podran ser beneficiaris del CGE, sempre que a la sol·licitud de signatura del contracte es proposin inversions innovadores o es proposin les mesures de l'àrea de gestió...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR